AJET 7 günde 8'inci dış hat uçuşunu başlattı AJET 7 günde 8'inci dış hat uçuşunu başlattı

Deprem, sel, çığ, heyelan, salgın hastalık, yangın gibi afetler öncesinde alınması gereken tedbirlere, farkındalık artırma çalışmaları ve projelere dikkat çekmek amacıyla TG Expo kuruluşlarından Sektörel Fuarcılık ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nin ortak organizasyonuyla düzenlenen NADMEX - Afet Yönetimi Fuarı ve Zirvesi bugün geniş katılımla açıldı. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, törende yaptığı konuşmada, TÜBİTAK ile iş birliği içinde yer alarak Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden alınan 232 proje önerisinin dörtte birinin destekleneceğini belirtti.

D S C09650

TG Expo kuruluşlarından Sektörel Fuarcılık ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen NADMEX - Afet Yönetimi Fuarı ve Zirvesi’nin açılışı, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Sülün, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Lütfiye Durak Ata, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanı Selçuk Tütüncü ve TG Expo Genel Müdürü Cem Şenel'in katılımıyla gerçekleşti. Afet yönetimi konusunda Türkiye’de bir ilk olan ve bu yıl “Hayat Değerlidir” sloganıyla 4 Ekim’e kadar İstanbul Fuar Merkezi’nde ziyaretçilere kapılarını açık tutacak olan fuar, dünya çapında uzman isimler, yenilikçi ürünler ve ilgi çekici etkinliklere ev sahipliği yapacak. Fuarla eş zamanlı olarak düzenlenen Afet Yönetimi Zirvesi’nde ise akademi, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından uzman konuşmacılar bilgi ve deneyimlerini paylaşacak. Ayrıca, itfaiye teşkilatları, emniyet ve jandarma arama kurtarma birimleri, sivil arama kurtarma ekipleri ve acil müdahale uzmanları tarafından gerçekleştirilecek tatbikatlar tüm ziyaretçiler için katılıma açık ve ücretsiz olacak.

Açılış konuşmasını yapan İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Sülün, “Afetler sadece fiziki yıkıma yol açmaz, aynı zamanda toplumların sosyal ve ekonomik yapılarını derinden etkiler. Bu yüzden afetlere müdahale kadar önceden alınacak tedbirler de büyük önem taşır. Bu fuar ve zirve, bize afetlere müdahale sürecinin yanı sıra, öncesinde de güçlü bir hazırlık ve risk yönetimi stratejisinin ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor. Afet yönetimi, toplumu ve bireyleri koruma amacıyla iş birliği gerektirirken, bu konuda sivil toplum kuruluşlarından özel sektöre kadar tüm kurumların sorumluluk alması gerekiyor” dedi. Sülün, afetlerin insan yaşamının kaçınılmaz bir gerçeği olduğunu, ancak alınacak tedbirler ve toplumsal dayanışma sayesinde bu etkilerin minimize edilebileceğini belirtti. Bu doğrultuda NADMEX’te gerçekleştirilen çalışmaların, daha güvenli ve dayanıklı toplumlar inşa etmek adına atılan önemli adımlar olduğunu ifade etti.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar ise konuşmasında, “Toplum olarak yapmamız gereken öncelikli şey, afetlere karşı dirençli şehirler inşa etmektir. Bütün risk azaltma çalışmaları, afet sonrasında bir bina dahi yıkılsa ve bir vatandaşımız yaşamını yitirse, anlamını kaybediyor. Bu nedenle tüm enerjimizi önümüzdeki 10 yıl içinde kentsel dönüşüme ve riskli yapıların dönüşümüne harcamak zorundayız. Aynı zamanda, afetlere karşı teknik kapasitenin geliştirilmesine de öncelik vermeliyiz. Bu noktada, risk azaltmayı yaşam biçimimize entegre etmek büyük önem taşıyor. AFAD olarak TÜBİTAK ile iş birliği yaparak Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) çerçevesinde 232 proje önerisi aldık ve bunların dörtte birini destekleme fırsatımız olacak” ifadelerini kullandı.

AFAD Barınma ve Yapım İşleri Genel Müdürü Ahmet Nehar Poçan, 6 Şubat depreminin ardından Türkiye’nin afet yönetim stratejisinin kökten değiştiğini vurguladı. Poçan, “6 Şubat, ülkemizin 63 yıl önce çıkan Afet Kanunu kapsamında yaşadığı en büyük sınavlardan biri oldu. 800 kilometrelik bir alan üzerinde, 14 milyon vatandaşımızın etkilendiği, 2,5 milyon vatandaşımızı konteyner kentlerde barındırdığımız bir süreci yaşadık. Bu süreç, hem ülkemiz hem de AFAD için bir milattır” dedi.

İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise açılış konuşmasında, fuarın zorlu bir süreç sonucunda hazırlandığını belirterek, risk azaltma teknolojilerine imza atan uluslararası firmaları bir araya getirerek Türkiye’ye yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçladıklarını dile getirdi. Kadıoğlu, Japonya’da uygulanan hızlı iyileştirme yöntemlerine dikkat çekerek, binayı boşaltmadan çelik kafes içine alarak risk azaltma işlemi yapan teknolojilerin Türkiye’ye kazandırılmasının hedeflendiğini ifade etti. Kadıoğlu, “Afet yönetimi ülkemizde büyük bir sektör olma yolunda ilerliyor. Eğer afeti kriz yönetiminden risk yönetimine çevirebilirsek çok daha faydalı olacaktır” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata ise dünyamızın iklim değişikliği ve doğal afetlerin etkisiyle daha da zorlu hale geldiğini belirterek, kriz yönetiminden risk yönetimine geçiş yapan afet yönetimi alanında uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti. Ata, ayrıca teknolojik ve dijital afetlere de dikkat edilmesi gerektiğini, bu konuların siber güvenlik önlemleri çerçevesinde hassasiyetle ele alınması gerektiğini vurguladı.

TG Expo Genel Müdürü Cem Şenel, NADMEX - Afet Yönetimi Fuarı ve Zirvesi’nin toplumsal farkındalığı artırmak için önemli bir görev üstlendiğini dile getirdi. Şenel, afet bilincinin küçük yaşlardan itibaren toplumda yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, bu fuarın bu amaca hizmet eden bir adım olduğunu ifade etti.

NADMEX – Afet Yönetimi Fuarı ve Zirvesi; T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul İtfaiyesi, Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), Akümülatör ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği (AKÜDER), ANDA Derneği, Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER), Deprem İzolasyon Derneği (DİD), Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği (YDDMD) tarafından destekleniyor.

Editör: Sude Yılmaz