İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (İYMSİB), 2024 yılı boyunca gerçekleştirdiği ihracatla ülke ekonomisine değer katan üyelerini ödüllendirdi. Ödül töreninde, en fazla ihracat yapan ilk 10 firma açıklandı ve aynı zamanda İYMSİB'in beş alt sektöründe en yüksek ihracat yapan firmalar ödüllendirildi.
Tören, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlendi ve İYMSİB Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Başkanı Müjdat Sezer, Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB) Başkanı Cem Seven, İstanbul Hububat, Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkan Yardımcısı Kürşad Gülbahar ve Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Başkanı Veysel Memiş de katıldı.
İhracat yapan 60 firmadan ilk beşi ödüllendirildi, diğer ilk on firmaya ise ihracat başarı sertifikaları verildi. Tören öncesinde Ekonomist ve Akademisyen Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, ekonomik gelişmeler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Melisa Tokgöz Mutlu: "İklim değişiklikleri hammadde temininde zorluklara neden oldu"
Törenin açılışında konuşan İYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, yaş meyve ve sebze sektörünün 2024 yılında 3.4 milyar dolar, meyve ve sebze mamulleri sektörünün ise bir önceki yıla göre %13.5 artışla 2.75 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. Mutlu, 2024 yılının hem fırsatlar hem de zorluklar sunduğunu vurguladı ve üretim sürecinde iklim koşullarındaki dalgalanmaların hammadde temininde zorluklar yarattığını ifade etti.
Enerji maliyetlerindeki ciddi artışın üretim maliyetlerini yükselttiğine değinen Mutlu, bunun kar marjlarını daraltıp, rekabet gücüne olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Ayrıca, sektörün en büyük sorunlarının enerji ve lojistik maliyetlerindeki artış olduğunu söyledi. "Yüksek enerji maliyetleri, üretim tesislerimizden soğuk zincir lojistik sistemlerine kadar geniş bir yelpazede olumsuz etkiler yarattı. Hammadde fiyatlarındaki dalgalanmalar da maliyet yönetimini zorlaştırdı. İhracatta ise lojistik aksaklıklar, artan rekabet ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar sektörümüzü zorlayan diğer faktörler oldu" dedi.
Mutlu: 2025 yılına büyük bir umut ve stratejik hedeflerle bakıyoruz
2025 yılının ilk çeyrek rakamlarına değinen Mutlu, yaş meyve sebze sektörünün, artışla ile yaklaşık 972 milyon dolar, mamul sektörünün ise 634 milyon dolar tutarında ihracatı ile yeni yıla hızlı bir giriş yaptığını bildirdi. Mutlu sözlerine şöyle devam etti: “2025 yılına büyük bir umut ve stratejik hedeflerle bakıyoruz. Sektörümüzün büyümesi için yatırım ortamının iyileştirilmesi ve özellikle devlet teşviklerinin kapsamının genişletilmesi kritik öneme sahip. Yeşil enerji projeleri ve karbon nötr üretim süreçleri için sağlanacak teşviklerin artması, hem maliyetleri düşürebilir hem de uluslararası pazarlarda rekabet gücümüzü artırabilir. Ayrıca, lojistik altyapının geliştirilmesi ve gümrük süreçlerinin hızlandırılması, ihracatta hedeflerimize ulaşmamızda kritik rol oynayacak”.
Sektörün 2025 yılında çözüm beklediği öncelikli sorunlar arasında enerji maliyetlerinin düşürülmesinin ilk sırada yer aldığını kaydeden İYMSİB Başkanı Mutlu, bunun yanı sıra, tarımsal üretimde planlamanın iyileştirilmesinin özellikle kuraklık gibi doğal risklerin getirdiği hammadde sıkıntılarını azaltabileceğini bildirdi.
Mutlu, ihracat süreçlerinin kolaylaştırılması ve hedef pazarların gerekliliklerine uygun sertifikasyon sistemlerinin de hızla hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Başkan Mutlu, “Çiftçilerin ve üreticilerin finansman erişimi kolaylaştırılmalı; onların üretim kapasitelerini artırmak için eğitim programlarına daha fazla yatırım yapılmalıdır” dedi.
Mutlu: İstanbul’dan yapılan ihracat yüzde 17 oranında arttı
Mutlu, yılın ilk çeyreğinde İstanbul birlikten yapılan ihracatın yüzde 17’lik artışla yaklaşık 170 milyon dolara ulaştığını belirtti. Son 12 ayda, İstanbul’dan en fazla Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Birleşik Krallık’a ihracat yapıldığını söyleyen Mutlu, bu üç ülkenin birliğin ihracatından yüzde 27 oranında pay aldığına dikkatleri çekti. Melisa Tokgöz Mutlu, İstanbul’dan yapılan ihracatın yüzde 28’ini, elma suyu, maden ve mineral suları ile alkollü içkilerin oluşturduğunu kaydetti.
60 firmaya ödül ve sertifika verildi
Açılış konuşmalarının ardından, İYMSİB bünyesinde en fazla ihracat yapan firmalar açıklanarak, 60 firmaya farklı kategorilerde ödül ve sertifikaları dağıtıldı.
Anadolu Etap, ilk sırada yer aldı
2024 yılında yaptığı ihracatla tüm sektörler içerisinde ilk sırayı Anadolu Etap Dış Ticaret alırken, TAT Gıda Sanayi ikinci, Mey İçki Sanayi ise üçüncü sırada yer aldı. Onu sırasıyla Döhler Gıda ve Tunay Gıda takip etti.
Alt sektörel dağılıma bakıldığında; Alkollü İçecekler grubunda 2024 yılının lideri Mey İçki Sanayi olurken, Alkolsüz İçeceklerde Anadolu Etap Dış Ticaret, Dondurulmuş ürünlerde Kerevitas Gıda, Yaş Meyve Sebze grubunda AEP Anadolu Etap Penkon Gıda, Konserve Ürünler grubunda ise Tat Gıda Sanayi ilk sırada yer aldı.
Başarılı ihracatçılara ödüllerini veren İYMSİB Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu’ya; İSHİB Başkanı Müjdat Sezer, GYHİB Başkanı Cem Seven, İstanbul Hububat, Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkan Yardımcısı Kürşad Gülbahar, İYMSİB Başkan Yardımcısı Ali Necati Başman, İYMSİB Başkan Yardımcısı Cevdet Çekok ile Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Başkanı Veysel Memiş eşlik etti.