İstanbul Sanayi Odası (İSO) Enerji Yönetim Meclisi Çalışma Grubu, Türkiye enerji sektöründeki tüm paydaşları bir araya getiren önemli bir çalıştay düzenledi. İSO Enerji ve Elektrikli Ekipman Sanayi Meclisi Üyesi Rıdvan Mertöz, yenilenebilir enerji, nükleer enerji, hidrojen-hidroelektrik ve termik santrallere odaklanan çalıştaya üniversiteler, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinden yoğun katılım olduğunu belirtti. Mertöz, çalıştayın ardından bir rapor hazırlanacağını ve Cumhurbaşkanlığına sunulmak üzere kapsamlı bir enerji strateji raporuna dönüştürülmesinin hedeflendiğini vurguladı.
İSO Enerji Yönetim Meclisi Çalışma Grubu, "Enerji Teknolojilerinde Küresel ve Ulusal Görünüm, Mevcut Durum ve Beklentiler" Çalıştayı'nı düzenledi. Yenilenebilir enerji, nükleer güç, hidrojen-hidroelektrik ve termik santraller olmak üzere dört temel alan etrafında yapılandırılan çalıştaydaki tartışmalar, Türkiye'nin 2053 enerji hedeflerine odaklandı. Etkinlikte enerji sektörünün bir anlık görüntüsü sunuldu ve bu iddialı hedeflere ulaşmak için gerekli adımlar ana hatlarıyla belirtildi.
İSO Meclis Üyesi Rıdvan Mertöz, düzenlenen çalışma hakkında bilgi verirken, İSO Enerji Yönetimi Meclis Çalışma Grubu'nun ilk toplantısının Haziran 2023'te gerçekleştirildiğini ifade etti. Çalışma grubunun yalnızca enerji ekipmanları komitesi üyelerinden oluşmadığını vurgulayan Mertöz, sanayinin farklı bölgelerindeki iş insanlarının da bu gruba dahil olduğunu belirtti. Mertöz, “Türkiye'nin enerji enerjisi, enerji arzının yeterliliği ve tüketim miktarları gibi konuları ele aldık. Yenilenebilir enerjinin payı ne olmalı, bu alanda nasıl ilerlemeliyiz, hangi stratejilerle yol almalıyız gibi konulara odaklanarak bir yol haritası belirlendik. Son toplantımızda ise, İSO olarak sanayimizin ihtiyaçları, elektrik yatırımlarını ve diğer konuları tartışacağımız bir çalışmatay düzenleme kararı almıştık. Bu yeteneğimiz, 10 Aralık itibarıyla çalıştayımızı gerçekleştirdik” dedi.
Çalıştayda hidrojen-hidroelektrik ve termik santraller, tamamlayıcı enerji ve nükleer enerji gibi dört ana başlıkta masalar oluşturduklarını yazan Mertöz, üniversitelerden kamu harcamalarına ve sivil toplum alanlarına kadar geniş bir ilginin sağlandığını ifade etti. Konuşmasını sürdüren Mertöz, “Enerji sektörüne dair zaman zaman çeşitli raporlar hazırlanıyor. Biz ise bu çalıştaydan sanayicilerin sorunları, sektöre katkıları ve yerlileştirme çalışmaları gibi önemli içeriklere sahip bir sonuç raporu hazırlamayı planlıyoruz. Bu rapordan önce İSO yönetim kuruluna sunacağız, ardından bakanlığa ve belki Cumhurbaşkanlığı'na kadar ileterek bir enerji stratejisi raporuna dönüştürmeyi hedefliyoruz” diye ekledi.
İKİ ÖNEMLİ KONU: FİYATLAR VE KESİNTİSİZ ENERJİ
Sanayici için enerjide iki önemli konunun ‘fiyatlar ve kesintisiz kaliteli enerji’ olduğunu söyleyen Mertöz, bu konuların sektörün geleceğinden bağımsız konuşulamayacağına dikkat çekti. Türkiye’nin 2053 enerji hedefleri üzerinde önemli konuşmaların gerçekleştiğini anlatan Mertöz, “Yenilenebilir enerji, en çok ilgi duyulan konumuz oldu. Ülkemizde özellikle güneş enerjisinde çok büyük bir potansiyel var. Ama bunun da yerlileştirilmesi, kaliteli bir şekilde yapılması, aynı anda trafoların ve enerji nakil hatlarının yeterli duruma getirilmesi gibi konular da görüşüldü. Ayrıca, ‘2053’te nükleerin payı ne kadar olacak? Termik santrallerin ağırlığı yüzde kaça düşecek veya tamamen kapanacak mı?’ gibi çok önemli konuları da ele aldık.” dedi.
Enerji sektöründeki desteklere de değinen Mertöz, eskisi kadar olmasa da devletin destek verdiğini ancak, bu desteklerin daha doğru kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Enerjide bürokrasinin biraz ağır işlediğini ve bu durumun işleri zorlaştırdığını vurgulayan Mertöz, “Bizim, şirket olarak yurt dışında da yatırımlarımız var. Orada da küçük de olsa çatımıza bir enerji santrali yaptık ve büyük kolaylık gördük. Sanayiciye devletin güveni ve bakışı yurt dışında daha farklı. Bizde, konuya biraz daha ihtiyatlı ve şüpheyle yaklaşılıyor. Dolayısıyla maalesef bürokrasiyi aşmak zor hale geliyor.” diye konuştu.