Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Türkiye-Senegal İş Forumu’nda Türkiye’nin Afrika’ya yönelik dostane ve sürdürülebilir iş birliklerine vurgu yaptı. Türkiye’nin yıl sonu milli gelir hedefinin 1,3 trilyon doları aşması ve kişi başına gelirin 15 bin doları geçmesi beklentisini dile getirerek, “Türkiye’nin Afrika kıtasına olan katkıları her geçen gün artmakta. Afrika kıtası ile kurduğumuz dostane ve samimi ilişkiler bizim için büyük önem taşıyor” dedi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi, yeni döneme yeni isimle devam ediyor Uludağ Ekonomi Zirvesi, yeni döneme yeni isimle devam ediyor

Yılmaz, 2002 yılında Afrika’da yalnızca 12 olan Türkiye Büyükelçiliği sayısının bugün 44’e çıktığını ve bu sayede kıta ile derin bir dostluk bağı kurulduğunu belirtti. Afrika’daki diplomatik etkinliğin yanı sıra Türk Hava Yolları, TİKA, Maarif Vakfı, ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kuruluşlar aracılığıyla kültürel iş birliklerinin de geliştiğine dikkat çekerek, “Afrika kıtasıyla olan ticari ilişkilerimiz sömürgeci yaklaşımdan uzak, karşılıklı kazanım esasına dayanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 2053 vizyonunun yeşil ve dijital dönüşüm hedeflerine odaklandığını vurgulayan Yılmaz, Senegal’in 2050 vizyonunun da düşük karbon emisyonlu, iklim dirençli büyüme ve sürdürülebilir kalkınmaya dayalı olduğunu belirterek, “Türkiye ve Senegal’in ortak hedefler doğrultusunda güçlü bir iş birliği kurabileceğine inanıyorum” dedi. Senegal’in Batı Afrika’daki stratejik konumuna, güçlü demokrasi yapısına ve ekonomik büyümesine değinen Yılmaz, Türkiye’nin enerji, altyapı ve tarım alanlarındaki tecrübelerinin Senegal’in kalkınma hedeflerine ulaşmasında katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Senegal Cumhurbaşkanı Beşir Cuma Fay ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir önceki gün gerçekleştirdiği görüşmeyi hatırlatan Yılmaz, iki ülkenin ticari bağlarını güçlendirme konusundaki kararlılığını belirtti. Yılmaz, “2023 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi yarım milyar dolara ulaşmış durumda. Hedefimiz bunu 1 milyar dolara çıkarmak” diyerek, Türkiye’nin Senegal’deki yatırımlarının 800 milyon dolara yaklaştığını kaydetti. Yılmaz, “Dakar Havalimanı, Dakar Arena ve Dakar Expo Merkezi gibi projeler, yap-işlet-devret modeliyle başarıyla hayata geçirilmiştir” diyerek Türkiye’nin Senegal’de üstlendiği projelerin önemine vurgu yaptı.

Enerji sektöründe Türk şirketlerinin daha fazla rol üstlenmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Yılmaz, “Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması’nın onaylanması iki ülke arasındaki ticaretin hızlanmasına katkı sağlayacaktır” dedi. İki ülke arasındaki ticaretin daha da hızlanması için karma ekonomi komisyonunun toplanmasının gerekliliğini ifade eden Yılmaz, Türk iş insanlarına Senegal’deki yatırım olanaklarını değerlendirme çağrısında bulundu. “Senegal Cumhurbaşkanı Fay’ın da Türk yatırımcıları desteklemesini bekliyoruz” diye ekleyerek Senegal ile Türkiye’nin ortak kalkınma hedeflerine yönelik iş birliği potansiyeline dikkat çekti.

Editör: Sude Yılmaz