Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği TÜREB tararafından düzenlenen Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi 2024, İstanbul’da başladı.

Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı rüzgar enerjisi organizasyonu olan Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK), 13. kez düzenleniyor. 5-6 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek olan etkinlik, enerji sektörünün öncü isimlerini, üniversite öğrencilerini, yeni mezunları ve genç profesyonelleri bir araya getirerek sektörün geleceğine ışık tutuyor.

D S C09986

Kongreye TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Zafer Demircan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Windeurope Başkanı – Giles Dickson, TÜREB YK Başkanı – Dr. İbrahim Erden katılım sağladı.

Kongre açılışında konuşmalarını gerçekleştiren Varank, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Enerji Komisyonu olarak da biz hükümetimizin emrindeyiz. Yatırımcımızın emrindeyiz” ifadelerini kullandı.

Varank, "TÜREB'in düzenlediği bu kongre sektörümüz açısından özel sektörle kamuoyunu bir araya getirmek açısından gerçekten çok faydalı ve neticelerini görüyoruz. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Burada Enerji Bakanlığımız da, bakanlıklarımızda bizler de mecliste yasama süreçlerimizde her zaman, sanayicimizin ve enerji yatırımcımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Bu manada, dün yaptığımız toplantıda, gündeme gelen başlıklarla ilgili süreçlerin takipçisi olacağız. Meclisteki yasal izinlerle ilgili sürelerin kısaltılmasına yönelik taleplerinizin ne olduğunu biliyoruz. Burada gerekli adımları atacağız" dedi.

“Keşke bütün belediye başkanları da başka işlerle uğraşmak yerine, şehirlerinin ihtiyacı olan işlere yönelseler”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in kongre açılışında yaptığı konuşmalarda şehre yaptığı yatırımlar ve faaliyetleri için teşekkür eden Varank, “Bir yerel yönetimin neleri yapabileceğinin en güzel örneklerini bizlere göstermiş oldu. Gerçekten Gaziantep'i daha yeşil, daha sürdürülebilir bir şehir yapmak için gördüğünüz gibi birçok başlıkta çalışmalarına devam ediyor. Keşke bütün belediye başkanları da başka işlerle uğraşmak yerine, şehirlerinin ihtiyacı olan işlere yönelseler. Ben bu sabah 09.30'da Ataşehir'den çıktım, buraya geldiğimde saat 10.45'ti. Ama bu şehrin belediye başkanı trafikle mi ilgili, şu anda Ankara'da siyasi çalışmalar mı yapıyor? Bunun takdirini de buradakilerin huzuruna bırakıyorum. Belediye başkanımıza bu manada bu güzel örnekliği ortaya koyduğu için çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

D S C09856

Özellikle depolamalı yatırımlarla ilgili sektörün büyük bir beklentisi olduğunu aktaran Varank, yatırımların gerçekleştirilmesi için depolamalı yatırımlarla ilgili kararların verilmesi ve sektörün önünün açılması gerektiğini bildirdi. Varank, “Burada herkesin depolamalı yatırım yapması mı, yoksa ihtiyacı olmayan yerlerde bir lisans bedeliyle bu depolama yatırımlarını bırakmak mı bir çözüm önerisi olabilir? Bu manada ben bakanımızla da gerekli görüşmeleri yaparak inşallah sektörün önünü açacak bir çözümü geliştirebileceğimize inanıyorum” dedi. Yatırımcıların gözünün bin 200 megavatlık YEKA yatırımında olduğunu belirten Varank, sektörün bunun devamını beklediğini iletti.

Take Off İstanbul'un 7. edisyonu rekor uluslararası katılımla başladı Take Off İstanbul'un 7. edisyonu rekor uluslararası katılımla başladı

“Bu tür etkinlikler Türkiye’nin rüzgar enerjisi sektöründeki küresel rolünü pekiştirecek”

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, kongrede yaptığı konuşmasında rüzgar türbini tedarikinde Batılı üreticilerin yerini Uzak Doğulu rakiplerine bıraktığını belirtti.

Erden, özellikle bölgesel çatışmalar ve artan ekonomik rekabetin, enerji sektörünü dönüştürdüğünü vurguladı. Ayrıca, Batılı türbin üreticilerinin pazar payındaki azalmanın, Uzak Doğulu üreticilerin pazar payındaki artışla paralel gittiğini ifade etti. Erden, "10 yıl önce dünya rüzgar türbini pazarının yüzde 55’i Batılı üreticiler tarafından domine ediliyordu, bugünse bu oran sadece yüzde 36" dedi.

D S C09763

Erden, türbin teknolojilerindeki değişimlere de değindi. Geçmişte mekanik ağırlıklı türbinlerle yapılan yatırımların yerini, dijitalleşmiş ve otonom özelliklere sahip türbinlerin almaya başladığını söyledi. Bu dönüşümün sektördeki verimliliği artıracağına ve uzun vadede rüzgar enerjisinin daha etkin bir şekilde kullanılmasına olanak tanıyacağına dikkat çekti. Erden, "Gelecekte, otonom özelliklere sahip santrallerin devreye girmesiyle, işletme ve yatırım süreçlerinin daha verimli hale geleceğini öngörüyoruz. şeklinde konuştu.

TÜREB’in uluslararası alandaki faaliyetlerine de vurgu yapan Erden, birliğin sektörü dünya çapında temsil etmek için büyük çaba sarf ettiğini belirtti. TÜREB, 2026 yılında düzenlenmesi planlanan WindEurope Annual Event’e ev sahipliği yapmaya aday olurken, 2025’te İstanbul’da düzenlenecek WindEurope Technology Workshop'u Türkiye'ye kazandırdı. Erden, bu tür etkinliklerin, Türkiye’nin rüzgar enerjisi sektöründeki küresel rolünü pekiştireceğini söyledi.

Türkiye 2035 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini dört kat artırmayı hedefliyor

Erden, TÜREB ve sektörel paydaşların güçlü bir geleceği inşa etmek amacıyla yılda 5 gigavatlık rüzgar enerjisi yatırımı yapmayı taahhüt ettiklerini açıkladı. Bu hedef, Türkiye’nin rüzgar enerjisi kapasitesinin artırılmasına büyük katkı sağlayacak. Erden, ayrıca Türkiye’nin 2035 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini dört kat artırarak, 120 bin megavata ulaşmayı hedeflediğini hatırlatarak, "Yenilenebilir enerji üretimiyle önümüzdeki yıllarda elektrik fiyatlarında yüzde 15’lik bir düşüş sağlamak, ayrıca 2035’e kadar enerji ithalatında 14 milyar doları aşan tasarruf yapmak mümkün olacak." ifadelerini kullandı.

"Avrupa'nın geri kalanında Türk üreticilerinin ürettiği ekipmanlara büyük bir talep var."

WindEurope Başkanı Giles Dickson da Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki hedeflerini vurguladı. Dickson, Türkiye’nin 13 gigavat rüzgar enerjisi kapasitesine sahip olduğunu ve bu kapasitenin, toplam elektrik üretiminin %11'ini karşıladığını belirtti. Türkiye’nin 2030 yılına kadar rüzgar enerjisi kapasitesini iki katına çıkararak 26 gigavata ulaşmasının mümkün olduğunu öngördüklerini söyledi. Bu hedefin, Türkiye’nin rüzgar enerjisi alanındaki potansiyelini daha da güçlendireceğini kaydetti.

D S C09802

Dickson, Avrupa'nın hızla büyüyen rüzgar enerjisi pazarında, Türk üreticilerinin ekipmanlarına olan talebin arttığını belirtti. "Avrupa, yıllık 18 ila 20 gigavat arasında yeni rüzgar santrali inşa ediyor ve bu sayı hızla artacak." diyen Dickson, Türk rüzgar enerjisi tedarik zincirinin daha da genişlemesi gerektiğine dikkat çekti. Avrupa'nın artan ihtiyacını karşılamak için Türk tedarik zincirine büyük bir yer olduğunu belirten Dickson, "Avrupa'nın geri kalanında Türk üreticilerinin ürettiği ekipmanlara büyük bir talep var." diye konuştu.

WindEurope Başkanı, Türkiye'nin rüzgar enerjisi endüstrisinin büyümesine katkı sağlamak adına TÜREB ile olan işbirliklerini çok değerli bulduklarını ifade etti. "TÜREB, WindEurope ailesinin önemli bir parçası ve sizlerle yakın bir şekilde çalışıyoruz." dedi. Ayrıca, WindEurope Technology Workshop'un 19-20 Haziran 2025 tarihlerinde İstanbul’da düzenleneceğini duyuran Dickson, bu etkinliğin Türkiye’nin rüzgar enerjisi pazarındaki küresel etkisini pekiştireceğini belirtti.

Editör: Eslem Nur KARAMAN