Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli'nin 8 yıl boyunca önemli ekonomik ve çevresel katkılar sağladığını vurguladı. Tünelin, kullanıcılarına 8 yılda 211 milyon saat zaman kazancı, 261 bin ton yakıt tasarrufu, 115 bin ton emisyon azalımı ve 590 milyon araç kilometresi tasarrufu sunduğunu belirten Bakan Uraloğlu, bu katkıların toplamda ülke ekonomisine 2 milyar dolar kazandırdığını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, 20 Aralık 2016'da resmi olarak açılışı yapılan Avrasya Tüneli'nin, İstanbul'un Asya ve Avrupa yakalarını 5 kilometrelik çift katlı denizaltı karayolu tüneliyle birbirine bağladığını hatırlatarak, tünelin sunduğu yüksek teknoloji ve ileri mühendislik çözümleri sayesinde İstanbul Boğazı'ndan geçişin daha hızlı, ekonomik, güvenli, konforlu ve çevre dostu hale geldiğini aktardı.
Avrasya Tüneli'nin 8 yılda 8,3 milyon kullanıcı tarafından toplam 151 milyon geçiş yapıldığını belirten Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kozyatağı-Bakırköy koridoru üzerinden yapılan hesaplamalara göre, Avrasya Tüneli kullanıcıları, 8 yıl boyunca toplamda 211 milyon saat zaman, 261 bin ton yakıt ve 115 bin ton emisyon tasarrufu sağladı. Ayrıca, kilometrede 590 milyon araç tasarrufu ile ülke ekonomisine 2 milyar dolar katkı sağlanmış oldu. Tünel sayesinde İstanbul'un güney aksındaki ulaşım mesafesi 10 kilometre kısaldı ve Asya ile Avrupa yakaları arasındaki yolculuk süresi 5 dakikaya indi. 2024 yılı itibarıyla Avrasya Tüneli, sabah saatlerinde ortalama 36 dakika, akşam saatlerinde ise 41 dakika zaman kazancı sağladı."
Bakan Uraloğlu, Avrasya Tüneli'nin günlük ortalama 82 bin araç trafiği ile garanti edilen araç sayısını aştığını da belirterek, kamu-özel işbirliği modeline dayanan bu projenin başarıya ulaştığını vurguladı. Ayrıca, tünelden motosiklet geçişine 1 Mayıs 2022'de izin verildiğini ve o tarihten itibaren 2 milyon 7 bin 341 motosiklet kullanıcısının geçiş yaptığını kaydetti. Uraloğlu, tünelin kullanıcılarının %25'inin çift yönlü geçiş yaptığını da sözlerine ekledi.
Tünelin sürdürülebilirlik açısından da önemli yenilikler sunduğunu dile getiren Bakan Uraloğlu, işletme ve bakım binaları ile Asya'daki havalandırma ve trafo binalarında kurulan güneş enerjisi santralinin yıllık 322 bin 880 kilovatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip olduğunu bildirdi. Bu santral, Avrasya Tüneli’nin veri merkezlerinin elektrik ihtiyacını karşılayacak ve bu sayede tünel, enerjisini temiz kaynaklardan sağlayarak yaklaşık 3 bin 500 çam ağacının dikimine denk 210 ton karbon emisyonunun azaltılmasına da katkı sağlamış olacak.