Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği (LASİAD) tarafından "Laleli Modadır" sloganıyla bu yıl 10’cusu düzenlenen Laleli Fashion Shopping Festivali yoğun ilgiyle gerçekleşti. Bu yıl 10. Kez yapılan Laleli Fashion Shopping Festivalinde Avrupa’nın en büyük podyumlarından birinde 50 manken boy gösterdi.

Türkiye’nin ihracatına önemli katkılarının olması beklenen festivalde Türkiye’nin ünlü modelleri Demet Şener, Wilma Elles, Sezgi Sena Akay baş manken olarak yer alırken 50 yerli yabancı modelin katıldığı moda resitali gerçekleşti. 

Koreografisini Serkan Duman ve Gökhan Duman’ın yaptığı defilede 30 kişilik şov grubu da yer aldı. İstanbul Ticaret Odası (İTO), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesinin desteğiyle düzenlenen Festivale, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul Valisi Davut Gül, Fatih Belediye Başkanı  M. Ergün Turan, Fatih Kaymakamı Cafer Sarılı, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, TİM Başkanı Mustafa Gültepe gibi önemli isimler yer aldı.

LASİAD Başkanı Giyasettin Eyyüpkoca, ‘’Bu organizasyonu kazasız belasız bitirmek çok önemliydi bizim için. Kimseye rahatsızlık vermeden gerçekleştirmeyi başardık. Sokakta defile yapnmak çok kolay bir iş değil. Ekibimiz yaklaşık 3 aydır bu organizasyon için çalışıyor. Çok fazla emek verildi. Ve sonucunda hak ettiğimizin karşılığını alacak olması bizi oldukça mutlu etti. Bu festivali Laleli tekstilcisine fayda yaratması açısından planladık. Bugün aldığımız raporlara göre yaptığımızın karşılığını aldık diyebiliriz. Yarın da ticari heyetlerimiz devam edecek. Amacımıza ulaştığımızı görmek beni mutlu ediyor.’’ ifadelerini kullandı.

Fatih Belediye Başkanı açılış konuşmasında, Laleli'nin Türkiye'nin üretim kapasitesi, bilgi düzeyi ve ticari canlılık açısından önemli bir yeri olduğunu vurguladı. Başkan, "Laleli, Türkiye'nin üretim kapasitesi, bilgi düzeyi ve ticaret açısından vazgeçilmez bir canlılık ve performansa sahip bir yer. Laleli, değişen bu sürece inşallah değişerek cevap verecektir ve daha nice yıllar Türkiye ekonomisine hizmet edecektir." dedi.

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, "Ticaret Bakanlığı olarak, eğitimden danışmanlığa, pazara girişten markalaşmaya kadar tüm süreçleri destekleyerek, uluslararası pazarlarda rekabet üstünlüğü kazanmayı ve böylece söz konusu pazarlardan daha fazla pay almayı, neticesinde ihracatımıza katkı sağlamayı amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.

İstanbul Valisi Davut Gül, Laleli Fashion Shopping Festival'in önemine değinerek, "Laleli Fashion Shopping Festival'i düzenlemek çok kıymetli. 10 yıldır yapılması ise ayrı bir anlam taşıyor. Devamlılık ve irade ortaya koyulması açısından destek veren herkesi tebrik ederim. Laleli'yi diğer yerlerden farklı kılan unsurlar yaratıcılık, dinamizm ve sektöre kattığı canlılıktır." ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan, İstanbul'un dünya moda başkentleri arasında yer alma yolunda önemli adımlar attığını belirterek, festivalin önemine dikkat çekti. "Dünyanın dört bir yanında siyasi, ekonomik ve sosyal değişimlerin yaşandığı kritik bir dönemden geçiyoruz. Küreselleşen dünyanın bir sonucu olarak bu değişimlerin etkileri Türkiye'de de hissediliyor." dedi. Gürcan, "Türkiye, 2023 yılında toplamda yüzde 4,5 oranında büyüme sağladı. Böylece ülkemiz, küresel ekonominin kaybettiği ivmeye rağmen, 15 çeyrek boyunca büyümesini devam ettirdi. Pandemi, Ukrayna-Rusya savaşı, ekonomik durgunluk gibi zorluklara rağmen, doğru ve etkili politikalar sayesinde ekonomimiz 2003-2023 döneminde yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüdü." şeklinde konuştu.

Gürcan, "Türkiye'nin kaliteli ve geniş ürün çeşitliliği, esnek ve hızlı üretim kapasitesi, zamanında teslimat kabiliyeti ve stratejik pazarlarla yakınlığı, küresel pazarda rekabet avantajı sağlıyor. 2023 sonunda ihracatımız, küresel konjonktürde yaşanan olumsuzluklara rağmen 255,4 milyar dolar seviyesine ulaşarak Orta Vadeli Program hedefinin üzerinde gerçekleşti." dedi. Temmuz ayı ihracat rakamlarına değinerek, "Temmuz ayı rakamları, 2024 yılı hedefimiz olan 267 milyar dolar ve 2026 yılı hedefimiz olan 302 milyar dolara emin adımlarla yürüdüğümüzü gösteriyor." ifadelerini kullandı.

CBME Türkiye, kadın girişimcileri desteklemeye devam ediyor CBME Türkiye, kadın girişimcileri desteklemeye devam ediyor

Türkiye ekonomisine ve istihdamına katkı sağlamak için iş dünyasının tüm temsilcileriyle birlikte çalıştıklarını belirten Gürcan, "Üretimi, yatırımı, istihdamı ve ihracatı her alanda önceleyerek, tüm politika ve stratejilerimizi bu ülkeyi müreffeh yarınlara ulaştırmak uğruna hayata geçirdik. 10'uncusu düzenlenen festivalin Laleli'deki ticaret hacmini daha da yukarı taşıyacağına yürekten inanıyoruz." şeklinde konuştu.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, festivalin sektöre hayırlı olmasını temenni ederek, "Laleli'deki iş yapış modeli hiçbir yerde yok. Son dönemde özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail'in yaptığı katliam nedeniyle dünya huzursuz. Huzursuz olan dünyada, ilk etkilenen sektörlerin başında tekstil ve hazır giyim geliyor. Dünyada yaşanan sıkıntılar sektörlerimize olumsuz yansıyor. Bu dönemleri daha önce de gördük, umuyorum ki son çeyrekte enflasyonun azalmasıyla beraber daha iyi gelişmeler göreceğiz." dedi.

Girdi maliyetleri ile kur arasındaki korelasyonun yavaş yavaş yakınlaşmasıyla sektörlerdeki artışın daha da yükseleceğini belirten Gültepe, "Enflasyon şu an Türkiye'nin belası. Enflasyonla mücadele ederken, üretimi, istihdamı ve ihracatı unutmamak lazım. Türkiye pahalı bir ülke oldu. Döviz ucuz olduğu için rekabet gücümüz azalıyor. Umuyorum ki bu süre geçici." dedi.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise, her düzenlenen etkinliğin üzerine bir şey koyularak gerçekleştirildiğini belirterek, "Laleli aynı zamanda tasarımın ve kalitenin merkezi. Laleli başka moda merkezlerinin doğmasına da öncülük etti. Burada üretim, ticaret, moda, turizm, otelcilik ve 'be to be' var. Her gün televizyonun sağ altındaki ekranda 'Dolar bugün ne kadar yükselmiyor?'u değil, 'Dolar bugün ne kadar yükseliyor?'u görmemiz lazım. Enflasyonla kur arasında makul bir korelasyon olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Dünya konjonktürü rahat değil, çok daha sert rekabet içindeyiz. Ayakta kalmaya devam etmemiz için belli adımların atılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Editör: Sude Yılmaz