Sanayi ve Teknoloji Bakanı M.Fatih Kacır, "Dış ticaret açığımız azalmaya devam ediyor" Sanayi ve Teknoloji Bakanı M.Fatih Kacır, "Dış ticaret açığımız azalmaya devam ediyor"

Uluslararası Para Fonu (IMF), bu yıl için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,1'den yüzde 3,2'ye yükseltti.

IMF'nin nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu, "İstikrarlı ama Yavaş: Ayrışmanın Ortasında Dayanıklılık" başlığıyla yayımlandı.

Raporda, küresel ekonomik aktivitenin, 2022-2023'te küresel dezenflasyona rağmen oldukça dirençli olduğu belirtildi. Küresel enflasyonun 2022 ortasındaki zirvesinden gerilerken, ekonomik aktivitenin istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiği ifade edildi.

İstihdam ve gelirlerdeki büyümenin istikrarlı bir seyir izlediği ve beklenenden fazla hükümet harcamaları ve tüketici talebi gibi destekleyici faktörlerle iş gücüne katılımda beklenmedik bir artışın yaşandığı belirtildi.

Raporda, enflasyonun hedeflenen seviyelere yaklaştığı ve birçok ekonomide merkez bankalarının politika gevşemesine yöneldiği vurgulandı. Ancak, yüksek vergiler ve azalan hükümet harcamalarıyla yüksek kamu borcunu frenlemeyi amaçlayan maliye politikalarının büyüme üzerinde baskı oluşturabileceği ifade edildi. Raporda, küresel ekonomik büyüme tahmininin 2024 ve 2025 yıllarında da yüzde 3,2 oranında devam etmesinin öngörüldüğü belirtildi. Büyüme hızının tarihsel standartlara göre düşük olduğu vurgulanırken, bu durumun kısa vadeli ve uzun vadeli faktörlerden kaynaklandığı ifade edildi.

Küresel ekonomik büyüme tahmininin son yılların en düşük seviyesi olan yüzde 3,1 olduğuna dikkat çekilirken, orta ve düşük gelirli ülkelerde yaşam standartlarının yavaş yükselmesinin küresel ekonomik eşitsizliklerin devam ettiğine işaret ettiği belirtildi. Raporda, küresel ekonomik görünüme yönelik risklerin genel olarak dengelendiği, ancak jeopolitik gerilimler ve fiyat artışlarının faiz oranları ve varlık fiyatlarını etkileyebileceği uyarısı yapıldı. Türkiye ekonomisinin büyüme tahminlerinin değişmediği ve bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl yüzde 3,2 oranında büyüme öngörüldüğü ifade edildi.

ABD ve Avro Bölgesi ekonomilerine ilişkin büyüme tahminlerinde değişiklikler yapıldığı, Çin, Hindistan ve Rusya gibi ülkelerin büyüme tahminlerinde artışlar yaşandığı raporda belirtilmiştir.