Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin kalkınma hamlesinde bölgesel gelişmenin kritik bir rol üstlendiğini belirterek, “Her şehrin Türkiye Yüzyılı yolculuğunda güçlü bir şekilde yer almasını hedefliyoruz” dedi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Bakan Kacır, OECD Bölgesel Kalkınma Politika Komitesi (RDPC) tarafından Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen “Dayanıklı Yerleşimler İçin Bölgesel Kalkınmayı Güçlendirme” temalı Bakanlar Toplantısı’na katıldı.

Mustafa Paşahan İHKİB Başkanlık adaylığını açıkladı
Mustafa Paşahan İHKİB Başkanlık adaylığını açıkladı
İçeriği Görüntüle

Toplantıda konuşan Kacır, Türkiye’nin son yıllarda üretim ve teknoloji alanlarında önemli atılımlar gerçekleştirdiğini, bu sayede Avrupa’nın küresel değer zincirinde giderek daha etkili bir aktör haline geldiğini vurguladı.

Kacır, konuşmasında sadece ekonomik büyümeye odaklanmadıklarını, aynı zamanda bölgeler arası dengesizlikleri azaltma ve bölgesel uyumu güçlendirme hedefiyle kararlı bir şekilde ilerlediklerini ifade etti. Kalkınma ajansları ve bölge kalkınma idarelerinin bu süreçte önemli birer aktör olduğuna dikkat çeken Bakan, bu yapıların, ulusal stratejiler ile yerel potansiyeller arasında köprü görevi gördüğünü belirtti.

“Rekabet Gücünü Artırmak İçin Bölgesel Kalkınma Politikalarından Yararlanmak” oturumunda da söz alan Kacır, Türkiye’nin Dijital Avrupa Programı’na aktif katılım sağladığını ve kurulan beş Avrupa Dijital İnovasyon Merkezi (EDIH) aracılığıyla KOBİ’lere ve kamu kurumlarına teknolojiye erişim, beceri geliştirme ve finansman gibi birçok alanda destek sunduğunu dile getirdi. Kacır, Türkiye’nin dijital dönüşümü kapsayıcı ve işbirliğine dayalı bir anlayışla benimsediğini vurguladı

673 proje, 45 milyar dolarlık yatırım

Kacır, 2024-2028 dönemine yönelik hazırlanan bölgesel kalkınma eylem planlarının tamamlandığını, bu planların 16 ana program kapsamında 673 projeyi içerdiğini ve toplamda yaklaşık 45 milyar dolarlık yatırım öngörüldüğünü ifade etti. Bu süreçte Yerel Kalkınma Hamlesi Programı’nın da teşvik sisteminin temel taşlarından biri olacağına işaret eden Kacır, her ilin özgün kaynaklarını ve potansiyelini harekete geçiren yatırımların bu programla destekleneceğini belirtti.

“Dönüşümlerde bölgesel farklılıklar dikkate alınıyor”

Kacır, bölgesel kalkınma politikalarını üç temel başlık altında ele aldıklarını ifade etti: dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm ve demografik dönüşüm. Her bölgenin bu dönüşümlerden farklı düzeylerde etkilendiğini belirten Kacır, özellikle KOBİ’lerin dijitalleşme sürecinde daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti.

Yeşil dönüşümde ise bazı bölgelerde emisyon yoğun sektörlerin öne çıktığını belirten Bakan, bu bölgelerde daha kapsayıcı politikaların geliştirilmesinin önemini vurguladı. Demografik dönüşümde ise yaşlanan nüfusun bölgelere göre farklı hızlarda etkili olduğunu, bu nedenle yerel ihtiyaçlara göre özel çözümler geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Tecrübe paylaşımı ve iş birliği ön planda”

Polonya’daki temaslarını değerlendiren Bakan Kacır, Türkiye’nin son 22 yılda özellikle bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmaya yönelik attığı adımları katılımcı ülkelerle paylaştıklarını söyledi. Kalkınma ajanslarının 26 bölgede etkin olarak görev yaptığını hatırlatan Kacır, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası projelerinin Türkiye’nin öne çıkan bölgesel kalkınma girişimleri olduğunu kaydetti.

Ayrıca, ikili görüşmeler kapsamında diğer ülkelerin kalkınma ajanslarıyla ortak projelerin değerlendirilmesinin de gündeme geldiğini aktaran Bakan Kacır, Türk sanayi ve inşaat sektörlerinin Avrupa ve komşu ülkelerde yürütülen bölgesel projelerde daha fazla yer alması için iş birliklerinin artırılacağını belirtti.

“Bölgesel kalkınma, 86 milyonun ortak yolculuğudur”

Bakan Kacır son olarak, Türkiye’nin bölgesel kalkınma vizyonunun, ülkenin tüm şehirlerini Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda harekete geçirmeyi amaçladığını vurgulayarak, “86 milyon vatandaşımızın refahı için topyekûn kalkınma yaklaşımını benimsiyoruz” ifadelerini kullandı.