Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı himayesinde, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) tarafından düzenlenen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile iş birliğiyle güçlendirilen İstanbul Global E-ihracat Zirvesi, 4-5 Eylül tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türkiye’nin yedi bölgesinden gelen ihracatçıları, dünyanın en büyük 30’un üzerinde global pazar yeriyle buluşturan zirvede e-ticaretin geleceğine yön verecek stratejiler tartışıldı.

Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen e-ticaret oyuncularını bir araya getirerek, sektörün geleceğini şekillendiren İstanbul Global E-ihracat Zirvesi, 4-5 Eylül tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı himayesinde, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) tarafından düzenlenen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile iş birliği ortaklığıyla güçlendirilen zirve, ülkemizin dijital ticaretteki yerini güçlendirecek ve ihracatımızı e-ihracatla artırma yolunda önemli bir dönüm noktası oldu.

E-ihracat genel ekonomi ortalamasının üstünde büyüyor

Eticaret-2

Açılışa katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, konuşmasında e-ticaret alanında yaşanan değişim ve dönüşümlere değinen Bolat, ticaretin dijitalleşme yolculuğunun, sadece teknolojik bir yenilik değil, aynı zamanda ekonomik bir dönüşüm olduğunu söyledi. 2019 yılından bu yana yüzde 75 büyüme kaydeden küresel e-ticaret hacmi, 2023 yılı itibarıyla 5,8 trilyon dolara erişerek tarihi bir büyüklüğe ulaştığını dile getiren Bolat, "Bu yılın sonunda ise küresel e-ticaretin yüzde 8 büyüme ile 6,3 trilyon dolara erişmesini bekliyoruz. Ülkemizdeki durumuna baktığımızda ise 2023 yılında e-ticaretin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payı (e-GSYH) 2022'ye göre yüzde 33,3 oranında artarak yüzde 6,8'lik paya ulaşmıştır. e-GSYH'miz 2019-2023 yılları arasında yıllık bileşik büyüme oranı yüzde 26'lık reel büyüme gösterdi. Ülkemizde e-ticaret genel ekonomi ortalamasının üstünde büyüme gösteriyor. 2022'de yaklaşık 2,17 milyar dolar olan e-ihracatımız, 2023'te yüzde 131 artış göstererek 5 milyar doları aşmıştır. 2022'de e-ihracatın genel mal ihracatındaki payı yüzde 0,91 iken 2023'te yüzde 2,1'e yükselmiştir. 2024'ün ilk 8 ayında ise e-ihracatımız, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 oranında artış göstererek 4,16 milyar dolara, toplam mal ihracatı içindeki payı yüzde 2,7'ye yükselmiş bulunuyor. 2024'ün sonuna kadar toplamda 8 milyar dolar e-ihracata ulaşmayı hedefliyoruz. Böylece e-ihracatımızın toplam mal ihracatı içindeki payı da yüzde 3'ü aşacaktır. Hedefimiz, e-ihracatın toplam ihracat içindeki payını 2028'e kadar yüzde 10'a çıkarmak" diye konuştu.

E-ihracatta hızlı bir artış trendindeyiz

İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi'nin (IGEXX) açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, dijital dönüşümün baş döndürücü hızla ilerlediğini belirterek, dönüşümün etkilerinin hayatın her alanında olduğu gibi ticarette de yakından hissedildiğini söyledi.

1-2

Gültepe, e-ihracatın, 2022'de toplam ihracat içerisindeki payının yüzde 0,84 olduğunu hatırlatarak, "Oran 2023'te 5,4 milyar dolarla yaklaşık yüzde 2'ye yükseldi. 2024'ün ilk yarısında ise 3,4 milyar dolarlık bir e-ihracat gerçekleştirdik. Toplam ihracat içinde e-ihracatın payı yüzde 3,4'e ulaşmış bulunuyor. Görüldüğü gibi e-ihracatta hızlı bir artış trendindeyiz. Önümüzdeki 4 yılda, yani 2028'de bu oranı yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

KADEM'den 31 kadın girişimciye büyük destek! KADEM'den 31 kadın girişimciye büyük destek!

İhracatçılarımız küresel pazarlarla bir araya geldi

Başan

Zirvede söz alan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu da İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi'nin, Türkiye'nin dijital ticaretteki yerini güçlendirmesi anlamında ve ihracatı e-ihracatla destekleme yolunda önemli bir dönüm noktası olduğunu aktardı. E-ticaret dünyasında, daha düne kadar 3 şirketin toplam global e-ticaret hacminin yüzde 50'den fazlasını gerçekleştirdiğini anımsatan Çevikoğlu, "Lokalleşme furyası tüm dünyada hızla ilerliyor. Birçok ülkenin artık yerel pazar yerleri var. Bu oyunu iyi okumalı ve buna göre konumlanmalıyız. Yani başka ülkelerdeki pazar yerleri ile stratejik ortaklıklar kurmalıyız" dedi. Çevikoğlu, "Ticaret Bakanlığının açıkladığı 5 yıllık planda, e-ihracatın 5 kat artacağını öngörmesi ve birçok alanda finansal desteklerle bunun altını doldurması, bizim için de e-ihracata daha fazla odaklanmamız için motivasyon oldu. Gerek ETİD'de gerekse şirketlerimizde, e-ihracat ana başlığımız haline geldi. Türkiye, e-ticarette satılabilecek ürün sayısı bakımından dünyanın en çok ürün çeşidine sahip birkaç ülkesinden biridir" bilgisini paylaştı.

İlgi çekici tartışmalara ve düşündürücü sunumlara sahne oldu

Küresel pazar öncülerini, e-ticaret uzmanlarını, perakendecileri, dağıtımcıları, entegratörleri ve e-ihracat konsorsiyumlarını bir araya getiren zirvenin ana odak noktalarını E-ihracatta stratejik iş birlikleri, gelecek trendler ve teknolojik ilerlemeler, yeni tüketici davranışları ve etkili dijital pazarlama stratejileri oluşturdu. E-ihracat alanında derinlemesine bilgi paylaşımının, stratejik iş birliklerinin ve yenilikçi çözümlerin geliştirilmesine olanak sağlayan İstanbul Global E-İhracat Zirvesi, küresel ve bölgesel pazar yerlerinden omnichannel perakende şirketlerine, dijital ödeme sistemlerinden lojistik firmalarına kadar geniş bir yelpazede sektör liderlerini bir araya getirerek, e-ticaretin geleceğine yön verecek stratejilerin tartışılmasına olanak tanıdı.

Editör: Eslem Nur KARAMAN