Dünya Odalar Federasyonu tarafından İstanbul’da düzenlenen ve "İklim Değişikliği İçin İşbirlikçi Yaklaşım" ana temasıyla düzenlenen Avrupa ve Asya Zirvesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla İstanbul'da başladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde iş dünyasının temsilcilerini bir araya getiren ve 62 ülkeden 800'den fazla iş insanının katılımıyla düzenlenen Avrupa ve Asya Zirvesi başladı. Gerçekleşen zirveye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum katılım sağladı.

D S C02264

Zirvenin açılışında konuşmalarını gerçekleştiren WCF ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul’un kıtaları birbirine bağlayan dünyanın en önemli iş merkezlerinden biri olduğunu belirterek Doğu ile Batı'nın buluştuğu kentin, Avrupa & Asya Zirvesi için mükemmel bir konum olduğunu ifade etti.

ICC'nin "barışın tüccarları" olarak misyonu hakkında detaylara değinen Hisarcıklıoğlu, “Ticaret ve iş dünyası aracılığıyla ülkeler arasında köprüler kurarak barış ve refahı sağlıyoruz. Ortadoğu ve Ukrayna'daki çatışmalar gibi artan gerilimlerle karşı karşıya olduğumuz bir dünyada, iş dünyasının istikrarı teşvik etmedeki rolünü unutmamalıyız. Bu bölgelerdeki iş dünyası ile dayanışma içinde olmalıyız. Filistin'deki insanlık dramının sona ermesi ve bölgemizde, Ukrayna'da ve Ortadoğu'da barışın bir an önce sağlanması en büyük temennimizdir” dedi.

“KOBİ'leri tehdit eden korumacılığın yükselişinden büyük endişe duyuyoruz”

D S C02285

Serbest ve adil ticaretin, ICC ve WCF için bir diğer önemli öncelik olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, küresel ticaret ve işletmelerinin özellikle de KOBİ'leri tehdit eden korumacılığın yükselişinden büyük endişe duyduklarını belirtti. Hisarcıklıoğlu, özellikle teknoloji alanındaki son korumacı eğilimlerin küresel ticaret için riskler oluşturduğunu belirterek “ICC, uzun süredir Dünya Ticaret Örgütü'nü (WTO) küresel ticaret kurallarının temeli olarak desteklemektedir. WTO'nun reforme edilmesi gerektiğine inanıyoruz ki küresel ticaret adil ve rekabetçi kalabilsin. Dünya ticaretinin %75'i WTO kurallarına dayanıyor ve bu kurallar istikrar ve öngörülebilirlik sağlıyor. 21. yüzyılın zorluklarını karşılayacak şekilde bu kuralları korumak ve geliştirmek için birlikte çalışmalıyız. İş dünyası, bu değişiklikleri destekleme konusunda aktif bir rol üstlenmelidir” dedi.

Hisarcıklıoğlu:

“Türkiye'de oda ağı, dünyanın en güçlülerinden biridir. TOBB, hem yerli hem yabancı 2 milyondan fazla şirketi ve girişimciyi temsil etmektedir. Türk odalarının, kurumsal sektöre sundukları hizmetler için uluslararası ödüller kazanmaya devam etmesiyle gurur duyuyoruz. Geçtiğimiz Dünya Odalar Kongresi'nde Gaziantep, Ankara ve İstanbul odaları, çeşitli kategorilerde birincilik ödülleri kazandılar. Bu, Türk iş dünyasının gücünü, enerjisini ve birliğini göstermektedir. TOBB, sadece Türkiye'de değil, küresel düzeyde de oda ağı içinde lider bir konumdadır. Atlantik ile Pasifik arasında tüm büyük iş örgütlerinin yönetim kurullarında yer alarak Türk iş dünyasını temsil ediyoruz”

Gerçekleşen zirvenin, 62 ülkeden 800'den fazla katılımcıyı, odalar, hükümetler ve işletmelerden oluşan geniş bir ağı bir araya getirdiğini duyuran Hisarcıklıoğlu, “Ticaret ve sanayi odaları, özel sektör, hükümetler ve uluslararası kuruluşlar arasında bir bağlantı noktasıdır. Güçlü kamu-özel sektör ortaklıklarıyla zamanımızın en önemli sorunlarına çözümler üretebiliriz” ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu açıklamalarında kadın istihdamına da değinerek, “Kadınlar bu süreçte önemli bir rol oynamaktadır. Anlamlı iklim eylemleri için kadınların katılımı hayati öneme sahiptir. Çalışmalar, Kadınların Siyasi Güçlenme Endeksi'ndeki bir birimlik artışın karbon emisyonlarında %12'lik bir düşüş sağladığını gösteriyor. Bu, kadın liderliğinin ne kadar etkili olabileceğini ortaya koymaktadır. Kadınların daha fazla yer aldığı ulusal parlamentolar, daha güçlü iklim politikaları geçirerek çevresel açıdan daha iyi sonuçlar elde etmektedir. Kadınlar, doğal kaynak yönetimi ve koruma çabalarının ön saflarında yer almaktadır. Kadın girişimcileri desteklemek, daha sürdürülebilir işletmeler ve daha yeşil, adil bir gelecek yaratmamız anlamına gelir” dedi.

“Bugünkü tartışmalarımız ve fikirlerimiz, bu küresel hedeflere katkıda bulunacaktır”

Gerçekleşen zirvenin ileriye dönük bir başlangıç olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, Kasım ayında Azerbaycan’da gerçekleşecek olan COP29 hakkında da açıklamalarda bulundu. Hisarcıklıoğlu, “Bugünkü zirvemiz de bu daha büyük çabanın bir parçasıdır. Bugünkü tartışmalarımız ve fikirlerimiz, bu küresel hedeflere katkıda bulunacaktır. WCF bölgesel zirveleri de oda ağımıza enerji vermesi açısından çok önemlidir. Bu yılın başında Bogota'da ilk zirveyi gerçekleştirdik. Bugün, İstanbul'da 62 ülkeden 800'den fazla katılımcıyı ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Gelecek yıl WCF Afrika Zirvesi için Kenya'ya gideceğiz. Eylül 2025'te ise Dünya Odalar Kongresi için Melbourne'da bir araya geleceğiz.

Bu önemli zirvede bir araya gelirken, taşıdığımız büyük sorumluluğun ve sahip olduğumuz fırsatların farkına varalım. Birlikte, ICC Dünya Odalar Federasyonu'nun çatısı altında gerçek bir değişimi yönlendirebiliriz. Sürdürülebilir kalkınmayı taahhüt edelim, ortaklıklarımızı güçlendirelim ve iklim eylemi ile iş başarısının birlikte çalıştığı bir küresel ekonomi inşa edelim. Gelecek bizim elimizde. Yaşayacak sadece bir dünyamız var. Bu nedenle, daha temiz, daha yeşil ve doğayla daha uyumlu bir yaşam ve iş döngüsü kurmalıyız. Bunu yapmanın yolu; sanayi, ticaret, finans, lojistik ve tarım-gıda sektörlerini yeşil ve döngüsel bir ekonomi inşa edecek şekilde dönüştürmektir. Ayrıca hayatlarımızı sıfır atık ve geri dönüşüm gibi kavramlar üzerine inşa etmeliyiz. Kısacası, yaşam tarzımızı tamamen değiştirmeliyiz. Birlikte, herkes için sürdürülebilir ve refah dolu bir gelecek inşa edebiliriz”

D S C02328

NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, UNICERA Fuarı'nda Bakan Kacır'a 80 milyon euro'luk müjdeyi verdi NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, UNICERA Fuarı'nda Bakan Kacır'a 80 milyon euro'luk müjdeyi verdi

Zirvede konuşmalarını gerçekleştiren Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Başkanı Philippe Varin ise ICC'nin 170'ten fazla ülkeden 45 milyondan fazla işletmeyi temsil ettiğini belirtti.

İklim değişikliğine ilişkin iş birliği içerisinde mücadele etmeleri gerektiğini ifade eden Philippe Varin, "Tarihte öyle bir noktadayız ki yapacağımız veya yapmayacağımız şeylerin gelecekte büyük anlamı olacak. COP29 en önemli iklim zirvesi olacak. Konferansın somut sonuçlar doğurması için ciddi şekilde çalışıyoruz” dedi.

Varin, zirvede burada 800 katılımcı bulunduğunu söyleyerek, "ICC One Click'in global lansmanını burada yapıyoruz. Öyle bir portal ki her şeyi burada yapıyorsunuz. Özellikle küçük şirketlerin ICC kurallarına, araçlarına ve hizmetlerine erişimine yardımcı oluyor. One Click küçük şirketlere adım adım bir rehber sağlayacak, bütün içeriğimizi onlara vereceğiz. Yeter ki uluslararası ticaret haritasına yerlerini alsınlar” dedi.

Editör: Eslem Nur KARAMAN