Lisanslı elektrik üretiminde en büyük pay yüzde 24 ile doğal gaz santrallerinin oldu.

Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi, Temmuz 2023'te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,22 oranında artış göstererek 32 milyon 59 bin 18 megavatsaat seviyesine ulaştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yayımlanan "Elektrik Piyasası Sektör Raporu"na göre, bu üretimin büyük bir kısmı çeşitli enerji kaynaklarından sağlandı. Özellikle, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 24'ü doğal gaz santrallerinden, yüzde 22,1'i ithal kömür santrallerinden, yüzde 19,6'sı hidroelektrik santrallerinden, yüzde 12,6'sı linyit santrallerinden ve yüzde 13'ü rüzgar santrallerinden oluştu. Ayrıca, biyokütle, jeotermal, güneş, taş kömürü gibi diğer enerji kaynakları da üretime katkı sağladı. 

Dijital CEO Zirvesi Başladı: Yapay zeka ve robotik teknolojiler gündemde! Dijital CEO Zirvesi Başladı: Yapay zeka ve robotik teknolojiler gündemde!

Bu dönemde faturalanan elektrik tüketim miktarı ise yüzde 8,19 artışla 27 milyon 187 bin 122 megavatsaat olarak kaydedildi. Tüketim, sanayi sektörü, kamu ve özel hizmetler ile mesken aboneleri arasında paylaşıldı. Özellikle sanayi, yüzde 35,6 ile en büyük paya sahipken, kamu ve özel hizmetlerin payı yüzde 27,2, meskenlerin payı ise yüzde 26,2 oldu. Aydınlatma tüketiminin payı yüzde 1,4, tarımsal faaliyetlerin payı ise yüzde 9,5 olarak belirlendi. 

Tüketici sayısı da dikkat çekici bir artış gösterdi; Temmuz ayında geçen yıla göre yüzde 1,8 artarak 50 milyon 184 bin 239'a ulaştı. Bu süreçte, mesken tüketicilerinin sayısında yüzde 1,8, tarımsal tüketicilerin sayısında yüzde 3 artış gözlemlenirken, sanayi tüketicilerinin sayısında yüzde 7,8’lik bir düşüş yaşandı. Aydınlatma ve kamu ile özel hizmetler sektörü tüketicilerinin sayısında da sırasıyla yüzde 1,1 ve yüzde 1,5 oranında artışlar kaydedildi. 

Son olarak, Türkiye'nin lisanslı elektrik kurulu gücü de bu dönemde yüzde 0,9 artarak 96 bin 359 megavat seviyesine yükseldi. Bu kurulu gücün yüzde 25,5'ini doğal gaz çevrim santralleri, yüzde 24,8'ini barajlı hidroelektrik santralleri, yüzde 12,6'sını rüzgar santralleri ve yüzde 10,8'ini ithal kömür santralleri oluşturdu. Kalan kısmı ise diğer enerji kaynaklarından elektrik üreten tesislerle doldurulmuş durumda.

Editör: Eslem Nur KARAMAN