Parsan, Paris'te Havacılık Parçalarıyla Göz Doldurdu
Parsan, Paris'te Havacılık Parçalarıyla Göz Doldurdu
İçeriği Görüntüle

Küresel e-ticaret platformu WORLDEF tarafından bu yıl 12. kez düzenlenen WORLDEF ISTANBUL 2025, İstanbul Yenikapı Etkinlik Alanı’nda kapılarını açtı. E-ticaretin geleceğine yön veren bu dev buluşma, 80’i aşkın ülkeden 30 binden fazla katılımcıyı ağırlıyor. Etkinlik; e-ticaret, yapay zeka ve perakende teknolojileri başta olmak üzere birçok alanda sektör profesyonellerini, girişimcileri ve yatırımcıları bir araya getiriyor. WORLDEF CEO’su Ömer Nart, etkinliğin sektöre katkılarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Nart, “E-ticaret ekosistemini bir araya getiren uluslararası etkinlik bu yıl 12. kez İstanbul’da düzenleniyor. Fuar, sadece Türkiye için değil, bölge ülkeleri için de önemli bir buluşma noktası olma özelliği taşıyor.”

Etkinliğin bölgesel bir vizyon taşıdığına vurgu yapan Nart, “Bu organizasyonu İstanbul’da 12. kez düzenliyoruz. 9 yıldır İstanbul, Dubai ve Riyad üçgeninde bir e-ticaret köprüsü kurmaya çalışıyoruz. Etkinlik global bir yapıya sahip. Bu yıl toplamda 150’ye yakın stant yer alıyor ve bunların yüzde 35’i yabancı firmalara ait. Ziyaretçilerin yüzde 25-30’u da yabancı. Konuşmacıların ise neredeyse yarısı yurtdışından geliyor. İstanbul gibi bir şehir için bu oranlar hâlâ düşük. Etkinliğin daha fazla global katılımla büyümesi gerektiğini düşünüyoruz ve bunun için yoğun çaba sarf ediyoruz.”

Şirketlerin Sınır Ötesine Taşınmasına Katkı Sağlıyor

Etkinliğin temel hedeflerinden biri de katılımcıların işlerini uluslararası boyuta taşıyabilmesi. Bu noktada WORLDEF’in vizyonunu şu ifadelerle açıkladı. “Katılımcıların, ziyaretçilerin ve stant açan firmaların işlerini sınır ötesine taşımaları için büyük bir motivasyonumuz var. Bu motivasyonla bu topluluğu bir araya getiriyoruz. Geçen yıl 4-5 Aralık tarihlerinde Dubai’de gerçekleştirdiğimiz etkinlikte 82 ülkeden 10 bin kişiyi ağırlamıştık. Orada devlet destekleriyle tüm e-ticaret ekosistemi bir araya geldi. Bu sayede bu yılki İstanbul etkinliği daha global hale geldi.”

“Etkinlik, E-Ticaretin Davos’u Olma Yolunda”

Nart, WORLDEF’in yalnızca bir fuar değil, küresel ölçekte etki yaratan bir platform olma hedefi taşıdığını belirterek, “Bizim amacımız, dünya genelinde e-ticaretin B2B ve B2C taraflarını kapsayan 28 trilyon dolarlık ticaret hacmini temsil eden bir etkinlik oluşturmak. Startup ve yatırımcıları buluşturan Dev Summit, tüketici elektroniğini bir araya getiren CES ya da mobil dünyayı buluşturan MWC gibi… Biz de bu alanda böyle bir temsil misyonuna soyunduk.” şeklinde konuştu.

Yapay Zeka Etkinliğin Her Alanında

WORLDEF ISTANBUL 2025’te bu yıl yapay zekanın damga vurduğunu belirten Nart, sektörün dönüşümünde bu teknolojinin belirleyici rolünü şöyle ifade ederek, “Yapay zeka artık geçici bir trend değil, kalıcı bir unsur. Şirketler yapay zeka sayesinde tasarruf ediyor, hızlanıyor, süreçlerini optimize ediyor ve maliyetlerini düşürüyor. Bu yıl tüm stantlarda ve konuşmalarda mutlaka yapay zeka ile ilgili bir şeyler yer aldı. Lojistik, fintech, tedarik zinciri yönetimi, dijital pazarlama gibi tüm başlıklarda yapay zekanın katkısı var.” 

Yapay Zeka ile Davet: “İnsanlar Fark Etmedi Bile”

Etkinliğe davet sürecinde de yapay zeka araçlarının aktif olarak kullanıldığını söyleyen Nart, dikkat çeken bir deneyimi şu sözlerle aktardı: “Yapay zekayı biz de süreçlerimize entegre ettik. AI agent’larla on binlerce kişiyi telefonla aradık, insanlar yapay zeka tarafından arandıklarını fark etmedi. WhatsApp üzerinden mesajla davetler ve LCV topladık. Bu uygulamalar çok ilgi gördü. Yapay zeka destekli girişimlerin önümüzdeki dönemde bir kişilik unicorn’lar ve dekacorn’lar çıkaracağına inanıyoruz.”

Ziyaretçilerin Odak Noktası Yapay Zeka Girişimleri Oldu

Etkinliğe katılan girişimler arasında özellikle yapay zeka tabanlı olanlar yoğun ilgi gördü. Nart,  “Özellikle yapay zeka alanındaki girişimler çok dikkat çekiyor. Örnek olarak Sufis.ai, Covan ve Orbitvibe gibi startuplar çok hızlı büyüyor. Bazıları önemli yatırımlar aldı, bazıları da almak üzere. Örneğin Sufis.ai ile yaptığımız projede on binlerce kişiyi yapay zekayla aradık ve karşılıklı konuşmalar sağladık. Covan ise içerik optimizasyonu yapıyor, klasik veri girişlerinin yerini alıyor. Etkinlikte ayrıca lojistik, fintech ve kripto para alanlarında da çok sayıda girişim ve büyük oyuncu yer alıyor. Bu yıl TEMU da ilk kez Türkiye’ye WORLDEF ile giriş yaptı.”