Dünyanın işlem hacmi bakımından en büyük kripto varlık platformu olan Binance, güvenlik ekibinin 31 Temmuz itibarıyla harici saldırılardan 73 milyon doların üzerinde kullanıcı fonunu geri kazandığını veya dondurduğunu açıkladı. Bu rakam, 2023 yılı boyunca güvence altına alınan yaklaşık 55 milyon doları geride bıraktı.

Binance, kolluk kuvvetleri, diğer sektör oyuncuları ve kullanıcılarla iş birliği yapma ve onları destekleme konusundaki proaktif çabaları sayesinde, kullanıcıların yanlış adreslere gönderilen veya kaybedilen dijital fonlarını geri almada ve Binance platformuna ulaşan kötü niyetli aktörlerin fonlarını dondurup geri kazanmada önemli bir rol oynuyor. Yasal otoritelerle kurulan yakın iş birliği de etkilenen kullanıcıların ihtiyaç duydukları yardımı almasını sağlıyor. Güvence altına alınan fonların yaklaşık %80’i harici saldırılar, açıklar ve hırsızlıklardan kaynaklanırken, geriye kalan %20’si ise Binance platformu dışında gerçekleşen dolandırıcılıklara bağlı olarak gerçekleşti.

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye'nin milli geliri 1,2 trilyon dolara yükseldi Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye'nin milli geliri 1,2 trilyon dolara yükseldi

Son aylarda gözlemlenen piyasa büyümesi ve dalgalanmaların, dolandırıcılıklara ve saldırılara daha hassas olabilecek yeni yatırımcıların akınına sebep olduğunu belirten Binance Güvenlik Müdürü Jimmy Su, “Yükselen fiyatlar, daha büyük parasal kayıplara yol açabilir. Bu yüzden, bu dönemde, piyasa katılımcılarının kripto varlık ekosisteminin genel güvenliğini artırma çabaları da önemli bir rol oynayacaktır.” dedi.

Bu yıl güvence altına alınan fonlardaki artışı sektördeki suç faaliyetlerindeki bir yükselişten ziyade, artan proaktif güvenlik önlemlerinin bir sonucu olduğunu vurgulayan Jimmy Su, tüm işlemlerin halka açık ve izlenebilir olduğu blokzincir teknolojisinin yapısının, fonların izlenmesini ve geri kazanılmasını kolaylaştırdığını ifade ederek, “Blokzincir teknolojisi, dolandırıcılara karşı harekete geçmek için gerekli kanıtları toplamada bize güçlü bir araç sunuyor ve daha güvenli bir yatırım ortamı oluşturmanın yolunu açıyor. Dikkatli olmak ve her zaman kapsamlı bir araştırma yapmak önemli olsa da blokzincir teknolojisinin benzersiz özellikleri bu mücadelede lehimize çalışıyor,” şeklinde konuştu.

Chainalysis’in 2024 Kripto Suç Raporu’na göre, 2022 yılında yasa dışı kripto varlık adreslerine ulaşan değer 39,6 milyar dolar iken, bu değer 2023 yılında önemli oranda düşerek 24,2 milyar dolara geriledi. Ayrıca, 2022'de %0,42 olan yasa dışı faaliyetlerle ilişkili tüm kripto işlem hacminin payı, 2023’te %0,34’e geriledi. Bu gerileme, sektördeki proaktif güvenlik önlemlerinin etkinliğini vurguluyor. 

Editör: Eslem Nur KARAMAN