Türkiye'deki Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve Endüstri Bölgeleri (EB), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yeni yönetmeliği sayesinde enerji yönetiminde daha fazla esneklik kazanarak güçleniyor. Bu düzenleme, OSB ve EB'lerin enerji ihtiyaçlarını daha etkin karşılamayı hedefliyor ve sanayi ile endüstri sektörlerinde sürdürülebilir enerji yönetimini destekliyor.

EPDK tarafından yayınlanan "Organize Sanayi Bölgelerinin ve Endüstri Bölgelerinin Elektrik Piyasası Faaliyetlerine İlişkin Yönetmeliği" kapsamında, gerekli şartları sağlayan OSB'ler, şirket kurma zorunluluğu olmadan EPDK'den üretim veya dağıtım lisansı alabilecek ve onaylı sınırları içinde üretim veya dağıtım faaliyetlerinde bulunabilecek. Bu kapsamda üretilen elektrik enerjisi, OSB veya EB sınırları içinde tüketilecek, fazlası sisteme verilirse bedelsiz olarak Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'na (YEKDEM) katkı olarak değerlendirilecek.

Dağıtım lisansı olmayan OSB'lerin veya EB'lerden sorumlu tüzel kişilerin, bölgedeki dağıtım faaliyeti, mevcut dağıtım şirketi tarafından yürütülecek. Ayrıca, bu tüzel kişiler, katılımcı veya yatırımcılarının elektrik enerjisi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla serbest tüketici sıfatıyla enerji temin edebilecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Bu yıl sonunda 264 milyar dolar ihracat rakamı bekliyoruz" Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Bu yıl sonunda 264 milyar dolar ihracat rakamı bekliyoruz"

Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. OSB Bölge Müdürü Cüneyt Çalık, yönetmeliğin OSB'ler için son derece olumlu bir adım olduğunu belirterek, "Yeni düzenleme, OSB'lerin enerji temini ve dağıtımında dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen faaliyetlerin detaylarını düzenliyor ve bu süreçte üretim ile depolama faaliyetlerine önemli kolaylıklar sağlıyor" dedi. Çalık, ayrıca, OSB'lerin enerji üretimi için ön lisans alma işlemlerinin hızlandırıldığını ve depolama faaliyetleri için uygulama usullerinin detaylandırıldığını ekledi.

Çalık, yönetmeliğin enerji arz güvenliği konusunda da önemli etkileri olacağını vurguladı: "Bu yeni düzenleme ile OSB'lerin enerji arz güvenliği ve özellikle 'Teknik Kalite' konusunda daha sağlam bir pozisyona gelmesi için ilgili mevzuata yapılan açık atıflar ve düzenlemeler, sanayicimizin üretim süreçlerinde kesintisiz bir akış sağlanması açısından önem arz etmektedir."

Son olarak, Çalık, bu yönetmeliğin OSB'lerde uzun vadeli büyümeyi destekleyeceğini ve sanayi altyapısının güçlendirilmesine katkı sağlayacağını belirtti: "EPDK'nin bu yeni yönetmeliğinin OSB'lerde uzun vadeli büyümeyi destekleyeceğine ve sanayi altyapısının güçlendirilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum."

Editör: Sude Yılmaz