Toprak Mahsulleri Ofisi Başkanı Ahmet Güldal, katılım sağladığı WorldFood İstanbul Fuarı’nda açıklamalarda bulundu. Güldal, “Türkiye’de tarımda planlama sürecinin başladığını herkesin bilmesi ve bu sürece katılması gerekiyor; trenin kaçmaması lazım” dedi.

Sektördeki son yenilikleri ve gıda trendlerini sergileme ve keşfetme imkânı sağlayan Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı – WorldFood  İstanbul, kapılarını açtı. Düzenlenen fuar daha ilk gününden yoğun ilgi gördü.

Bakan Şimşek: 2024'te 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşundan not artırımı alan tek ülkeyiz Bakan Şimşek: 2024'te 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşundan not artırımı alan tek ülkeyiz

Fuara katılım sağlayarak ilk günün oturumunda konuşmacı olarak yer alan Toprak Mahsulleri Ofisi Başkanı Ahmet Güldal, fuar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Güldal, “Hayırlı olsun diyorum, ülkemiz için çok değerli bir fuar. Bu sene de hem firma hem ziyaretçi olarak rekor sayıya ulaşılmış. Bizler de hem bakanlık hem de kurum olarak katkı vermeye devam ediyoruz. Elbette gıda sektörü çok stratejik bir sektör. Özellikle son birkaç yılda küresel iklim değişiklikleri ve savaşlardan dolayı önemi arttı. Herkes birbirine yetmeye çalışıyor ve ileriye dönük hesaplar yapıyor. Tabii burada gıda sektörünün temelinde tarımsal üretim var. Tarımsal üretimin de sürekli bir şekilde yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Katılım sağladığı panelde tarımda planlama konusunda değinen Güldal, tarım sektöründeki herkesin tarımda planlama konusuna dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Güldal, “Özelllikle vurgulamak istediğim önemli bir konu şudur: planlama. Üretimde ve tarımda planlama şart. Bu konu artık kanunlaştı. 2024 yılı ekim döneminden itibaren üretim planlaması ile sürecin başlayacağını tüm tarımcıların duyması lazım. Bu fuarda kimler var? Gıda sektörü var, yani tarımsal ürünlere katma değer katarak hem yurt içinde hem yurt dışında pazarlayan ihracatçılar var. Bu çatı altında bulunan herkesin Türkiye’de tarımda planlama sürecinin başladığını bilmesi ve katılması gerekiyor. Trenin kaçmaması gerekiyor. Bazı ürünlerde arz fazlalığı, arz eksikliği ve üretici aleyhine fiyat artışlarının son bulması lazım. Sürdürülebilirlik konusunda da planlamanın esas olmasına değinmeye çalıştık bugünkü panelde. Bu konuda da herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor” dedi.

Editör: Eslem Nur KARAMAN