MÜSİAD Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu öncülüğünde düzenlenen "Siber Güç Türkiye’24" etkinliği, MÜSİAD Genel Merkezi’nde geniş katılımla gerçekleşti. Türkiye’nin siber güvenlik alanında bağımsızlık vizyonunu destekleyen zirve, yatırımcılar ve girişimcileri bir araya getirerek iş birliğini artırmayı ve dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmayı amaçladı. Etkinlikte, şirketlerin iş geliştirme süreçlerini desteklemek için özel etkileşim alanları oluşturuldu ve projeler için özel sunum alanları sağlandı.

"Siber Güç Türkiye’24" zirvesinde, dijital dünyadaki güncel güvenlik konuları ele alındı. "Dijital Dünyanın Savunma Hattı" ve "Yapay Zeka Savaşları" başlıkları altında yapılan sunumlar, katılımcılara dijital güvenlik ve teknoloji alanında farkındalık kazandırmayı hedefledi. MÜSİAD Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu Başkanı Taha Çiftçi, zirvenin detaylarını ve Türkiye'nin dijital bağımsızlık hedeflerine katkı sağlayan projeleri Fuar Dergisi mikrofonlarına aktardı.

Taha Çiftçi, zirvenin amacı hakkında şunları söyledi: “Siber Güç Türkiye Zirvesi olarak bizler yapay zeka savaşları ve dijital dünyanın savunma hattıyla alakalı iki konu başlıkla alakalı çalışmalar yaptık, zirveler icra ediyoruz. Bu zirvelerdeki amacımız farkındalığı arttırmak ve bunun yanında yerli girişimcilerimize bedelsiz standlar tahsis ettik. Ürünleşme ve markalaşmalarını tamamlayarak yerli yazılım ürünlerinin yaygınlaştırma sağlaması noktasında gerekli gayreti ve desteği sağlıyoruz.”

Çiftçi, Türkiye'nin siber güvenlik vizyonuna ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Bunu yapmamızdaki ana amaç Türkiye'de de dünyada da gördüğünüz üzere kara hava, deniz gibi bütün sınırlar ne kadar kıymetliyse siber güvenliği, siber vatanımız da o kadar kıymetli. Ve biz bu çalışmaları beraber icra ettiğimiz zaman yerli yazılım ürünlerinin yaygınlaştırmasını sağlayacağız ve tam bağımsız dijital, tam bağımsız Türkiye vizyonuna hareket etmiş olacağız.”

Dört Temel Başlıkta Güvenlik Çalışmaları Sürdürülüyor

Çiftçi, zirvede yürütülen çalışmalara dair detayları da paylaştı: “Güncel olarak yürüttüğümüz siber güvenlik çalışmaları ise şimdi bizim öncelikli olarak dört farklı başlıkla çalışmalar yaptık. Bildiğiniz üzere raporumuz da yayınlandı. Yerli yazılım ürün stratejileri, dijital dönüşüm stratejileri ve siber güvenlik eylem planları ve açık kaynak konusu ve standartlar.” dedi.

330 milyon on-chain kullanıcı arasında 109 milyon cüzdan aktif olarak USDT tutuyor 330 milyon on-chain kullanıcı arasında 109 milyon cüzdan aktif olarak USDT tutuyor

Açık kaynak yazılımlar ve yerli yazılımların kamu ve özel sektörde kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Çiftçi, “Örnek verecek olursam bizim daha özel ürüne yönelik teşviklerin arttırılması noktasında bir önerimiz var. Açık kaynak konusu ve standartlar konusunda ise bizim buradaki önerimiz TÜBİTAK'ın geliştirmiş olduğu Pardus yazılımının Linux çekirdeği üzerine geliştirilen Pardus yazılımının özellikle tüm kamu otoritelerinde olsun, özel sektörde olsun kullanımın yaygınlaştırılması için tüm Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda çalışmalar yaparak gerek lise olsun diğer müfredatlarda kullanılmasını yaygınlaştırmak biliriz diyebiliriz.” dedi.

Çiftçi, siber güvenlik alanında başlatılan bu çalışmalara bir yıldır devam ettiklerini belirterek, zirvenin önemini vurguladı: “Zaten bu çalışmaları biz bir yıldır yürütüyoruz. Zaten çalışmalarımızı bir yıldır yürütüyoruz ve inşallah bir yıl içerisinde bu çalışmaların sonucunu burada gördüğümüz üzere gelecek yılda yapacağımız çalışmalarını destekleyerek gerekli aksiyon planı oluşturacağız.” dedi.

Editör: Sude Yılmaz