Alanında dünyanın en büyük iki fuarından biri olan UNICERA İstanbul Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı kapılarını açtı. Fuar, yıl 4-8 Kasım tarihleri arasında, İstanbul Fuar Merkezi'nde ulusal ve uluslararası birçok markayı ve dünya çapından profesyonel satın almacıları buluşturacak.

UNICERA Uluslararası Fuarcılık A.Ş. tarafından, Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) ve Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) iş birliği, TG Expo Uluslararası Fuarcılık A.Ş. organizasyonu ile düzenlenen fuar, her yıl artan katılımcılar ve profesyonel ziyaretçiler için ticaret platformu sunuyor.

Cscsc

36 yıldır kesintisiz olarak devam eden UNICERA İstanbul, sektörün en büyük etkinliği olma unvanına sahip. 150.000 m²'lik geniş alanda, yenilikçi ürünler, son teknolojiler ve öncü tasarımlar sergilenirken, dünyanın dört bir yanından gelen profesyonellere de ilham veriyor.

Bugün açılışı gerçekleşen fuarın açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ATO Başkanı Gürsel Baran ve sektör liderleri, dernek başkanları katılım sağladı.

Gsfaasf

Fuar açılışında konuşmalarını gerçekleştiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, seramik sektörünün son 22 yılda üretim hamlesinden payını aldığını ifade etti. Kacır, sektörün geçen yıl 2,5 milyar dolarlık üretim ve 1,3 milyar doların üzerinde ihracatı ile Türkiye’ye önemli bir değer kattığını belirtti. Kacır:

Zeynep Ünal Öztop: TÜYAP olarak 45. yılımızı oldukça yoğun bir fuar takvimiyle geride bıraktık Zeynep Ünal Öztop: TÜYAP olarak 45. yılımızı oldukça yoğun bir fuar takvimiyle geride bıraktık

“Bugün seramik kaplama malzemeleri üretiminde Avrupa’da 3’üncü, dünyada 10’uncu sıradayız. Seramik karoda Avrupa’nın 3’üncü, dünyanın 5’inci, seramik sağlık gereçlerinde Avrupa’nın 2’nci, seramik sofra ve süs eşyalarında dünyanın 9’uncu büyük ihracatçısıyız. Ülkemizi küresel pazarlarda başarıyla temsil eden firmalarımızı başarılarından dolayı kutluyorum. Müteşebbislerimizi altyapısı hazır, planlı ve sürdürülebilir üretim tesisleriyle buluşturmak için Kütahya ve Yozgat’ta seramik sektörüne özel iki OSB kurduk. Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde Seramik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Son 22 yılda seramik sektöründe gerçekleştirilen toplam 138 milyar lira sabit yatırım tutarındaki 517 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. 39 bin nitelikli istihdamın önünü açtık. Bu doğrultuda seramik ve refrakter sektöründe inovatif projelere imza atan 15 Ar-Ge, 4 tasarım merkezi ve 18 teknopark firmamıza Ar-Ge teşviklerimizden yararlanma imkanı sunuyoruz”

"Sektör ayrıca net ihracatçı yapısıyla Türkiye'nin dış ticaret dengesine pozitif katkı sağlıyor"

Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar da "Üretim ve ihracatımızdaki gücün arka planında şüphesiz yetişmiş insan kaynağı, zengin ham madde imkanları, yeni teknolojilerle donatılmış üretim altyapısı, tasarım gücü ve kaliteden ödün vermeden sunduğu fiyat avantajı yatıyor” dedi.

İnşaat sektörüne önemli ölçüde girdi sağlayan seramik sektörünün gerek bünyesinde barındırdığı ham madde çeşitliliği ve nihai ürün olarak gerekse hitap ettiği tüketici grupları ve sanayi dalları itibarıyla oldukça geniş bir alana hitap ettiğini anlatan Ağar, "Bugün dünyanın hangi noktasına gitsek Türk motifleriyle, el işçiliğiyle üretilen seramik ürünlerine kaliteli mutfak ve banyo ürünlerine rastlıyoruz." İfadelerini kullandı.

Ağar, "Bu ülkeden aldığı gücü tekrar bu topraklara insanlarımıza değer olarak geri kazandırıyor. Küresel seramik ürünleri pazarından yüzde 2,1 pay alan Türkiye bir önceki yıl gerçekleştirdiği 1,4 milyar dolarlık ihracat ile dünyanın ilk 10 ihracatçı arasındaki konumunu güçlendirdi” dedi.

Editör: Eslem Nur KARAMAN