Flokser Anafarta: Savunma sanayinde yüksek balistik dayanıklılık ve güvenlik sunan yenilikçi kaplama çözümü Flokser Anafarta: Savunma sanayinde yüksek balistik dayanıklılık ve güvenlik sunan yenilikçi kaplama çözümü

Robotik araç platformları geliştiren bir firma, yapay zeka sistemiyle donatılmış, sesli komut alabilen ve konuşabilen yerli yük taşıma aracıyla Avrupa pazarına açılmayı planlıyor. Bu yenilikçi araç, özellikle endüstriyel alanlarda ve lojistik sektöründe büyük bir ilgi görmeyi hedefliyor. Firma, yerli üretimle geliştirdikleri bu teknolojiyi uluslararası arenada tanıtarak, küresel pazarda rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor.

**BULAQ Teknoloji'nin Yapay Zeka Destekli Yük Taşıma Aracı Avrupa Yolcusu**

Ostim Teknopark'ta faaliyet gösteren BULAQ Teknoloji, robotik araç platformları geliştirerek Türkiye'nin teknoloji ihracatını artırmayı hedefliyor. Yaklaşık iki yıl önce kurulan ve genç bir ekiple çalışmalarını sürdüren firma, yapay zeka ile donatılmış, sesli komut alabilen ve konuşabilen yerli yük taşıma aracı "Karay-M" ile Avrupa pazarına açılmayı planlıyor.

BULAQ Teknoloji'nin ürettiği otonom araçlar, özellikle endüstri 5.0 standartlarını yakalamayı amaçlıyor. Firma, "Karay-M" adını verdikleri aracın, 350 kilograma kadar yük taşıyabildiğini ve zorlu arazi koşullarında da kullanılabildiğini belirtti. Bu yenilikçi araç, hassas GPS sistemi veya görüntü işleme teknolojisiyle yol takibi yaparak yük taşıma işlemini gerçekleştirebiliyor. Ayrıca, kullanıcılarla yapay zeka aracılığıyla konuşarak sesli komutlar alabilen araç, telefona indirilen bir uygulama sayesinde kolayca kontrol edilebiliyor.

Firmanın kurucu ortağı Aşkan Jalali, "Karay" isimli bir diğer aracın ise tarım alanlarında ilaçlama faaliyetlerinde kullanıldığını belirterek, geleneksel yöntemlerin maliyetli olduğunu, otonom sistemlerin ise maliyet avantajı sağladığını ifade etti. Jalali, özellikle üzüm bağları ve meyve bahçelerinde geleneksel ilaçlama yöntemlerinin yetersiz kalması nedeniyle bu alanda büyük bir potansiyel gördüklerini belirtti.

BULAQ Teknoloji, Avrupa pazarına açılma yolunda patent başvuruları da yapıyor. Firma, santimetre hassasiyetinde ilaçlama yapabilen yazılımı, enkaz altındaki insanları tespit edebilen sistemleri ve dinamik dijital ikiz haritalama sistemleri için patent başvurularında bulundu. Firma, kritik askeri ve güvenlik operasyonları için geliştirdikleri "Hareketli Baz Platformlar için Yüksek Hassasiyetli Konumlandırma ve Güvenli Haberleşme Sistemi" ile tescil almaya hak kazandı.

BULAQ Teknoloji, hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlarda büyüme hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Jalali, Azerbaycan ile görüşmelerin devam ettiğini ve Avrupa pazarında rekabet edebileceklerine inandıklarını belirterek, yakın zamanda ürünlerini uluslararası arenada tanıtmayı planladıklarını söyledi.

Editör: Sude Yılmaz