TİM, Egeli ihracatçılarla buluştu TİM, Egeli ihracatçılarla buluştu

Ticaret Bakanlığı, yurt dışı lojistik dağıtım ağları (YLDA) ve fuar alanı yapımına yönelik projelere verilen desteklerin prefinansman kapsamına alındığını duyurdu. Prefinansman sistemi, ihracatçı firmaların finansman yükünü hafifletmek, kredi kabiliyetlerini artırmak ve projelerinin hayata geçirilmesini kolaylaştırmak için önemli bir araç olarak öne çıkıyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bugüne kadar uygulanan prefinansman desteklerinin kapsamının sürekli genişletildiği ve yeni protokollerle firmalara daha fazla finansman ve teminat imkanı sağlandığı ifade edildi.

Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ (Türk Eximbank) ve İhracatı Geliştirme AŞ (İGE) arasında 26 Eylül 2022 tarihinde imzalanan ilk protokolle, ihracatçı firmalara prefinansman ve teminat desteği sağlanması için bir iş birliği başlatılmıştı. Bu protokol, 12 Mayıs 2023 tarihinde yapılan bir ek düzenleme ile genişletilerek desteklerden yararlanabilecek şirketlerin kapsamı artırıldı. Ayrıca, 21 Mayıs 2024'te "pazara giriş belgesi desteği" de sisteme dahil edildi.

Son ek protokolle birlikte, Ticaret Bakanlığı’nın yürüttüğü yurt dışı lojistik dağıtım ağları projeleri ve fuar alanı yapım projeleri de prefinansman kapsamına alındı. Buna göre, söz konusu projeler için Bakanlık tarafından ön onay ve onay alan firmalar, Türk Eximbank’a prefinansman başvurusunda bulunabilecek ve bu başvurular doğrultusunda finansman ve teminat olanaklarından faydalanabilecek.

Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağları (YLDA) Projeleri

Bakanlık, YLDA kapsamında toplam 5 projenin hayata geçirildiğini açıkladı. Bu projelerden 2’si Amerika’da, 3’ü ise Avrupa’da uygulanıyor. Projelerde, yurt dışı lojistik ağları, tedarik zincirinin kritik bir bileşeni olarak ele alınıyor ve sistemin her aşaması destekleniyor. YLDA projelerinin temel hedefleri şu şekilde sıralanıyor:

  • Teslimat sürelerinin 24 saatin altına indirilmesi: Hızlı teslimat süreleriyle ihracatçı firmaların rekabet gücü artırılıyor.
  • Navlun maliyetlerinin düşürülmesi: Ulaşım ve lojistik giderlerinin azaltılması, firmalara maliyet avantajı sağlıyor.
  • Hızlı gümrükleme ve doğru iade lojistiği: Operasyonel verimlilik artırılarak müşteri memnuniyeti sağlanıyor.
  • Marka bilinirliğinin artırılması: İyi yapılandırılmış lojistik ağları, Türk firmalarının global pazarlarda daha güçlü bir yer edinmesini sağlıyor.
  • Katma değerli hizmet sunumu: Yüksek kaliteli lojistik hizmetler ile Türkiye’nin uluslararası rekabet gücü artırılıyor.

Ticaret Bakanlığı, fuarcılık sektörünün ihracattaki önemine vurgu yaparak, fuar alanı yapımına yönelik projelere destek sunduğunu belirtti. Bakanlık tarafından uygulanan Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar kapsamında, yeni fuar alanlarının yapımı, mevcut alanların genişletilmesi, alanların restorasyon ve revizyon çalışmaları faaliyetleri destekleniyor.

Fuar alanlarının prefinansman kapsamına alınması ile Türkiye'de düzenlenen uluslararası fuarlarda yabancı katılımcıların ağırlanabileceği modern tesislerin inşa edilmesi hedefleniyor. Bu, sektörün ülke ihracatına doğrudan ve dolaylı katkısını artırmayı amaçlıyor. Ayrıca, Türkiye’nin fuarcılık alanında uluslararası rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.

YLDA ve fuar alanı yapım projelerinin prefinansman kapsamına alınması, Türkiye’nin küresel ticarette daha güçlü bir yer edinmesini sağlamak için atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu düzenleme ile, ihracatçı firmaların finansmana erişim imkanlarının artırılması, tedarik zincirinin etkinliğinin artırılması, Türkiye’nin marka değerinin yükseltilmesi, uluslararası ticarette rekabet avantajının sağlanması hedefleniyor.

Editör: Sude Yılmaz