MÜSİAD Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu öncülüğünde düzenlenen "Siber Güç Türkiye’24" etkinliği, MÜSİAD Genel Merkezi’nde geniş katılımla gerçekleşti. Türkiye’nin siber güvenlik alanında bağımsızlık vizyonunu destekleyen zirve, yatırımcılar ve girişimcileri bir araya getirerek iş birliğini artırmayı ve dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmayı amaçladı. Etkinlikte, şirketlerin iş geliştirme süreçlerini desteklemek için özel etkileşim alanları oluşturuldu ve projeler için özel sunum alanları sağlandı. MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, yaptığı konuşmada teknoloji altyapımızı güçlendirmemiz gerektiğini vurguladı.

Asmalı, Türkiye’nin teknolojik altyapısını güçlendirme gerekliliğinin altını çizdi. Asmalı, teknolojinin sadece günlük hayatı değil, aynı zamanda milli güvenliği de büyük ölçüde etkilediğini belirterek, yapay zeka ve siber güvenlik alanlarının ülkenin milli güvenliği ve geleceği için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin milli savunma alanındaki önemli yatırımlarının vizyoner bir bakış açısıyla sürdürüldüğünü ifade eden Asmalı, şunları kaydetti: “Söz konusu gelişmeler, ülkemiz adına son derece önemli ve gurur verici. 2024-2028 yıllarını kapsayan ve ülkemiz açısından siber güvenlik konusunu en üst düzeyde ele alan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nın geleceğimiz açısından yol gösterici olacağını düşünüyoruz.”

Asmalı, bu stratejilerin hayata geçirilmesi için hızla adımlar atıldığını ve siber güvenlik ile yapay zeka meselelerinin, hem özel sektör, sivil toplum hem de kamu ile birlikte ele alınarak devlet nezdinde yapılacak çalışmalara katkı sunulması amacıyla “Siber Güç Türkiye 2024” raporunun hazırlandığını belirtti.

Doğu Karadeniz’den Türk Devletleri Teşkilatı ülkelerine 11 Ayda 32,9 milyon dolarlık ihracat Doğu Karadeniz’den Türk Devletleri Teşkilatı ülkelerine 11 Ayda 32,9 milyon dolarlık ihracat

MÜSİAD’ın Hedefi: Yerli ve Milli Siber Güvenlik Çözümleri

Mahmut Asmalı, MÜSİAD olarak yerli ve milli çözümler geliştirerek Türkiye'nin siber güvenlik alanında güvenli ve güçlü bir konumda olmayı hedeflediklerini söyledi. Asmalı, siber güvenliğin dijital dünyadaki tüm varlıkları, kimlikleri ve verileri korumak için kritik bir öncelik haline geldiğini ifade etti.

"Ülkemizin dijital geleceğini inşa etmek ve sürdürülebilir hale getirmek adına, öncelikli olarak teknoloji altyapımızı daha güçlü hale getirmeliyiz. Bunun için devletimizin rehberliğinde büyük yatırımlar yapmalı ve Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’na uygun bir yol haritasıyla ilerlemeliyiz," diyen Asmalı, MÜSİAD olarak bünyelerindeki 60 bine yakın firmayla bu yol haritasına en güçlü katkıyı sunmak için çaba harcadıklarını ve harcamaya devam edeceklerini belirtti.

Asmalı, etkinlikte en iyi boykotun üretmek olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin kendi İHA ve SİHA’larını ürettiğini ve bu alandaki başarıların ulusal güvenlik açısından büyük bir anlam taşıdığını söyledi. “İHA ve SİHA’ları ürettik ve Allah’a hamdolsun, hiç kimseye muhtaç olmadık. Yetişmiş insan gücümüz ve her şeyi üretecek imkanımız var. Yeter ki biz çalışalım, üretelim,” dedi. Asmalı, Siber Güç Türkiye 2024 zirvesinin, Türkiye için verimli sonuçlar doğuracağına olan inancını yineledi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Avşar, siber güvenliğin hayatın hemen her alanında önemli hale geldiğine dikkat çekerek, dijital dünyanın karmaşık tehditlerini vurguladı. Siber saldırıların belirsizliği ve karmaşıklığının giderek arttığını ifade eden Avşar, "Günümüzde dijital bileşenler insan yaşamının derin noktalarına kadar nüfuz etmiş durumda. Siber saldırıların potansiyeli ve çeşitliliği milli güvenliği tehdit eder hale geldi," dedi. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın yerli siber güvenlik ürünlerine verdiği katkıdan bahseden Avşar, Türkiye’nin küresel tehditlere karşı dirençli bir siber savunma sistemi kurmayı hedeflediğini aktardı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Vekili Tancan, dijital dönüşümün toplumları ve devletleri yeniden şekillendirdiğini belirterek, "Siber uzayda, geleneksel savaşlarla kıyaslanabilecek tehditler, minimum maliyetle oluşabiliyor. Artık ilk merminin siber uzaydan atıldığı bir dönemdeyiz," dedi. Tancan, siber uzayın egemenlik alanı haline geldiğini belirtti ve bu alanda güç sahibi olmanın ülke güvenliği için önem taşıdığını ifade etti.

TÜBİTAK ve Yerli Teknolojilerle Siber Güç İnşası

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doğan, Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda Türkiye'nin bağımsız siber güvenlik kabiliyetlerini güçlendirmek için çalışmalar yürüttüklerini aktardı. "Yerli ve milli çözümlerle ulusal güvenliğimizi sağlamak için çalışıyoruz," diyen Doğan, siber güvenlikte ulusal ekosistemin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsünün öncülüğünde stratejik önceliklendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerinin sürdüğünü belirten Doğan, kamu, özel sektör, akademi ve sivil toplum iş birliğinin bu süreçte kritik rol oynadığını ifade etti.

MÜSİAD Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu Başkanı Taha Çiftci, Türkiye’nin siber alanda kendine yeterli hale gelmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Sınırlarımız nasıl önemliyse, siber vatan da o derece önem taşıyor," dedi. Yerli yazılımın gücünün artırılması gerektiğini belirten Çiftci, MÜSİAD Dijital’in girişimcilik ve ürünleşme zirvesi ile yerli siber güvenlik ekosistemini desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Girişimci ve Yatırımcıları Bir Araya Getiren Oturumlar

Zirvede "Siber Güvenlik: Dijital Dünyanın Savunma Hattı" ve "Yapay Zeka Savaşları" oturumları düzenlendi. Bu oturumlar çerçevesinde, siber güvenlik ve yapay zeka alanındaki yeni nesil tehditler, girişimciler ve yatırımcılar için kritik başlıklar ele alındı. Girişimci ve yatırımcı buluşmaları ile katılımcılar iş birliklerini genişletme fırsatı buldu. Zirve sonunda MÜSİAD Başkanı Asmalı, katılımcı temsilcilere günün anısına hediyeler takdim etti.

Editör: Sude Yılmaz