Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin fuar alanları büyüklüğü bakımından Avrupa'da 6'ncı, dünyada 10'uncu ülke konumunda olduğunu açıkladı.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, fuar alanlarına ilişkin yapılan araştırmanın sonuçları yayımlandı.

Garanti BBVA ve İGE’den ihracatçı kadın girişimcilere yönelik kredi imkanı Garanti BBVA ve İGE’den ihracatçı kadın girişimcilere yönelik kredi imkanı

Dünyada ticaret faaliyetlerinin büyük bir kısmının gerçekleştirildiği önemli merkezlerden olan fuar alanlarında Türkiye, yaklaşık 767 bin metrekare kapalı alan kapasitesiyle dünya genelindeki fuar alanlarının yüzde 1,7’sini barındırıyor. Türkiye, küresel sıralamada 10.sırada yer aldı. Avrupa kıtasındaki fuar alanlarının %4,54’üne ev sahipliği yapan Türkiye, kapalı alan kapasitesi açısından kıtanın 6’ncı ülkesi konumunda yer aldı.

İstanbul Fuar Merkezi dünyanın en büyük 14. fuar alanı olacak

F Istanbul Gida Ihracat Fuari 12 14 Temmuz Tarihleri Arasinda Ifm Yesilkoyde Duzenlenecek 648Ef832B21A7

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “2023-2024 dönemi YOİKK Eylem Planında yer alan ve Bakanlığımız sorumluluğunda yürütülen “Yeni fuar alanlarının geliştirilmesi konusunda kamu-özel iş birliği çerçevesinde alternatif modellerin geliştirilmesi” eylemi kapsamında STK temsilcileri ve kamu kurumları ile bir araya gelinmektedir. Oluşturulan teknik komiteler marifetiyle hazırlanmakta olan raporda, dünyada öne çıkan fuar alanlarının yapımında uygulanan alternatif modeller ortaya koyulacaktır. Teknik komite üyelerinin görüşlerinin alınmasını müteakip, Rapor taslağının Eylül ayında YOİKK Sekretaryasına sunulması planlanmaktadır. İstanbul Fuar Merkezi’nin genişletilmesi projesi tamamlandığında Dünya’nın en büyük 14. fuar alanı haline gelmesi mümkün olacaktır” ifadeleri yer aldı.

Türk fuarlarına 930 bin yabancı ziyaretçi katıldı

Fuarcılık sektörünün Türkiye ekonomisi içinde büyüme potansiyeli barındıran bir sektör olduğunu vurgulayan Bakanlık, yazılı açıklamasında “Uluslararası hizmet ticareti istatistiklerine göre fuarcılık sektörünün içerisinde yer aldığı 2023 yılı “diğer hizmetler” ihracatımız %19’luk artışla 4,7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir” ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de düzenlenen fuarlara 9.137 doğrudan yabancı katılımcı (toplam katılımcı sayısının %14’ü) iştirak etti. Yaklaşık 930 bin yabancı ziyaretçi katıldı.

İstanbul toplam doğrudan yabancı katılımcı sayısının %87’si ile açık ara en çok doğrudan yabancı katılımcı gelen şehri oldu.

Fuarcılık sektörü, ihracata doğrudan ve dolaylı katkısı; dış pazarlara açılma, uluslararası rekabet gücünü geliştirme ve pazar payını artırma amaçları doğrultusunda gerçekleştirecekleri faaliyetlerle Ticaret Bakanlığı desteklerinden faydalanıyor.

2022 yılında Bakanlık tarafından uygulamaya konulan yeni destek mekanizması ile, fuarcılık firmaları ve iş birliği kuruluşları Bakanlık tarafından hizmet sektörlerine sağlanan birçok destekten ilk kez yararlanma imkânına kavuştu. Destekler yoluyla fuar organizatörlerinin rekabet güçlerini artırmaları ve yurt içinde ve dışında marka fuarlara imza atmaları, bir yandan döviz gelirlerini artırırken diğer yandan da hizmet sektörü temsilcilerini fuarlar yoluyla dünyaya tanıtmaları sağlanıyor.
2024 yılı Ağustos ayı itibarıyla fuarcılık sektörünün global kuruluşu olan Uluslararası Fuarcılık Birliği (UFI) belgeli fuar organizasyonu sayısı 59 adet olup, UFİ üyesi fuar şirketi sayısı ise 27’ye çıktı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Bakanlığımızca 05.05.2024 tarihinde “Yurt Dışı Etkinlik Organizatörlerinin Yetkilendirilmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Genelge” yürürlüğe koyulmuştur. Genelgenin yürürlüğe girmesi ile birlikte, hizmet ihracatçılarımızın katılımıyla yurt dışında etkinlik düzenleyecek organizatörlerimiz Bakanlığımız UHTGM tarafından yetkilendirilmeye başlanmış ve 21.08.2024 tarihi itibarıyla 7 organizatöre (4 kuruluş + 3 fuar şirketi) “geçici belge” düzenlenmiştir. Bu sayede; hizmet sektörlerine yönelik ticari nitelikli fuar, kongre, konferans ve benzeri yurt dışı etkinliklerin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesini teminen organizatörlerin yetkilendirilmesi, görev ve sorumluluklarının tespit edilmesi ile faaliyetlerinin değerlendirilmesi hususları düzenlenmiştir”

Editör: Eslem Nur KARAMAN