Ticaret Bakanı Ömer Bolat: "Tekstil ve konfeksiyon sektörü Türkiye’nin temel taşı" Ticaret Bakanı Ömer Bolat: "Tekstil ve konfeksiyon sektörü Türkiye’nin temel taşı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ATLAS Projesi'nin Avrupa Birliği müktesebatıyla uyumlu bir ulaşım sistemi oluşturmayı hedeflediğini vurgulayarak, bu çalışmanın Avrupa ile ulaştırma alanındaki ilişkileri ilerletme konusunda samimiyetlerinin bir göstergesi olduğunu belirtti. Uraloğlu, ATLAS Projesi’nin ulaştırma mevzuatını bütün yönleriyle kapsayan ilk çalışma olmasının özel bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Proje kapsamında sürdürülebilirlik ve dijitalleşme ilkelerine uygun olarak hayata geçirilen ELIT adlı mevzuat bilgi sistemi sayesinde, tüm ulaştırma mevzuatına tek bir kaynaktan erişim sağlanabileceğini açıkladı.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin jeo-stratejik konumunun uluslararası taşımacılıkta sağladığı fırsatları vurgulayarak, Türkiye ile Avrupa arasındaki ticaret hacminin 2023 yılında 210,3 milyar dolara ulaştığını söyledi. 1995’te kurulan Gümrük Birliği ile ticaretin büyük bir ivme kazandığını belirten Uraloğlu, Türkiye’nin Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre AB ülkelerine en fazla ihracat gerçekleştiren ülkeler arasında 6. sırada yer aldığını dile getirdi.

2002 yılından bu yana Türkiye'nin ulaşım ve iletişim altyapısına 277 milyar doların üzerinde yatırım yapıldığını aktaran Uraloğlu, demiryolu taşımacılığındaki payın 2053 yılına kadar %5’ten %22’ye çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı. Uraloğlu, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ve Marmaray gibi büyük projelerle Asya ve Avrupa arasında kesintisiz taşımacılık sağlamaya odaklandıklarını, Orta Koridor ve BTK Demir İpek Yolu üzerinden yük trenlerinin Türkiye’ye 12, Avrupa’ya ise 18 günde ulaştığını vurguladı.

Uraloğlu, çevre dostu bir ulaşım sisteminin tesis edilmesine yönelik projeler geliştirdiklerini belirterek, demiryolu taşımacılığının sera gazı salınımını azaltmadaki rolünü önemsediğini ifade etti. AB'nin iklim değişikliği ile mücadele hedeflerine uyum sağlamak için de çalıştıklarını vurguladı.

Son olarak, ATLAS Projesi'nin başarısı için her sektör için özel çalışma grupları kuracaklarını ve Türkiye’nin Avrupa ile stratejik projelere açık olduğunu belirtti. Uraloğlu, ulaştırma alanındaki iyileşmelerin yalnızca sektörün hedeflerine değil, toplumların sanayi, enerji ve turizm gibi birçok alandaki hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynayacağını sözlerine ekledi. Ulaştırma alanında daha etkin ve yapıcı bir iş birliği için gerekli adımları atmaya hazır olduklarını belirtti.

Editör: Sude Yılmaz