Çevre teknolojileri alanında Avrasya’nın en prestijli buluşmalarından biri olarak öne çıkan IFAT Eurasia Fuarı, 15 Mayıs 2025 tarihinde altıncı kez kapılarını Tüyap’ta açtı. EKO Fuarcılık ve Messe Münih ortaklığıyla faaliyet gösteren EKO MMI Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar, 27.500 m²'lik alanda 237 katılımcı aracılığıyla 385 markayı bir araya getiriyor. Katılımcıların %40’ının Türkiye dışından gelmesi, fuarın uluslararası niteliğini bir kez daha ortaya koydu.

Artkim Fuarcılık CEO’su Cengiz Yaman, "Life Sciences 2025 ile  üç önemli sektörü tek bir çatı altında topluyoruz”
Artkim Fuarcılık CEO’su Cengiz Yaman, "Life Sciences 2025 ile üç önemli sektörü tek bir çatı altında topluyoruz”
İçeriği Görüntüle

Fuarın açılış törenine Türkiye Belediyeler Birliği Bakan Vekili ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri Eyyüp Karahan ve Haluk Şahin Yazgı ile Almanya’nın İstanbul Başkonsolosu Dr. Regine Grienberger de katılarak konuşmalar gerçekleştirdi.

EKO MMI Fuarcılık İdari Direktörü İlker Altun, açılış konuşmasında IFAT Eurasia'nın sektör temsilcileri için sunduğu olanaklara dikkat çekerek, “Bu fuar, çevre teknolojilerinde bilgi paylaşımı, ortaklık geliştirme ve yeni iş bağlantıları kurma açısından eşsiz bir platform sunuyor. İklim krizi artık tüm insanlık için öncelikli bir mücadele alanıdır. Türkiye ve çevre ülkelerde sürdürülebilir şehirleşme ve sanayileşme anlayışıyla hareket edilmesi zorunlu hale gelmiştir,” dedi.

IFAT Küresel Endüstri Lideri ve IFAT Yurt Dışı Fuarları Lideri Katharina Schlegel ise konuşmasında, IFAT Eurasia’nın son 10 yıldaki gelişimine vurgu yaparak, fuar kapsamında gerçekleştirilecek kapsamlı oturumların sektörün geleceğine ışık tutacağını belirtti. “Bu üç gün boyunca sürdürülebilir su yönetiminden tekstil sektöründeki döngüsel ekonomiye, filtrasyon teknolojilerinden biyo-bazlı malzemelere kadar birçok başlık ele alınacak. Paneller ve atölyelerle etkileşim içinde olun, yeni fikirler ve iş birlikleriyle bölge genelinde sürdürülebilir dönüşüme katkı sağlayın,” ifadelerini kullandı.

Tören sonunda 10 yıl içinde yapılan fuarlara 5 ve üzeri kez katılan 39 firmaya ödülleri takdim edildi.

Avrupa, Afrika, Asya ve Güney Amerika'da gerçekleştirilen versiyonları ile 4 kıtada temsil edilen IFAT Fuarları, dünyanın en büyük ve etkili bilgi, tecrübe ve teknoloji aktarımı ağı durumunda. Doğu ile Batı'nın birleştiği İstanbul'da düzenlenen IFAT Eurasia ise Avrasya ve Orta Doğu için 2015 yılından bu yana eşsiz bir buluşma noktası. Tarihi, coğrafi, kültürel ve ticari avantajları ile İstanbul, bu birliktelik için önemli bir çekim merkezi.

Dünyada yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler, hammadde ve enerji ihtiyacının öne çıkması su ve karbon ayakizini azaltma çabalarını artırıyor. Bu durum, yaşanmaya başlanan sorunların neredeyse tamamına çözüm önerileri sunan Çevre Teknolojileri'nin gündemdeki sıralamasını yükseltiyor. Ülkemiz başta olmak üzere, Balkanlar ve Orta Doğu'da yoğunlaşan altyapı ihtiyacı ile desteklenen bu trend, sektörün tüm coğrafyalardaki üreticileri için bölgemizi ilgi odağı haline getiriyor.

Bölgemizin en önemli buluşma noktası durumunda olan IFAT Eurasia'da, 16 ülkeden katılım sağlayan 385 adet teknoloji üreticisi markanın temsilcisi, çevre teknolojileri alanındaki 237 katılımcı çözüm önerilerini sunacak. Çevre teknolojilerine ilişkin çalışmalar yürüten sivil toplum örgütleri başta olmak üzere, kamu ve özel sektör temsilcileri, akademisyenler, yerel yöneticiler, uzman gazeteciler de fuar ortamında gerek bire bir gerekse çeşitli oturumlarda katılımcı ziyaretçilerle bilgi ve deneyimlerini paylaşacaklar.

Sektöre yön veren kuruluşlardan Çevre Bakanlığı, Marmara Belediyeler Birliği, IREMCON, Uluslararası Katı Atık Birliği (ISWA), German Water Partnership (GWP), AHK gibi paydaşların merakla beklenen sunumları da en önemli çevresel sorunlara çeşitli çözümler getirmeyi vadediyor.

Sınırda karbon düzenlemesi mekanizması, döngüsel ekonomide yapay zeka uygulamaları, sürdürülebilirlik raporlamaları, yıkıntı atıkları ve olası kullanım alanları, tekstil sektörünün sürdürülebilirliği, su ve atıksu arıtma uygulamaları, sektörde dijitalleşme ve otomasyon, Marmara Denizi kirliliği ve musilaj, sıfır atık, sanayide yeşil dönüşüm, artan önemi ile hidrojen enerjisi başta olmak üzere konularında uzman konuşmacılar tarafından düzenlenecek etkinlikler üç gün boyunca üç ayrı alanda gerçekleşecek.

IFAT Eurasia bir taraftan sektöre ait ürün ve hizmetlerin ticari sunumları ile kamu ve özel sektörün ihtiyacına cevap verirken bir diğer taraftan da yakın geleceğe ışık tutarak sektörün ilerleyişine katkı sağlayan platform olma konumunu devam ettirecek.