Yıllık 72 milyar dolarlık tarımsal gayri safi milli hasıla ve 36 milyar doları aşan tarım ihracatı ile dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer alan Türkiye, Avrupa’da tarımsal hasılada zirvede bulunuyor ve “dünyanın gıda ambarı” olma konumunu güçlendiriyor.
Bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu iş birliğiyle düzenlenen “Tarım ve Gıda İhracatında Gelecek Vizyonu Paneli”, Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda geniş katılımla gerçekleştirildi. Panelde, tarım ve gıda ihracatında güçlü bir gelecek için ortak vizyon ve çözüm yolları masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aykut Gül, kurulun çözüm önerilerini doğrudan Cumhurbaşkanlığı’na sunma yetkisine sahip olduğuna dikkat çekerek, “Bu sayede sektör sorunları en üst düzeyde ele alınıyor.
Tarım diplomasisi, Türkiye’nin bölgesel güç olma hedefleri açısından stratejik bir öneme sahip. İklim değişikliği ve su yönetiminin tarıma etkileri giderek artıyor. Su altyapısının güçlendirilmesi ve verimliliğin artırılması, gelecekte açlıkla mücadelede kritik rol oynayacaktır.” dedi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2024’te Türkiye’nin 33 milyon ton sebze ve 28 milyon ton meyve olmak üzere toplam 61 milyon ton üretim gerçekleştirdiğini belirtti. Uçak, “İhracatta 4.2 milyon tona ulaştık ancak hasat, depolama ve pazarlama süreçlerinde yaşanan kayıplar nedeniyle ürünlerimizin %20’sini değerlendiremiyoruz. 2025 yılı, iklim değişikliğinin tarımda etkilerini en derinden hissettiğimiz bir dönüm noktası olacak. Doğru adımlar atarsak, yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatımızı 2030’da 10 milyar dolara çıkarmamız mümkün.” ifadelerini kullandı.
Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü, aynı zamanda Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık ise sürdürülebilirlik vurgusu yaptı: “Yeni dönemde ihracat vizyonumuz; katma değerli üretim, iklim değişikliğine uyum, kalıntısız ve izlenebilir ürünler üzerine kurulmalı. Sürdürülebilir üretim ve gıda güvenliği, önümüzdeki dönemin temel öncelikleridir. İhracatta kalıcı bir başarı için üretici, ihracatçı, kamu ve akademinin gerçek bir iş birliği içinde olması gerekiyor. Amacımız yalnızca rakamları artırmak değil; Türkiye’yi güvenilir tedarikçi, marka ülke ve yeşil üretim lideri yapmak.” dedi.
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk, “2025 yılında da sektörümüz zorluklara rağmen ihracatımızı 1 milyar doların üzerinde kapatacağımızı öngörüyoruz. 2025 Ocak- Ağustos Döneminde Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri olarak 773 Milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 10 yıl içinde ülkemizi sadece hammadde tedarikçisi değil, yenilikçi gıda ürünlerinin global merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Buğday yerine un, makarna, bulgur; Soya veya Ayçiçek tohumu yerine yağ ve margarin; Bakliyat yerine paketlenmiş, markalı ürün; Şeker yerine bisküvi, çikolata, pastacılık ürünleri gibi ürünleri ihracatımızda yükseklere taşımalıyız.” dedi.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, “2025 yılının sonunda hedefimiz; 4,1 milyar dolara ulaşmak. Uzun vadede; 2028 Yılında 4,7 milyar dolar, 2040 yılında ise 10 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Alabalık, Türk somonu, levrek ve çipura ihracatında dünya lideridir. Dünyada ilk 10 süt üreticisi arasında yer almaktadır. Tavuk etinde entegre üretim tesislerimiz sayesinde dünyada en çok kanatlı üretimi yapan ilk 10 ülke arasındadır. Çam balı üretiminde dünya lideridir. İlk 10 yumurta üreticisi, ilk 5 yumurta ihracatçısı ülkesinden biri haline gelmiştir.” diye konuştu.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, “İzmir, Türkiye'nin tarım üretiminde ve ihracatında önemli bir rol oynuyor. Bakanlığımız daha verimli ve düşük su tüketimli ürünlere geçilmesi yönünde çalışmalar yürütüyor. Artık üretim kararları su kaynaklarının göz önünde bulundurularak alınacak. İklim değişikliğine karşı sürdürülebilirlik ve çevre dostu üretim tarımsal ihracatta vazgeçilmez kriterler arasına giriyor.” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Tarım Kurulu ve Türk Tarımsal Diplomasi Grubu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu da Türkiye'de tarım ve hayvancılığın stratejik öneminin altını çizdi ve tarımın gelecek nesillere bir emanet olduğunu anlatarak, sürdürülebilirlik çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
Panel oturumlarında Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Rahmi Balsarı, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tıbbi Bitkiler Şube Şefi Doç. Dr. Ünal Karık, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hamit Ayanoğlu, EÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behiç Tekin de Türk Tarım ve Gıda İhracatında Gelecek Vizyonuna ilişkin görüşlerini paylaştı.




