Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı üçüncü çeyreğine ait Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı.

Açıklanan verilere göre, Türkiye ekonomisi temmuz-eylül döneminde yıllık %2,1 oranında büyüme kaydetti. GSYH, üretim yöntemiyle cari fiyatlarla ise geçen yılın aynı çeyreğine göre %53,3 artarak 11 trilyon 893 milyar 252 milyon liraya ulaştı. Bu dönemde, GSYH'nin ABD doları cinsinden karşılığı ise 357 milyar 989 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Sektörel bazda yapılan değerlendirmelerde, üçüncü çeyrekte inşaat sektörü %9,2, finans ve sigorta faaliyetleri %6,2, tarım sektörü %4,6 oranında büyüme gösterdi. Gayrimenkul faaliyetleri %2,5, ürün üzerindeki vergiler ise %2,3 arttı. Öte yandan, sanayi sektörü %2,2, mesleki ve idari hizmet faaliyetleri ise %0,3 oranında daralma yaşadı.

YLDA ve fuar projelerine prefinansman desteği genişletildi YLDA ve fuar projelerine prefinansman desteği genişletildi

Mevsimsel ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre, bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH %0,2 oranında küçüldü. Ancak, takvim etkisinden arındırılmış yıllık büyüme %1,9 olarak kaydedildi.

Tüketim harcamalarındaki artış da dikkat çekici oldu. Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları üçüncü çeyrekte geçen yıla göre %3,1 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları ise %0,9 azaldı. Gayri safi sabit sermaye oluşumu da %0,8 oranında daralma gösterdi.

İhracat, üçüncü çeyrekte %0,8 oranında büyürken, ithalat %9,6 oranında azaldı. İş gücü ödemeleri ise %76,3 oranında önemli bir artış gösterdi. Net işletme artığı/karma gelir ise %45,7 oranında yükseldi.

Bu dönemde, iş gücü ödemelerinin GSYH içindeki payı %31,9'dan %36,4'e çıkarken, net işletme artığı/karma gelir payı ise %47,8'den %45,1'e geriledi. Bu göstergeler, ekonomideki yapısal değişimlerin ve gelir dağılımındaki dönüşümlerin bir yansıması olarak değerlendirildi.

Editör: Eslem Nur KARAMAN