Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen 28. Uluslararası İş Forumu'na (IBF) katıldı. Etkinliğe katılan birçok ülkeden biri olan Filistin'in bu yılki zorluklarına dikkat çekerek, Gazze, Batı Şeria ve Lübnan'daki Müslümanların, İsrail'in şiddetli saldırılarına maruz kaldığını ve adeta bir soykırımın pençesinde hayatta kalma mücadelesi verdiklerini belirtti.

Bolat, Filistin’deki vahşi saldırılarda 50 bine yakın şehit ve yüz binlerce yaralı olduğunu ifade ederek, Batılı devletlerin demokrasi, özgürlük ve insan hakları gibi evrensel değerleri dile getirirken, Müslümanların acıları söz konusu olduğunda üç maymunu oynadıklarını üzüntüyle gözlemlediklerini söyledi. Türkiye olarak, daha güçlü bir dayanışma sergileyerek, iktisadi, askeri, sosyal ve siyasi anlamda bu soykırıma karşı daha etkili bir mücadele vermek gerektiğini vurguladı.

Take Off İstanbul'un 7. edisyonu rekor uluslararası katılımla başladı Take Off İstanbul'un 7. edisyonu rekor uluslararası katılımla başladı

Gd N5 B 2 Wk A A T Q X C

Filistin'in uluslararası platformlarda tanınması ve İsrail'in şiddetle kınanması için büyük çabalar sarf ettiklerini belirten Bolat, Türkiye’nin Gazze'ye 86 bin ton yardım gönderdiğini ve İsrail ile olan tüm ticari ilişkilerini 2 Mayıs’tan itibaren keserek bu konuda dünya ülkelerine örnek teşkil ettiklerini ifade etti. Ayrıca, İsrail’e ekonomik baskıları artırarak ateşkese zorlamak ve bölgenin yeniden imarı için Türkiye’nin her türlü katkıyı sağladığını söyledi. Bu kararlılıkla hareket etmeye devam edeceklerini belirtti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, İsrail’in soykırımındaki sorumlulara yönelik tutuklama kararı aldığını belirten Bolat, bu kararın gecikmeli de olsa olumlu bir adım olduğunu ve uluslararası hukuk kurallarına uyan tüm ülkelerin bu kararı uygulamasını beklediklerini ifade etti. Bolat, dünyada savaş, soykırım, ekonomik zorluklar ve ticaretteki korumacılık gibi olumsuz gelişmelerin hâkim olduğunu, ancak yine de olumlu bir bakış açısı geliştirmenin ve ekonominin güçlendirilmesinin, Müslüman dünyasının ve Türkiye’nin güçlü bir şekilde temsil edilmesinin önemine değindi.

Son 22 yılda Türkiye’nin yıllık ortalama %5,4 büyüme oranı yakaladığını ve ekonomisinin 230 milyar dolardan 1,2 trilyon dolara ulaştığını söyleyen Bolat, Türkiye’nin dış ticaret ve ihracat alanlarında kaydettiği başarıları, ekonomik reformlar ve altyapı yatırımlarıyla elde ettiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin yabancı yatırımlar için güvenilir bir üs haline geldiğini vurguladı. Yabancı yatırımların 5 bin 600 şirketten 83 bin şirkete yükseldiğini, uluslararası yatırımların ise 14 milyar dolardan 270 milyar dolara çıktığını belirtti. Müslüman ülkelerden gelen yatırımların 2 milyar dolardan 30 milyar dolara yükseldiğine dikkat çeken Bolat, bundan sonra da İslam dünyasıyla işbirliğini daha da güçlendireceklerini ifade etti. Türkiye'nin hukuk ve ticaret alanındaki adil yaklaşımının, yabancı yatırımcılar için cazip bir ortam oluşturduğunu söyledi.

Bolat, etkinlikte göç meselesinin de kapsamlı bir şekilde ele alınacağını belirterek, göçün ekonomik ve sosyal etkilerinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Göçün sebepleriyle ilgilenmek gerektiğini vurgulayan Bolat, Türkiye'nin bu konuda İçişleri Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte önemli adımlar attığını söyledi. Türkiye'nin, göçün olumsuz etkilerini azaltmak ve düzenli göçü yönetmek için önemli kararlar aldığını, bunun yanı sıra göçmenlerin Türkiye ekonomisine katkı sağladığının altını çizdi. Göçün, ekonomilere dinamizm kattığını ve Batı Avrupa ülkelerinin Türkiye kökenli işçilere sağladığı katkıların örnek teşkil ettiğini belirterek, Türkiye’nin bu konuda daha güvenli bir göç yönetimi sağlamak için çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.

Bakan Bolat, etkinlikte göçün tüm boyutlarının enine boyuna tartışılacağını, bu tür organizasyonların çok değerli çıktılar sunduğunu ifade etti.

Editör: Eslem Nur KARAMAN