Türkiye’nin en yüksek dış ticaret fazlası sağlayan sektörlerinden biri olan endüstriyel mutfak sektörünün Ekim ayı ve yılın ilk 10 ayına ilişkin ihracat verileri açıklandı. Ekim ayında sektör ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,2 artış göstererek 208 milyon dolara yükselirken, Ocak-Ekim ihracat rakamı ise yüzde 3,7 düşüşle 1,92 milyar dolar olarak kaydedildi. Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Başkanı Bekir Topuz, paslanmaz çeliğe uygulanan ek gümrük vergileri ve anti-damping soruşturması sebebiyle sektörün zorlu bir dönem geçirdiğini vurgulayarak, "Yıl başında yüzde 15’lik ihracat artışı öngörüyorduk, ancak gümrük vergisinin yüzde 8’den yüzde 12’ye yükselmesi ve açılan anti-damping soruşturması nedeniyle yılı yaklaşık yüzde 8’lik bir düşüşle kapatacağız. Sektörümüzdeki 40 bin işletme ve 1 milyon çalışan risk altında," dedi.

Endüstriyel mutfak sektörünün ihracat verileri TUSİD tarafından açıklandı; geçtiğimiz yılı 2,31 milyar dolarlık ihracatla tamamlayan sektör, Ekim ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 18,2 artarak 208 milyon dolara ulaştı, Ocak-Ekim döneminde ise yüzde 3,7 gerileyerek 1,92 milyar dolar olarak kaydedildi. Kilogram başına ihracat değeri, aynı döneme kıyasla yüzde 3,61 artarak 4,71 dolara çıktı.

2023 yılında 2,04 milyar dolarlık dış ticaret fazlası sağlayan sektör, Ocak-Ekim döneminde de 1,67 milyar dolarlık dış ticaret fazlasına ulaştı. Ocak-Ekim döneminde en fazla ihracat 194,4 milyon dolarla Birleşik Krallık’a yapılırken, ABD 168,3 milyon dolar, Almanya 163,7 milyon dolar, İtalya 102,9 milyon dolar ve Fransa 99,4 milyon dolar ile öne çıkan ülkeler arasında yer aldı. En çok ihracat yapılan ilk 10 ülke içinde, Mısır yüzde 38,8, Fas yüzde 35,6 ve Irak yüzde 21 artış oranları ile dikkat çekti.

'YÜZDE 15 YÜKSELİRİZ DEDİK, YÜZDE 8 DÜŞÜŞLE KAPATACAĞIZ'

Sektörün ihracat performansını değerlendiren Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Topuz, paslanmaz çelikteki ek gümrük vergisi ve anti damping soruşturması nedeniyle bu sene istenen performansa ulaşamadıklarını söyledi. Sadece endüstriyel değil tüm mutfak sektöründe düşüş yaşandığını kaydeden Topuz, "Yılın başında yüzde 15'lik bir ihracat artışı tahmin etmiştik ama önce gümrük vergisinin yüzde 8'den yüzde 12'ye çıkması, arkasından da açılan anti damping soruşturması nedeniyle yılı yüzde 8 civarında bir düşüşle kapatacağız." dedi. 

Paslanmaz çeliğe gelen gümrük vergisinin sadece üreticileri değil tüketicileri de zor duruma düşürdüğünü belirten Topuz, "Paslanmaz çelik evinizdeki buzdolabından mutfak setlerine, televizyondan çamaşır makinasına kadar aklınıza gelen her yerde kullanılıyor. Gümrük vergisine ek gelince tüm ürünlerin fiyatları arttı, anti damping soruşturması da ihracatı sekteye uğrattı. Biz bu ek gümrük vergisinin neden geldiğini ve anti damping soruşturmasının neden başlatıldığını bir türlü anlayamadık. Bu olaydan sektördeki 40 bin firma ve 1 milyon çalışan zarar görürken sadece tek bir firma kazançlı çıkıyor. Sektörümüzün tekrar toparlanabilmesi ve istihdamın korunabilmesi adına acilen bu gümrük vergisinin eski seviyesine çekilmesini ve soruşturmanın da durdurulmasını talep ediyoruz. Aksi halde yıllarca büyük uğraşlarla kazandığımız yurtdışı pazarları kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağız." diye konuştu.

Bakan Kacır: Türkiye'nin hedefi 2030'a kadar 100 bin teknoloji girişimi Bakan Kacır: Türkiye'nin hedefi 2030'a kadar 100 bin teknoloji girişimi

Editör: Sude Yılmaz