Ece Fuarcılık organizasyonuyla bu yıl ilk kez düzenlenen Colors of the World Fuarı, 18 Nisan’da Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde kapılarını açtı. 20 farklı ülkeden katılımcının yer aldığı fuar, 3 gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak. Gastronomiden dansa, kültürden sanata uzanan çok boyutlu yapısıyla dikkat çeken fuar, klasik turizm fuarı anlayışına yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor. TOBB Türkiye Hizmet Meclisi Başkanı Hüseyin Bozdağ, mikrofonlarımıza fuarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Bozdağ, bu organizasyonun yalnızca bir başlangıç olduğunu belirterek, “Bu gerçekten müthiş bir şey. Bu fuar bir ilk. Ama inanıyorum ki önümüzdeki yıl bu tablo 40, belki 60 ülkeyle daha da zenginleşecek.” dedi.
Bozdağ, turizm kadar gastronominin de bu fuarın en güçlü ayaklarından biri olduğunu vurgulayarak, “Dünyadaki insanların en çok önem verdiği konuların başında gastronomi ve turizm geliyor. Bu nedenle turizm alanında böylesine önemli bir başlangıcın 20 ülkeyle yapılmış olması büyük bir başarı. Bugün Orta Amerika’dan Uzak Doğu’ya, Çin’e kadar geniş bir coğrafyadan katılımcılar burada yer alıyor. Bu da ülkeler arasında etkileşim ve kültürel alışverişin önünü açıyor.”
Bozdağ, konuşmasında gastronominin sadece bir lezzet meselesi olmadığını, ekonomik ve sosyal etkileri olan çok katmanlı bir alan olduğunu şu sözlerle ifade etti:
“Bugün dünya gastronomiye büyük bir önem veriyor. Çünkü artık insanlar, kazandıkları paranın büyük bir kısmını yeme içmeye, deneyime harcıyor. Bu da gastronominin, sadece bir lezzet meselesi değil, aynı zamanda büyük bir ekonomik katma değer olduğunu gösteriyor. Belki bir yemeğin arkasında 50 farklı meslek grubunun emeği var. Bu nedenle gastronomi demek, aynı zamanda sanayi demek, ekonomi demek.”
Ayrıca gastronominin kültürler arası diyalogda önemli bir rol oynadığını vurgulayan Bozdağ, “Gastronomi, kültürler arasında köprü kuran evrensel bir dil. Bu yönüyle de gastronominin, sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel barışa katkı sunan bir alan olduğunu düşünüyoruz.”