Puruli Kültür Sanat tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali, 23-29 Mayıs tarihleri arasında Ankara Goethe-Institut’te sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Tüm gösterim ve etkinliklerin ücretsiz olarak izlenebileceği festival, görme, işitme ve ortopedik engelli bireyler için erişilebilirlik esas alınarak tasarlandı.
Kısa Film Yarışması'nda 15 Film Yarışıyor
Festivalin öne çıkan bölümlerinden biri olan Kısa Film Yarışması’na bu yıl 36 ülkeden 165 başvuru geldi. Kurmaca ve animasyon türlerinde, süre sınırı 20 dakika olan filmler arasından sinema yazarları Öykü Sofuoğlu ve Hasan Nadir Derin ile kurgucu Baran Bozdağ’dan oluşan seçici kurul, 13 ülkeden 15 filmi yarışma programına dahil etti.
Yarışma jürisinde bu yıl; Dresden Uluslararası Kısa Film Festivali Direktörü Anne Gaschütz, One World İnsan Hakları Film Festivali’nden Anna Skočdopolová ve akademisyen Osman Şişman yer alıyor. En İyi Film ödülünün yanı sıra En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo ve İzleyici Ödülü’nün sahipleri, 29 Mayıs Perşembe günü saat 19.30’da Goethe-Institut’te sunucu Ege Kayacan’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek törende açıklanacak.
Bir Çağ Yangını: 21. Yüzyıla Eleştirel Bir Bakış
Festivalin 2025 seçkisinde yer alan “Bir Çağ Yangını” bölümü, 21. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşanan toplumsal ve siyasi dönüşümlere odaklanıyor. Yönetmen Adam Curtis’in HyperNormalisation, The Rise of “Oh Dear”-ism, “Oh Dear”-ism II & Non-Linear War ve The Rise and Fall of the TV Journalist adlı belgeselleri bu bölümde gösterilecek.
Emre Yeksan’ın “Körfez”, Bertrand Bonello’nun “Nocturama: Paris Yanıyor” ve Kiyoshi Kurosawa’nın “Yok Olmadan Önce” filmleri de aynı başlık altında izleyiciyle buluşacak.
24 Mayıs Cumartesi günü saat 15.15’te tarihçi Oktay Özel ve teyitçi Atakan Foça, “Alevler Arasında Anka’nın Peşinde” başlıklı konuşmada yakın geçmişin krizlerine ışık tutacak. 25 Mayıs Pazar günü saat 16.00’daki “Yangın Yerinde Sanat” panelinde ise yönetmen Emre Yeksan ve Osman Şişman, sanatın üretim ve temsil süreçlerini tartışacak.
“Leke” Sergisi Ziyarete Açılıyor
Festival kapsamında Erkal Uran’ın, küçük bir felaketten kurtarılan negatiflerle hazırladığı “Leke” adlı fotoğraf sergisi de Goethe-Institut’te 21-29 Mayıs tarihleri arasında görülebilecek.
Uluslararası İş Birlikleri ile Güçlü Seçkiler
Bu yıl festival, Almanya’nın önemli etkinliklerinden Filmfest Dresden ve Hollanda merkezli Cinekid festivalleriyle iş birliği yapıyor. Filmfest Dresden’in “Tamamen Politik” başlıklı seçkisinde savaş, göç ve insan hakları gibi güncel meseleleri işleyen kısa filmler yer alıyor. Cinekid iş birliğiyle hazırlanan “Çocuklar İçin” bölümü ise minik izleyicilere yönelik animasyon filmlerden oluşuyor.
Otizm Dostu Gösterim Geleneği Sürüyor
Festivalin dikkat çeken özelliklerinden biri olan Otizm Dostu Gösterim, bu yıl da “Çocuklar İçin” seçkisi ile devam ediyor. Loş ışıkta, düşük ses düzeyinde yapılacak bu özel gösterimde çocuklar rahat hareket edebilecek, yiyecek ve içecek getirebilecekler.
Tüm Gösterimler Erişilebilir ve Ücretsiz
Programda yer alan 31 film; sesli betimleme, ayrıntılı altyazı ve işaret dili desteğiyle erişilebilir şekilde sunulacak. Gösterimlerin ardından film ekipleriyle söyleşiler, atölyeler ve ödül töreni de yine erişilebilirlik prensibiyle düzenlenecek. Yetişkin izleyiciler için gerçekleştirilen tüm etkinliklerde İngilizce altyazı ve çeviri de mevcut.
Destekçilerle Güçlenen Bir Festival
Engelsiz Filmler Festivali, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Goethe-Institut, Cinekid, Filmfest Dresden gibi önemli kurumların ve çeşitli medya ile sosyal alan kuruluşlarının destekleriyle hayata geçiriliyor. Festival, sinemaya erişimi herkes için eşitlemeye yönelik kararlı duruşunu bir kez daha vurguluyor.