Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, yıllık enflasyon, yüksek baz etkisiyle ana gruplar genelinde gerilemeye devam etti. Aylık fiyat artışı ise gıda grubu öncülüğünde önceki aya kıyasla zayıfladı.

MÜSİAD 109.Genel İdare Kurulu, Ali Yerlikaya'nın katılımı ile gerçekleşti MÜSİAD 109.Genel İdare Kurulu, Ali Yerlikaya'nın katılımı ile gerçekleşti

Raporda, gıda fiyatlarının Ağustos ayında uzun bir aradan sonra aylık bazda gerilediği belirtildi. Bu düşüşte özellikle taze meyve ve sebze fiyatlarındaki gerileme etkili oldu. İşlenmemiş gıda alt grubunun sürüklediği bu düşüş, mevsim ortalamalarına kıyasla belirgin bir gerileme olarak dikkat çekti.

Enerji fiyatlarında ise Ağustos ayında artış yaşandı. Bu artışta, doğal gaz mesken tarifelerinde yapılan düzenlemeler belirleyici oldu. Buna rağmen, uluslararası ham petrol fiyatlarındaki gelişmelerin etkisiyle akaryakıt fiyatları aylık bazda yüzde 1,32 oranında düştü.

Hizmet grubundaki fiyat artışları, ulaşım hizmetleri ve eğitim gibi kalemlerin öncülüğünde gücünü korudu. Üniversite eğitim ücretlerinin yüksek oranlarda artması, hizmet grubu aylık enflasyonunu yukarıya çekti. Temel mal grubu enflasyonu ise önceki aylara göre bir miktar yükselse de ılımlı seyrini sürdürdü.

Rapora göre, yurt içi üretici fiyatları Ağustos ayında yüzde 1,68 oranında artarken, yıllık enflasyon yüksek baz etkisiyle 5,62 puan düşerek yüzde 35,75'e geriledi. Bu dönemde, enerji grubundaki fiyat artışları ön plana çıkarken, ara malı ve dayanıksız tüketim mallarındaki fiyat artışları sınırlı kaldı.

TCMB'nin raporu, tüm göstergelerin birlikte incelendiğinde enflasyonun ana eğiliminde kayda değer bir değişiklik olmadığını ortaya koydu. Mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık artış oranları önceki aya kıyasla yükseldi, ancak medyan enflasyon ve SATRIM gibi alternatif göstergeler Haziran ayı seviyelerine geriledi.

Editör: Sude Yılmaz