Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin uluslararası yatırımcılar için cazip bir pazar haline gelmesi amacıyla yürütülen çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısının ardından yaptığı konuşmada, ülkemizin yatırımcı dostu reformlar ve teşviklerle daha cazip hale geldiğini belirterek, "Uluslararası firmaların ülkemize yatırım kararını açıkladığı döneme girdik, önümüzdeki dönemde yeni müjdelerin yeni haberlerin gelmesini bekliyoruz," dedi.

Toplantıya Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu ve özel sektör temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasında Yılmaz, 2024 YOİKK Eylem Planı ve Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi üzerinde duracaklarını ifade etti. Yılmaz, bu yıl belirlenen 57 maddelik eylem planından 10’unun tamamlandığını ve 6’sının son aşamaya geldiğini belirtti. Ayrıca, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nda yapılan değişiklikler, kanun yollarına başvuru sürelerinin yeknesaklaştırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarında ek kapasite kurulumuna izin verilmesi gibi önemli adımlar atıldığını vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadelede Kararlılık Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadelede Kararlılık

Yılmaz, "Uzun vadeli yatırım kredileri, bireysel emeklilik fonlarının girişim sermayesine yönlendirilmesi ve nitelikli personelin uzaktan çalıştırılması uygulamalarının uzatılması gibi adımları hayata geçirdik," dedi. Ayrıca, iş gücü açığının kapatılması ve iş gücünün özel sektörün ihtiyacı olan alanlara yönlendirilmesi amacıyla yeni bir çalışma grubu oluşturulduğunu belirtti. Son olarak, 2025-2027 dönemini kapsayacak yeni Orta Vadeli Program (OVP) üzerinde istişarelerde bulunacaklarını ifade etti.

Yılmaz, eylül ayında açıklanacak güncellenmiş OVP'nin, fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele gibi temel politika hedeflerini koruyacağını belirtti. Ayrıca, "İstikrar içinde, sürdürülebilir büyümeyle sağlayacağımız imkanları insan odaklı bir kalkınma yaklaşımıyla, kalıcı sosyal refaha dönüştürmeye kararlıyız," şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Türkiye'nin 262 milyar dolara ulaşan uluslararası doğrudan yatırım miktarı ile bölgesinde ikinci sırada yer aldığını, 2024-2028 yıllarını kapsayan Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi'ni içeren Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nin Resmi Gazete'de yayımlandığını duyurdu. Yılmaz, bu strateji çerçevesinde küresel doğrudan yatırımlardan alınan payın yüzde 1,5'e çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.

Yılmaz, 28 Eylül'de gerçekleştirilecek Yatırım Danışma Konseyi toplantısında dünya çapındaki yatırımcıların Türkiye'ye yönelik artan oranda nitelikli doğrudan yatırım yapmalarını arzuladıklarını ifade ederek, "Küresel düzeyde tedarik zincirinin yeniden şekillendiği bir ortamda, cari açığın sürdürülebilir biçimde azaltılması için çok uluslu şirketlerin yatırım kararlarında Türkiye'yi daha üst seviyede bir yatırım üssü konumuna taşımasını hedefliyoruz," dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Türkiye'yi yatırım ve üretim üssü haline getirme hedefi doğrultusunda kararlılıkla adımlar atacaklarını ve eylem planlarının işleyişini düzenli olarak takip edeceklerini belirtti.

Editör: Sude Yılmaz