Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Katar Ekonomi Forumu’nda “Küresel Büyüme ve Jeoekonomi” başlıklı oturumda önemli değerlendirmelerde bulundu. Şimşek’in gündeminde hem jeopolitik gelişmeler hem de Türkiye ekonomisine dair güncel veriler vardı.
ABD'nin eski Başkanı Donald Trump’ın Suriye yaptırımlarını kaldırmaya yönelik açıklamasının hatırlatılması üzerine Şimşek, istikrarlı ve barışçıl bir Suriye’nin Türkiye için büyük önem taşıdığını vurguladı. “Suriye ile 911 kilometrelik sınırımız var. Çatışmalar sadece o ülkeyi değil, tüm bölgeyi olumsuz etkiliyor. Barışın sağlanması büyük katkı sunar” diyen Şimşek, Suriye’deki normalleşmenin Türkiye’nin güvenliği ve refahı açısından değerli olduğunu ifade etti.
PKK’nın silah bırakma ve fesih kararıyla ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Şimşek, bu gelişmenin terörle mücadeleye harcanan kaynakların artık üretken alanlara yöneltilmesi açısından önemli bir fırsat sunduğunu söyledi. Şimşek, akademik bir çalışmaya atıf yaparak Türkiye’nin son 50 yılda terörle mücadele için yaklaşık 1,8 trilyon dolar harcadığını belirtti ve “Bu iki gelişme Türkiye'nin yükselişine ivme kazandıracaktır” dedi.
“Ekonomi Programı Rayında İlerliyor”
Mart ayında finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalarla ilgili soruya yanıt veren Şimşek, uygulanan ekonomi programının etkisini göstermeye başladığını belirtti. “Enflasyon hâlâ yüksek seviyelerde ancak son 40 ayın en düşük düzeyi görüldü. Döviz rezervlerinde toparlanma başladı. CDS priminde 90 baz puanlık gerileme var. Bu, yatırımcı güvenindeki artışı da gösteriyor” dedi.
Türkiye'nin sıcak para akışına değil, doğrudan yatırımlara odaklandığını vurgulayan Şimşek, son 12 ayda bu alanda artış yaşandığını belirtti. Türkiye’nin güçlü altyapısı ve yetenekli iş gücüyle doğrudan yatırımlar açısından cazibesini koruduğunu ifade eden Şimşek, “Küresel piyasalardaki istikrar arayışında Türkiye ön plana çıkacaktır” diye konuştu.
“Her Şey Dezenflasyon İçin Hazır”
Enflasyonla mücadele konusunda net mesajlar veren Şimşek, para ve maliye politikalarının bu doğrultuda şekillendirildiğini vurguladı. “Her şey dezenflasyon süreci için hazır. Elbette bazı yan etkiler kaçınılmaz. Bu nedenle emek yoğun sektörlere destek sağladık. Programın özü; kalıcı, sürdürülebilir ve yüksek büyümenin sağlanmasıdır” dedi.
İstihdam verilerine de değinen Şimşek, 2024 yılında yaklaşık 1 milyon kişilik yeni istihdam yaratıldığını açıkladı. İmalat sanayinin küresel durgunluktan olumsuz etkilendiğini belirten Şimşek, ekonominin geri kalanında özellikle hizmetler sektörünün güçlü bir performans sergilediğini söyledi.
Son olarak Türkiye’nin borçluluk düzeyinin düşük olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Hanehalkı borcunun milli gelire oranı yüzde 10’un altında. Kısa vadeli sıkıntılara rağmen enflasyonla mücadele temel önceliğimiz olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.
Oturumda Şimşek’e Katar Maliye Bakanı Ali Bin Ahmed Al-Kuwari ile Suudi Arabistan Ekonomi ve Planlama Bakanı Faysal el-İbrahim de eşlik etti.