Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Küresel Gıda Fiyat Endeksi'nin temmuz ayında sabit kaldığını açıkladı. Haziranda olduğu gibi temmuzda da 120,8 puan değerinde kalan endeks, tahıl fiyatlarındaki düşüşe rağmen bitkisel yağlar, şeker ve süt ürünlerindeki fiyat artışları nedeniyle değişmedi.

FAO'nun açıkladığı verilere göre, küresel gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 3,1 düştü. Ancak temmuz ayında endeksin sabit kalmasında tahıl fiyatlarındaki düşüşün, bitkisel yağlar, şeker ve süt ürünleri fiyatlarındaki artışla dengelenmesi etkili oldu.

Tahıl Fiyat Endeksi, ana ihracatçı ülkelerdeki iyi hasat beklentileriyle temmuzda bir önceki aya göre yüzde 3,8 azaldı. Bu düşüş, küresel gıda fiyatlarının sabit kalmasında önemli bir rol oynadı.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palmiye, soya ve ayçiçek yağlarındaki küresel fiyat artışıyla temmuzda yüzde 2,4 yükseldi. Bu artış, tahıl fiyatlarındaki düşüşü dengeleyerek endeksin sabit kalmasına katkı sağladı.

Şeker Fiyat Endeksi, Brezilya’daki beklenenden düşük üretime rağmen Hindistan ve Tayland’daki olumsuz hava koşullarının yarattığı etkinin hafiflemesiyle temmuzda sadece yüzde 0,7 arttı.

ABD işsizlik maaşı başvuruları artarken, Emtia piyasaları güç kazanıyor ABD işsizlik maaşı başvuruları artarken, Emtia piyasaları güç kazanıyor

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, süt tozu fiyatlarındaki düşüşlerin, tereyağı ve peynir fiyatlarındaki artışlarla dengelenmesi sayesinde temmuzda sabit kaldı. 

Et Fiyat Endeksi, domuz fiyatlarındaki düşüşe rağmen, kümes hayvanları, büyükbaş ve küçükbaş hayvan etlerinin uluslararası fiyatlarındaki artışlar nedeniyle temmuzda yüzde 0,1 arttı.

FAO'nun raporu, küresel gıda fiyatlarının çeşitli faktörlerden etkilendiğini ve bu faktörlerin birbirini dengeleyerek fiyat istikrarını sağladığını ortaya koyuyor. Gıda güvenliği ve fiyat istikrarı konularında yapılan bu analiz, uluslararası tarım ve ticaret politikaları açısından önemli veriler sunuyor.

Editör: Sude Yılmaz