Uluslararasi Mesir Macunu Festivali 2024 059193000 1701784318


NE ZAMAN?

23 Nisan 2024 Salı
28 Nisan 2024 Pazar

NEREDE?

 Manisa - Manisa
 Manisa Merkez
 

DÜZENLEYEN KİM?

Bu etkinlik Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenleniyor.

Ne zaman başlıyor?

Uluslararası Mesir Macunu Festivali 23.04.2024 tarihinde başlayacak.

Ne zaman bitiyor?

Uluslararası Mesir Macunu Festivali 28.04.2024 tarihinde bitiyor.

MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması devam ediyor MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması devam ediyor
Kim düzenliyor?

Festival sahibi Manisa Büyükşehir Belediyesi

Programda neler var?

Yaklaşık 7 ton dualı mesir macununun Sultan Camii kubbe ve minarelerinden on binleri bulan kalabalığa saçılacağı festival sizleri bekliyor.

Önceleri tedavi amaçlı kullanılan daha sonra ise gelenek haline gelen Mesir’in ortaya çıkışı hakkında çeşitli inanışlar bulunmaktadır.Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Muhteşem Süleyman olarak tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman’ın Annesi Hafsa Sultan Manisa’da iken bir ara hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan’ın yaptırdığı Sultan Camii Medresesinin başına getirilen Merkez Efendi bikri ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister.Halktan gelen isteğin artması üzerine, kâğıtlara sardırılan macunun kendi yaptırdığı Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden halka saçılmasını buyurur. Halk her yıl 21 Nisan günü Sultan Camii’nin önünde kendiliğinden toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur. (1539)O günden bu güne onbinlerce insan Sultan Camii etrafında toplanır, doğanın uyanışının, baharın gelişinin, bereket ve bolluğun başlangıcının sevincini yaşar. Günümüzde şenlikler sırasında uygulanan program uyarınca çeşitli kültürel ve sportif faaliyetler sergilenmekte, açılan Mesir Sanayi Fuarı’nda Manisanın iktisadi ve sosyal yaşantısına canlılık getirilmektedir.Mesir’in ÖzellikleriMesir macununun çok faydalı olduğu, hastalara şifa verdiği, bir efsane olarak Anadolu’da yayılmıştır. Genel özellikleri, beden ve ruh sağılığına şifa olması, hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlıklara ve ağız kokusuna karşı kullanılmasını sayabiliriz. Ayrıca halk arasındaki inanışa göre; macundan yiyen kimseyi bir yıl boyunca zehirli hayvanların sokmayacağına inanılır. Nevruz günü en ağır hastalar bile yese iyi olurlar. Çocuk hastalıklarına da faydalı olduğu söylenir.Mesir’in hazırlanışında kullanılan 41 çeşit baharat şunlardır;Zencefil, Zulumba, Kremtartar, Kişmiş, Kebabiye, Havlican, Hindistan Cevizi, Anason, Yenibahar, Hiyerşambe, Çamsakızı, Zağfran, Üdül Kahr, Çöpçini, Hardal, Eksir, Karanfil, Çivit, Meyan Balı, Tiryak, Sarı Helile, Raziyane, Kimyon, Zerdeçal, Tarçın Çiçeği, Karabiber, Çörek Otu, Darıfülfül, Ravend, Limon Tuzu, Kakule, Şamlı, Vanilya, Şeker, Günbalı, Hindistan Çiçeği, Limon Kabuğu, Galanda, Tekemercini Tohumu ve Portakal Kabuğu’dur.

AÇIKLAMALAR

Bu yıl 484.kez gerçekleşecek olan Uluslararası Mesir Macunu Festivali, 23-28 Nisan 2024 tarihinde gerçekleşecektir.

Editör: İbrahim GÜNEŞ