Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tokat’ı Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi çerçevesinde rekabet gücü yüksek iller arasında konumlandırdıklarını belirtti. Kacır, Tokat’ta ekonomiyi canlandıracak sanayi, üretim, istihdam, tarım, turizm ve sosyal altyapı alanlarında stratejik projeler geliştirdiklerini söyledi. Bu kapsamda, seracılıktan süt ürünlerine, hububattan yağ üretimine kadar birçok sektörde üretim yapılacak yeni tesislerin şehre kazandırılacağını ifade etti. Ayrıca, Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı çerçevesinde, özel sektör aracılığıyla Tokat’a 68 milyon doların üzerinde yatırım yapılacağını duyurdu.

Bakan Kacır, Tokat’ta gerçekleştirilen Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi projelerinin toplu açılışına katıldı. Açılışlar arasında sanayi, tarım, hayvancılık ve turizm gibi birçok alanda istihdam yaratacak 7 yeni projenin yer aldığını belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, son 22 yıldır Tokat’ta büyük bir kararlılıkla çalışıldığını ve bu çabaların devam edeceğini vurguladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Tokat’ı da büyüme stratejilerine dahil ettiklerini kaydeden Kacır, her bir ilin potansiyelini, kültürel birikimini ve insan kaynağını değerlendirerek, yerel kalkınmayı teşvik ettiklerini söyledi. Tokat’ın da bu süreçten güçlü bir şekilde faydalandığını belirtti.

Tokat’ta sanayiye yönelik yatırımları artırmayı sürdürdüklerini söyleyen Kacır, son 22 yıl içinde 1,2 milyar TL’lik altyapı desteğiyle 5 OSB’nin altyapısını geliştirdiklerini, sanayi sitelerinde istihdamı 2 bin 900’den 4 bin 100’e çıkardıklarını açıkladı. Ayrıca, Tokat Yeşil Sanayi Sitesi’ni yerel paydaşlarla birlikte tamamlayarak, müteşebbislerin hizmetine sunmayı planladıklarını ifade etti.

 Bakan Kacır, son 22 yıl içinde Tokat’taki yatırımlar için 690 teşvik belgesi düzenlendiğini, 39,5 milyar TL’lik sabit yatırımın önünü açarak 35 bin kişilik istihdam sağlandığını aktardı. Tokat’ta KOSGEB desteğiyle sayıları 9 bin 500’ü bulan KOBİ’lere 1 milyar TL’nin üzerinde destek verildiğini belirtti.

Tokat’ta bilimsel çalışmaları desteklemek ve gençlerin potansiyellerini açığa çıkarmak adına önemli çalışmalar yapıldığını vurgulayan Kacır, Tokat’a Teknoloji Geliştirme Bölgesi kazandırıldığını, TÜBİTAK tarafından son 22 yıl içinde 161 projeye 414 milyon TL destek sağlandığını açıkladı.

330 milyon on-chain kullanıcı arasında 109 milyon cüzdan aktif olarak USDT tutuyor 330 milyon on-chain kullanıcı arasında 109 milyon cüzdan aktif olarak USDT tutuyor

Tokat’ın yerel lezzetlerini koruma altına alıp, 21 ürününü coğrafi işaretle tescillediklerini belirten Bakan Kacır, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve DOKAP aracılığıyla Tokat’a 258 projeye 667 milyon TL, 81 projeye ise 639 milyon TL destek verildiğini ifade etti.

Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi kapsamında Tokat’ı rekabet gücü yüksek iller arasında konumlandırdıklarını belirten Bakan Kacır, şehirdeki ekonomik çeşitliliği artırmayı ve üretimde katma değeri yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

 Strateji kapsamında seracılıktan süt ürünlerine, hububattan yağ üretimine kadar pek çok sektörde yeni tesisler kuracaklarını açıklayan Kacır, Niksar’ı termal turizm merkezi yapacak yatırımları hızlandıracaklarını belirtti. Ayrıca, 68 milyon doların üzerinde 4 yeni yatırımı Tokat’a kazandıracaklarını ifade etti.

Tokat’ta büyümeyi hızlandıracak, toplam yatırım tutarı 165 milyon TL’yi aşan 7 yeni projenin açılışlarını yapacaklarını söyleyen Kacır, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projelerle, yerel sanayinin enerji maliyetlerini düşürmeyi amaçladıklarını belirtti. Ayrıca, Tokat’ın turizm potansiyelini artırmak için Jeolojik Miras Alanı Ballıca Mağarası Tabiat Parkı’na yeni tesisler inşa ettiklerini duyurdu.

Tokat’ta ayakkabı sanayi için gerekli nitelikli elemanları yetiştirecek bir mesleki eğitim merkezi kurduklarını, Reşadiye’de bentonit kilinden katma değerli ürünler üreten bir atölye açtıklarını belirtti. DOKAP ile desteklenen Damızlık Koç-Teke Üretim Tesisi modernizasyonu ile Tokat’ın hayvancılık kapasitesini artırdıklarını söyledi. Ayrıca, Tokat’ın tarihi ve kültürel değerlerini turizme kazandıran projelere de katkı sunduklarını vurguladı.

Editör: Sude Yılmaz