İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından düzenlenen "İhracatın Yıldızları Ödül Töreni"nde konuşan İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, hazır giyim sektöründe yaşanan ihracat düşüşüne dikkat çekerek, sektörün dirençli yapısıyla en kısa sürede toparlanacağına olan inancını dile getirdi.
Paşahan, törende yaptığı konuşmada, 2022 yılında 21,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının, 2024 yılında 17,9 milyar dolara gerilediğini hatırlatarak, “3,2 milyar dolarlık bir düşüş yaşadık. Bu nedenle bu gece biraz buruk bir sevinç yaşıyoruz. Ancak ödül alan firmalarımızın başarısı bizleri mutlu ediyor ve umutlandırıyor.” dedi.
“Hazır giyim sektörü net ihracatın lokomotifidir”
Hazır giyim sektörünün her zaman ilkleri başaran, hızlı hareket kabiliyetine sahip bir sektör olduğunu vurgulayan Paşahan, “2024’te gerçekleştirdiğimiz 17,9 milyar dolarlık ihracatın 15 milyar doları net katkı. Yani yüksek oranda yerli katma değer üreten bir sektörden bahsediyoruz. Bu yüzden de hem ülkemiz hem de sektörümüz adına bu başarıyı çok kıymetli buluyorum.” şeklinde konuştu.
“İstanbul, gerçek bir moda merkezi olmalı”
Sektörün geleceğine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Paşahan, İstanbul’u küresel ölçekte bir moda merkezi haline getirmek için yürütülen çalışmalara değinerek, “İstanbul Fashion Connection (İFCO) gibi fuarlar bu hedefimiz açısından kritik önemde. Moda ve tasarım odaklı üretimi artırarak, ihracatta yeniden yükseliş trendine geçeceğimize inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
“Rekabet gücümüz kur, maliyet ve faiz sarmalına sıkıştı”
İhracatta yaşanan düşüşün nedenlerine de değinen Paşahan, Türkiye’nin rakip ülkelere kıyasla yüksek maliyetlerle üretim yaptığına dikkat çekti. “Dolar bazında yüzde 50 ila 60 daha pahalıyız. Asgari ücret maliyetlerinde %400’ün üzerinde artış yaşandı. Enflasyon %280 artarken, döviz %168 arttı. Bu üç unsurun dengede gitmesi gerekiyor. Aksi takdirde rekabet gücümüzü kaybetmeye devam ederiz.” dedi.
Eximbank başta olmak üzere kamu destekli kredi olanaklarının ihracatçılar için kritik olduğuna işaret eden Paşahan, “Kredi faiz oranları bugün %50’lere dayanmış durumda. Eximbank kredilerinin %20’nin altına çekilmesi gerekiyor. Yüksek faiz ortamında yatırım ve ihracat yapmak mümkün değil. Bu çağrımızı bir kez daha yineliyoruz.” diye konuştu.
“2026 hedefimiz: toparlanma ve sürdürülebilir büyüme”
Tüm olumsuz tabloya rağmen sektöre olan güvenini yineleyen Paşahan, 2026 yılını bir dönüm noktası olarak gördüklerini belirtti. “Hazır giyim sektörü olarak hızlı toparlanacağız. Finansal dengelerin sağlanması halinde 2026 ile birlikte eski ihracat seviyelerimizi tekrar yakalayacağımıza yürekten inanıyorum.” dedi.