DHL, lojistik sektörünü etkileyen en önemli sosyal, ticari ve teknolojik trendleri paylaştığı DHL Lojistik Trend Radarı'nın 7. sayısını yayımladı. İlk kez 2012'de yayınlanan ve her iki yılda bir hazırlanan bu rapor, lojistik trendlerinin ilerleyişi, etkileri, getirdikleri zorluklar ve sundukları fırsatlar üzerine kapsamlı bir analiz sunuyor.

Raporda, 17’si sosyal ve ticari, 23’ü teknolojik olmak üzere toplamda 40 trend yer alıyor. Bu trendlerin benimsenme süreleri ve lojistik üzerindeki etkileri özetleniyor. Robotik, Nesnelerin İnterneti ve Dijital Omurga gibi trend kümeleri lojistik sektörünü etkilemeye devam ederken, yapay zeka gibi gelişmekte olan teknolojilerin daha fazla katkı sağladığı ve sürdürülebilirliğin en büyük önceliklerden biri olarak kalmaya devam ettiği vurgulanıyor.

DHL Müşteri Çözümleri ve İnovasyon Başkanı ve Ticari Direktörü Katja Busch "DHL Lojistik Trend Radarı, müşterilerimiz ve lojistik sektörü için paha biçilmez bir stratejik kaynak. Bu sayısında yapay zeka ve sürdürülebilirliğin başı çektiğini gördüğümüz rapor, önümüzdeki on yıl içinde işletmelerin, tüketicilerin ve teknolojinin evrimini yönlendiren temel lojistik trendlerini bir araya getiriyor. Bu da müşterilerimizin ve bizim zorlu bir ortamda rekabetçi kalabilmemizi sağlıyor" dedi. 

Institut du Bosphore: “Boğaz'da Buluşmalar” semineri İstanbul’da gerçekleşti Institut du Bosphore: “Boğaz'da Buluşmalar” semineri İstanbul’da gerçekleşti

Rapor, yapay zekanın lojistik sektörü için öneminin arttığını gösteriyor ve bu alanda öne çıkan beş trende dikkat çekiyor: Üretken Yapay Zeka, Yapay Zeka Etiği, İşitsel Yapay Zeka, Bilgisayarlı Görü ve Gelişmiş Analitik. Bu trendler, karmaşık veri analizi ve üretiminden yararlanma, konuşma ve ses analizi yoluyla insan-bilgisayar etkileşimini geliştirme, görsel veri yorumlamasını otomatikleştirme ve öğrenilen kalıplara dayalı bir şekilde otonom olarak yeni içerik üretme gibi yöntemlerle lojistik süreçlerinde dönüşüm yaratmayı amaçlıyor. Raporda, yapay zeka teknolojisindeki sıçramanın etik sonuçlarına ilişkin değerlendirmeler de ana hatlarıyla belirtiliyor.

Yenilenebilir Enerji Altyapısı ve Sürdürülebilir Yakıtlar en önemli trendler haline geliyor

Sürdürülebilirlik trend kümesinde ise iki trend öne çıkıyor: Yenilenebilir Enerji Altyapısı ve Sürdürülebilir Yakıtlar. Bu trendler, karbon emisyonlarını azaltmak, enerji verimliliğini artırmak ve tedarik zinciri boyunca sürdürülebilir operasyonları mümkün kılmak için büyük önem taşıyor. 

DHL Müşteri Çözümleri ve İnovasyon Başkan Yardımcısı ve İnovasyon ve Trend Araştırmaları Başkanı Klaus Dohrmann, "Lojistik alanındaki dönüşüm hızı artmaya devam ediyor. Yapay zekanın, daha önce görülmemiş seviyelerde verimlilik ve inovasyonun yolunu açan heyecan verici fırsatlarının yanı sıra, sürdürülebilir ve dirençli tedarik zincirlerine odaklanmak, müşterilerimizin stratejik önceliklerinin ilk sıralarında yer almaya devam edecek. 7. DHL Lojistik Trend Radarı’nı, küresel lojistik sektörüne ve sektörün geleceğine yön göstermek, liderlerin trendlere proaktif olarak uyum sağlamalarına ve sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmelerine katkı sunmak için yararlanabilecekleri bir kaynak olarak sunmaya yönelik kararlılığımızı sürdürüyoruz" dedi.

7. DHL Lojistik Trend Radarı, teknolojik inovasyonlara ek olarak sosyal trendleri ve bunların tedarik zincirleri üzerindeki etkilerini de inceliyor. Bunlar arasında Çeşitlilik, Eşitlik, Kapsayıcılık, Aidiyet (DEIB) ilkeleri ile çalışan deneyiminin ve iş yeri sağlığı ve güvenliğinin giderek artan önemi yer alıyor.

Entegre bir müşteri odaklı inovasyon yaklaşımı üzerine kurulu olan DHL Lojistik Trend Radarı, dünya çapındaki DHL Yenilik Merkezlerinde gerçekleştirilen binlerce etkileşimden elde edilen önemli içgörülerden yararlanıyor. Almanya, Singapur, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki dört merkez her yıl 13.000'den fazla ziyaretçi ağırlıyor. Müşterilerle ve günlük operasyonlarda yer alan DHL çalışanlarıyla kurulan etkileşimler, lojistiğin dönüşümüne yönelik değerli bakış açıları sağlıyor. Trend Radarı bu içgörüleri tamamlamak için klasik araştırma metodolojilerinin yanı sıra etkili düşünce kuruluşlarının önemli fikir liderlerinin, tanınmış danışmanlık firmalarının ve dünyanın dört bir yanındaki üst düzey akademisyenlerin uzmanlıklarını entegre ediyor.  Ek olarak, "DHL Warehouse of Innovation" platformu, DHL ile birlikte geleceğe yönelik inovasyonlar yaratmak için startup'lar, araştırmacılar ve yatırımcılarla iş birliğini kolaylaştırıyor.

Editör: Sude Yılmaz