Borsa günü düşüşle tamamladı Borsa günü düşüşle tamamladı

Bakan Kacır, sayıları 2’den 104’e çıkan teknoparklarda bugün 11 binden fazla teknoloji girişiminin inovasyon odaklı projeler geliştirdiğini ifade etti. Türkiye’nin insansız hava aracı üretiminde dünya birinciliğine ulaştığını vurgulayan Kacır, eğitim uçaklarından helikopterlere, deniz platformlarından kara araçlarına ve uydu sistemlerine kadar birçok alanda yerli üretim gerçekleştirildiğini belirtti.

Türkiye’nin girişimcilik ekosistemindeki hızlı büyümeye dikkat çeken Kacır, 2019 yılına kadar ülkede milyar dolar değerlemeyi aşan bir teknoloji girişimi bulunmadığını hatırlatarak, bugün 7 "Turcorn" bulunduğunu söyledi. Turcorn 100 Programı ile teknoloji girişimlerinin küresel ölçekte başarı hikâyeleri yaratmasına olanak sağlayacaklarını ekledi.

Kacır, 4,1 milyar liralık kamu kaynağıyla harekete geçirilen 88 milyar liralık sermaye fonunun, girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştırdığını söyledi. Ayrıca TÜBİTAK’ın BİGG Programı ile 2 bin 378 te knoloji girişiminin kurulmasına öncülük ettiklerini ve TEKNOFEST ile binlerce yenilikçi iş fikrinin hayata geçtiğini belirtti.

İstanbul Atatürk Havalimanı Terminali’ni dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezi hâline getirecek Terminal İstanbul projesinin detaylarını paylaşan Kacır, Türkiye’nin küresel yetenekleri çekmek için başlattığı Türkiye Tech Visa Programı ile teknoloji profesyonellerine uzun süreli çalışma ve oturma izni sunduklarını ifade etti.

Bakan Kacır, girişim sermayesi yatırım fonları ve hisse opsiyonu gibi yenilikçi düzenlemelerle girişimciliği desteklediklerini ifade etti. Ar-Ge teşviklerinden büyük ölçüde yararlanan şirketlerin girişim ekosistemine yatırım yapma zorunluluğu getirildiğini belirtti. Amaçlarının 2030 yılına kadar 100 bin teknoloji girişimi ve 100 unicorn oluşturmak olduğunu vurgulayan Kacır, “Bu iddialı ancak gerçekçi hedefler Türkiye’nin girişimcilik potansiyelini yansıtmaktadır.” dedi.

Türkiye’nin girişimcilik vizyonunu zirveye taşıyacak bu adımlar, yerli ve milli üretimle küresel rekabetteki konumunu güçlendirecek.

Editör: Sude Yılmaz