Kimya sektörünün Avrasya’daki en büyük buluşması olan olan 10.Turkchem Fuarı kapılarını açtı. Fuar 29 Kasım tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

“Kimya ile ilgili her şey” sloganı ile düzenlenen 10.Turkchem Fuarı, kapılarını açtı. Fuar 29 Kasım tarihine kadar sektör profesyonellerini ağırlayacak.

İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarın açılış törenine İKMİB Başkanı & TİM Başkan vekili Adil Pelister, TTSD Başkanı Vehbi Canpolat, TOBB Kimya Sanayi Meclis Başkanı Timur Erk ve ARTKİM Group Kurucu CEO’su Cengiz Yaman katılım sağladı.

“Bağımsız bir kimya sanayisi olmadan tam bağımsız bir ülke olamaz”

D S C05289

Gerçekleşen fuarın açılış töreninde açıklamalarda bulunan TOBB Kimya Sanayi Meclis Başkanı Timur Erk, kimya sektörünün önemine değinerek bağımsız bir kimya sanayisi olmadan tam bağımsız bir ülke olamayacağını belirtti. Erk, bir ülkede gelişmişlik söz konusuysa sebebin güçlü kimya sanayisi olduğunu dile getirdi. Erk, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye şu anda gelişmekte olan bir ülke olarak, gelişmekte olan bir kimya sanayisine sahiptir. Bunu bu şekilde kabul etmek gerekir. Ancak gelişmekte olan bir ülkenin, kısa veya orta vadede gelişmiş bir ülkeye dönüşümünü sağlamak için, tüm STK’lar, teşkilatlar ve sanayiciler olarak el birliğiyle daha fazla çalışmak zorundayız. Türkiye kimya sanayisi, yaklaşık 30’dan fazla alt ve yan sektöre ham madde ve kimyasallar sağlayan bir sektördür”

Dünyada kimya sektöründeki gelişimin çok net bir şekilde görüldüğünü belirten Erk, Avrupa Birliği, başta Almanya olmak üzere, 20 yıl önce kimya sanayisinde toplam cironun %30’una hâkim olduğunu ancak bu oranın şu anda oldukça düştüğünü ifade etti.

Dünyada ciddi bir kayma yaşandığını dile getiren Erk, sektörel anlamda Çin’e doğru bir yönelim söz konusu olduğunu ifade etti. Türkiye’nin trendleri görmesi gerektiğini ve bu doğrultuda stratejiler geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Erk, “Hindistan da yükselen bir güç olarak geliyor. Bu ülkelerle olan ticaretimizi ve ilişkilerimizi mutlaka daha fazla geliştirmeliyiz” dedi.

“Türkiye tekstil terbiye sektöründe günlük 15.000 ton üretim kapasitesine sahip”

D S C05261

Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği (TTSD) Başkanı Vehbi Canpolat ise sektördeki gelişmeleri ve geleceğe yönelik beklentilerini paylaştığı konuşmasında, Türkiye'nin tekstil sektöründeki güçlü konumunu bir kez daha vurguladı. Canpolat, Türkiye'nin tekstil alanında entegrasyonunu tamamlamış ve güçlü bir altyapıya sahip bir ülke olduğunu belirterek, sektörün geleceği için umutlu olduğunu ifade etti.

Canpolat, küresel tekstil üretiminde yaşanan gerilemelere rağmen Türkiye'nin sektördeki üretim gücünün ve ihracat potansiyelinin güçlü olduğunu belirtti. Türkiye’nin tekstil terbiye sektöründe 600’den fazla fabrikasıyla günlük 15.000 ton üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Vehbi Canpolat, Türkiye'nin doğal elyaflardan kumaş üretiminde dünya çapında önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Özellikle pamuk ve yün gibi doğal elyafların terbiyesinde Türkiye'nin önde gelen ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

Düzenlenen boya ve kimya fuarının da sektör açısından büyük bir fırsat sunduğunu belirten Canpolar, fuarın tekstil terbiye sektörünün ana girdilerinden olan kimya ürünlerine daha uygun koşullarda erişim sağlanmasına katkı sağlayacağını söyledi. Fuarda emeği geçen tüm organizatörlere teşekkür etti.

"Kimya Sektörüne Daha Fazla Odaklanmalıyız"

Hannover Fairs Turkey Genel Müdür Yardımcısı Belkıs Ertaşkın, "WIN Eurasia endüstrinin dönüşümünü gözler önüne serecek" Hannover Fairs Turkey Genel Müdür Yardımcısı Belkıs Ertaşkın, "WIN Eurasia endüstrinin dönüşümünü gözler önüne serecek"

D S C05384

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister, kimya sektörünün Türkiye ekonomisi ve diğer sektörler üzerindeki stratejik önemine dikkat çekti. Pelister, kimya sektörünün tekstil, gıda, otomotiv, tarım ve savunma sanayi gibi 30’dan fazla sektöre ham madde ve yarı mamul sağladığını, bu sektörlerin gelişiminde kritik bir rol oynadığını belirtti.

Pelister, Türkiye'nin kalkınmasını hızlandırmak için kimya sektörüne daha fazla odaklanılması gerektiğini vurgulayarak, ülke karar vericilerinin bu sektörün önemini kavraması gerektiğini ifade etti. Özellikle Avrupa Birliği ve Avrupa ülkelerine yapılan ihracatın %51’ini kimya ürünlerinin oluşturduğunu belirten Pelister, batıdaki düzenlemelere uyum sağlanmasının önemine değindi. Pelister, kimya sektörünün büyümesinin, diğer sektörlerin ihracatını artırmak ve Türkiye’nin ekonomik hedeflerine ulaşmak için kritik olduğunu söyledi.

Yeşil Mutabakat çerçevesinde karbon salınımı ve sürdürülebilirlik gibi konulara da değinen Pelister, sektörü bu yeni düzenlemelere hazırlıklı hale getirebilmek için kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. 2023 yılı itibarıyla kimya sektörünün 30,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Pelister, 2024 yılı sonunda yaklaşık 32,5 milyar dolar ihracat hedeflendiğini söyledi. Ancak sektördeki yüksek ithalat oranlarına dikkat çekerek, Türkiye'deki üretim kapasitesinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, İKMİB olarak sürdürülebilirlik raporları yayımladıklarını ve ithal edilen kimyasalların yerli üretimini artırmaya yönelik rehberler hazırladıklarını belirten Pelister, sektöre yönelik inovatif projeler geliştirdiklerini kaydetti. Bu projeler arasında, Gebze Bilişim Vadisi’nde 27 Aralık’ta açılacak 7000 m²’lik alanda yer alan Kimya Teknoloji Merkezi de öne çıkıyor. Bu merkezde, plastik, kauçuk, boya ve kozmetik gibi 16 alt sektör desteklenecek ve firmalar için maliyet tasarrufu sağlayacak laboratuvarlar kurulacak.

Pelister, Kimya Teknoloji Merkezi’nin sektöre büyük katkılar sağlayacağını ve tüm sektör paydaşlarını bu merkezi aktif bir şekilde kullanmaya davet etti. "Hep birlikte kimya sektörünü daha ileriye taşıyacağımıza inanıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Fuara 29 farklı ülkeden 434 katılımcı

D S C05236

ARTKİM Group Kurucu CEO’su Cengiz Yaman ise şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin kimya sektörünü uluslararası düzeyde daha görünür kılmak ve sektörü dünya standartlarına taşımak amacıyla ARTKİM Group olarak büyük bir çaba harcıyoruz. Bu yıl, Türkiye’nin kimya sanayisini 10. kez bir araya getirecek olmanın gururunu yaşıyoruz. Fuara, 29 farklı ülkeden 434 katılımcı ve 1500'ün üzerinde marka katılıyor. Katılımcıların %56'sı yabancı firmalardan oluşuyor, bu da sektördeki uluslararası güveni gözler önüne seriyor.

"Kimya ile ilgili her şey" sloganıyla düzenlediğimiz etkinlik, 15.000’den fazla ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyor. Bu yıl 10. yıl şerefine, dernekler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak fuarı zenginleştirdik. Toplamda 7 panel düzenlenecek. Ayrıca, bu yıl ilk kez düzenleyeceğimiz yeşil konsept ve sıfır karbon sunumlarıyla sürdürülebilirlik ve yenilikçi çözümler üzerinde duracağız. 6. salonun girişindeki sunum alanında, bu alanda 11 farklı sunum gerçekleştirilecek”

Editör: Eslem Nur KARAMAN