Uluslararası Yatak Endüstrisi Derneği (IBIA) ve Birleşik Fuar Yapım A.Ş. (BİFAŞ) işbirliğiyle düzenlenen IBIA Expo - Yatak Yan Sanayi ve Teknolojileri Fuarı, 25-28 Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı. 300'ün üzerinde firma ve üreticinin katılımıyla gerçekleştirilen bu etkinlik, Türkiye'nin yatak komponentleri ve teknolojileri konusunda önemli bir platform niteliği taşıyor. Fuarla ilgili olarak MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, Fuar Dergisi mikrofonlarına konuştu.

Türkiye mobilya sektörünün son 20 yıldaki başarısının arka planında yan sanayinin ne kadar güçlü olduğunu, yan sanayinin makineden ham maddeye kadar yatırımlarla beraber bu sektörün büyüdüğünü gördüklerini belirten Güleç, "Bu nedenle gerek yatak sektörü, gerek sünger sektörü, bunlar bizim olmazsa olmazlarımız. Çünkü bir yandan teknolojiyle büyümemiz lazım, bir yandan ham madde üretimiyle büyümemiz lazım, bir yandan yan sanayiyi güçlendirmemiz lazım. Dünyada katma değerli olan mobilya sektörünün payını her geçen gün daha fazla artırmamız için yatırım yapmamız gereken çok alan var. Bu fuar organizasyonu, sektörümüz, mobilya ihracatımız ve mobilya üretimimiz için çok önemli."

Siemens Türkiye, MAKTEK AVRASYA 2024’te yerini aldı Siemens Türkiye, MAKTEK AVRASYA 2024’te yerini aldı

Fuarın ziyaretçi ve uluslararası katılım açısından beklentilerini de dile getiren Güleç, "Bizim hedefimiz ihracat. Biz ihracatla büyüyecek bir ülkeyiz. İhracatı milli görev olarak kabul ediyoruz. Tabii ki bir yandan da ihracat yaparken yabancı firmalar da gelecek ve fuarlarımıza katılacak. Biz bu anlamda düşünüyoruz. Ancak bakmak istediğimiz noktalardan biri İstanbul'un bir fuar merkezi olarak dünyada yerini alması. Yani ister alıcı olsun, ister satıcı olsun, buluşma noktalarının İstanbul olması çok güzel. Fuarlar bunu gösteriyor. İstanbul'un fuar merkezi olma yolundaki katkısı hızla büyüyor. İstanbul Dünya Ticaret Merkezimiz ve Kongre Merkezimiz her hafta farklı bir etkinliğe imza atıyor. Bu fuarın hem ithalatçı hem ihracatçı anlamında, hem de Türkiye'de yatırım yapacak insanları çekme noktasında çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Bu fuarın ilk açılışı, ancak herkesin büyük beklentileri var. İnşallah herkes beklentilerini karşılayacak."

Güleç, ayrıca iş hacmi anlamında hedeflerinin neler olduğunu da belirtti. "Özellikle yatak ve makine birbirinden farklı sektörler. Bir yandan teknoloji var, bir yandan bahsettiğim gibi yan sanayi var. Türkiye mobilya sektörünün bütününde makine yok, ancak yatak gittikçe artıyor. Yatak malzemelerini sadece matris olarak düşünmüyoruz; sünger anlamında da çok büyük yatırımlar yapılıyor. 5 milyar dolar olan mobilya ihracatının içinde muhakkak bir rakam teşkil ediyor. Bu rakamı ifade etmek istersek, farklı kalemler olduğu için yanlış anlaşılabilir, ancak bütünün içinde olmak önemli bir konu."

Editör: Sude Yılmaz