Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükselttiğini açıkladı. Şimşek, "Bu yıl, notu iki kademe artırılan tek ülke biziz" dedi.

S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltirken görünümünü "durağan" olarak belirledi. Bakan Şimşek, bu not artışının arkasındaki faktörleri sıraladı: ekonomideki dengelenme, azalan cari açık, dış finansman ihtiyacının düşmesi, Türk lirasının istikrarı, güçlenen rezervler ve dezenflasyon süreci.

Bakan, bu olumlu gelişmelerin ülke risk primini düşürdüğünü ve dış borçlanma maliyetlerinde önemli bir iyileşme sağladığını belirtti. Ayrıca, piyasa göstergelerinin daha yüksek bir notun beklentisini yansıttığını ifade etti.

S&P'nin açıklamasında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) uyguladığı sıkı para politikasının lirayı istikrara kavuşturma, enflasyonu düşürme, rezervleri yeniden inşa etme ve finansal sistemi dolarizasyondan arındırma konularında olumlu etkileri olduğu vurgulandı. Açıklamada, Türkiye'nin tasarruf açığının daraldığı, bu durumun cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) oranında 2022'den bu yana kaydedilen yaklaşık 4 puanlık düşüşle görüldüğü belirtildi.

Bakan Kacır: Türkiye'nin hedefi 2030'a kadar 100 bin teknoloji girişimi Bakan Kacır: Türkiye'nin hedefi 2030'a kadar 100 bin teknoloji girişimi

Görünümün, yetkililerin enflasyonu düşürme ve Türk ekonomisini yeniden dengeleme konusundaki planlarına yönelik dengeli riskleri yansıttığı kaydedildi. S&P, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve Türk lirasına olan güvenin yeniden tesis edilmesi halinde notun bir kez daha yükseltilebileceğini de ifade etti.

Ayrıca, S&P'nin uyarısında, asgari ücretteki artış oranının hükümetin 2025 enflasyon hedefi olan yüzde 17 yerine, yaklaşık yüzde 44 olan 2024 enflasyon oranına endekslenmesinin bir risk oluşturduğu belirtildi. Yüzde 30'dan fazla bir artışın, enflasyonla mücadele sürecini zorlaştıracağı ifade edildi. Açıklamada, Türkiye'de 2028'e kadar planlı bir seçim olmaması nedeniyle mali ve gelir politikası sıkılaştırmasının, talep ve enflasyonu baskılamak için bir alan yaratabileceği belirtildi. Özel tüketimin yavaşlamasının Türkiye ekonomisini soğutma konusunda önemli bir rol oynayacağı vurgulandı ve reel GSYH büyümesinin 2025'te yüzde 2,3 olacağı öngörüldü.

S&P, Türkiye'nin kredi notunu en son Mayıs ayında "B"den "B+"ya yükseltmişti ve o dönemde not görünümünü "pozitif" olarak belirtmişti.

Editör: Eslem Nur KARAMAN