Ticaret Bakanı, 55.Uluslararası Cezayir Fuarı için gittiği ülkede Cezayir Ticaret Heyeti Açılış Programı’na katılım sağlayarak konuşmalarını gerçekleştirdi.

Türkiye’nin onur konuğu olduğu 55.Uluslararası Cezayir Fuarı dolayısıyla gittiği Cezayir’de Ticaret Heyeti Açılış Programı’na katılım sağlayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, açıklamalarda bulundu.

ATO Başkanı Baran, “Reel sektörün esas sorunu, nitelikli iş gücü eksikliği” ATO Başkanı Baran, “Reel sektörün esas sorunu, nitelikli iş gücü eksikliği”

G Q1 F A Q O X Y A Ir Uip

Yaptığı konuşmada, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının önde gelen temsilcilerinden oluşan bir heyetle yapılan ziyaretin her iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik iş birliğini geliştirme konusundaki önemine dikkat çeken Bakan Bolat,  Cezayir Ticaret ve İhracatın Teşviki Bakanı Tayeb Zitouni ile geçen yılın kasım ayında iki ülke Cumhurbaşkanları başkanlığında Cezayir'de gerçekleştirdikleri Türkiye-Cezayir Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi ikinci dönem toplantısı kapsamında Tercihli Ticaret Anlaşması imzalanmasına ilişkin ortak bildiri imzaladıklarını hatırlattı.

“6,3 milyarlık ikili ticaret hacmi ile en yüksek ticaret rakamına ulaşıldı”

G Q1 F A Q P W E A A M H F5

Her iki ülke arasındaki ikili ticaret hacminin geçtiğimiz yıl sonunda 6,3 milyara ulaştığını aktaran Bakan Bolat, bu rakamın ulaşılan en yüksek seviye olduğunu bildirdi. 2024 yılının ilk 5 ayında yükseliş trendinin sürmesinden memnun kaldıklarını ifade etti. Ömer Bolat, “Nitekim ikili ticaret hacmimiz, bu yılın ilk 5 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8'lik artış kaydederek yaklaşık 2,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Ortak ticaret hacmi hedefini 10 milyar dolara ulaştırma konusunda emin adımlarla ilerliyoruz, iki ülke arasında çok yakın zamanda Tercihli Ticaret Anlaşması müzakerelerine başlanacağının müjdesini vermek istiyorum” dedi.

Cezayir ve Türkiye arasındaki ilişkilerin olumlu seyrine yönelik açıklamalarda bulunan Bakan Bolat, 55. Uluslararası Ticaret Fuarı'na 51 ihracatçı firma, kurum ve kuruluşun katılımıyla Bakanlık destekleriyle milli katılım organizasyonu düzenlendiğini açıkladı. Bolat, iki ülke arasındaki karşılıklı yatırımlara da işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin gelişmiş ve kalifiye iş gücü, istikrarlı ve düzenli yatırım ortamı, gelişmiş yatırım teşvik sistemi, yatırımcı dostu hükümet politikaları, stratejik coğrafi konumu tüm dünyadan birçok yatırımcı için eşsiz fırsatlar sunmaktadır. Cezayir, Türkiye'nin sadece Afrika'ya açılan kapısı değil, aynı zamanda Afrika'daki en büyük yatırım ortağı. Cezayir'de firmalarımızın yatırım tutarı 6 milyar doları aştı. Türkiye, Cezayir'de petrol ve doğal gaz harici en çok yatırım yapan ve en çok istihdam sağlayan ülkedir”

G Q1 F A Q L X A A Ahpme

Cezayir ile uçuş sayısı haftalık 80’e çıkarıldı

Türkiye olarak Cezayirli yatırımcılara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Bolat, iki ülke arasında 7 Mayıs'ta Ankara'da imzalanan anlaşmayla karşılıklı uçuş kısıtlamalarının kaldırıldığını, uçuş sayısının haftalık 35'ten 80'e çıkarıldığını da anımsattı.

Türk müteahhitlik firmalarının Cezayir'de bugüne kadar 21,3 milyar dolar değerinde 636 proje üstlendiğini bildiren Bolat, sektörün Cezayir'i önemli bir ortak olarak gördüğünü kaydetti.

Editör: Eslem Nur KARAMAN