Demir ve demir dışı metaller sektörü ihracatında düşen birim fiyatlar ihracatçıları zorlamaya başladı. Özellikle alüminyum ve hırdavat sektöründeki birim fiyatlarda ciddi bir gerileme göze çarpıyor. İhracatçılar artık kâra bakmadan, sadece pazarda müşteri kaybetmemek için zararına satış yaptıklarını belirtiyor. 

Türkiye ihracatı için önemli sektörlerden olan demir ve demir dışı metaller sektörü, 2024 yılında geçtiğimiz yılın gerisinde kaldı. Sektörün 1 Ocak - 9 Eylül arasındaki toplam ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 5,73'lük kayıpla 288,6 milyon dolara gerilerken, birim fiyatlarda yaşanan düşüş bu gerilemede önemli rol oynadı. Alt sektörler incelendiğinde birim fiyatlardaki en büyük düşüş yüzde 12,40 ile hırdavat sektöründe görülürken, onu yüzde 8,53 ile alüminyum izledi.

İhracat birim fiyatlarında yaşanan düşüşün kendilerini çok zorladığını ve bu nedenle geçen senenin gerisinde seyrettiklerini belirten ihracatçılar, gelinen noktada artık kâra bakmadıklarını hatta çoğu zaman zararına satış yapmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Tek amaçlarının bu dönemde müşteri ve pazar kaybetmemek olduğunu kaydeden ihracatçılar, "Geçen seneye göre daha fazla iş yapıyoruz, bazı sektörlerde tonaj olarak daha fazla satıyoruz ama ortada bir kâr yok. Kârsızlık sektörde şu an tavan yapmış durumda. İhracatçı müşterisini kaybetmemek için zararına satış yapıyor, herkes zarar ediyor. " ifadelerini kullanıyor.

İŞÇİ ÇIKARMAMAK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ

Ekonomideki gidişata ve kârsız geçen döneme karşın ihracatçılar bir yandan da istihdamı korumaya çalışıyor. Sektörde yetişmiş insan gücünün çok önemli olduğunu belirten ihracatçılar, her ne olursa olsun sonuna kadar dayanacaklarını, işçi çıkarmamak için mücadeleye devam edeceklerini söylüyor.

ATO Başkanı Baran: “Almanya ile 60 milyar dolar ticaret hedefi için çalışıyoruz” ATO Başkanı Baran: “Almanya ile 60 milyar dolar ticaret hedefi için çalışıyoruz”

MAAŞLAR YETMİYOR, HERKES ÇOK MUTSUZ

Sektörde işçisinden işverenine, teknisyeninden mühendisine kadar herkesin son derece moralsiz olduğunu belirten iş insanları, "Kimseye para yetmiyor, hiç kimse mutlu değil. Çalışan kesimde daha önce görmediğimiz bir mutsuzluk hakim. Sektörde neredeyse kimse asgari ücrete çalışmıyor, İstanbul'daki asgari ücret 23 bin 500 lira, Anadolu'daki 21 bin 500 lira. Ancak bu maaşlar maalesef kimseye yetmiyor." diyor.

Piyasanın biraz olsun düzelmesi için bir faiz indirimine ihtiyaç olduğunun altını çizen ihracatçılar, Kasım veya Aralık gibi gelebilecek olası bir faiz indiriminin piyasaya umut ışığı olacağını söylüyor.

Editör: Eslem Nur KARAMAN