Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleşen ‘’Körfez İşbirliği Konseyi Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Bildiri İmza Töreni"nden hemen sonra açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Körfez ülkeleri ile hızla gelişen ilişkileri üst seviyeye taşıyacak kapsamlı bir STA'yı hedefleyen bir karara imza attıklarını söyledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Körfez İş Birliği Konseyi (KİK) arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerini başlatmak üzere bir imza attıklarını açıkladı.

KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi ile el-Budeyvi'yle imzaladıkları "ortak bildiri" metni ile iki taraf arasında 2005 yılında başlatılan ancak 2010'da sekteye uğrayan Türkiye-KİK STA müzakerelerini yeniden başlattıklarını dile getiren Bolat, "Anlaşmanın müzakereleri tamamlandığında ülkelerimizin ticari ve ekonomik ilişkilerini daha kapsamlı ve iyi belirlenmiş bir çerçevede geliştirme ve çeşitlendirme imkanı ortaya çıkacaktır’’ açıklamalarında bulundu.

Mal ve hizmet ticareti, fikri mülkiyet hakları, gümrük işlemleri ve ticaretin kolaylaştırılması, KOBİ'ler arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi gibi önemli alanları düzenleyen kapsamlı bir anlaşmayı sonuçlandırmayı önemsediklerini belirten Bakan Bolat, ‘’Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ekonomik ilişkilerimizi geliştirerek destekleme vizyonu ile müzakereleri başlatmış oluyoruz. Geçtiğimiz yıl temmuzda Sayın Cumhurbaşkanı'mızın başkanlığında Körfez coğrafyasına gerçekleştirdiğimiz ziyaret esnasında yapılan ikili ve çok taraflı temaslar ve varılan anlaşmalar, şüphesiz serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin yeniden başlatılmasında önemli bir rol üstlenmiştir’’ dedi.

Bolat, söz konusu temasların ardından Türkiye ile Körfez ülkeleri yetkilileri arasında çok sayıda ziyaretler gerçekleştirildiğine işaret ederek, geçen yılın ekim ayında Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen EXPO 2023'e katılarak, Katarlı iş insanları ile önemli iş görüşmeleri yaptıklarını dile getirdi.

Atılan adımların başarılı sonuçlarını elde edene kadar çalışmaya devam edeceklerini belirten Bolat, Türkiye’nin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH)’nın 2023 yılında 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1 trilyon dolar sınırını aşarak 1 trilyon 118 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Bolat, ‘’Ülkemizin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) 2023 yılında 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1 trilyon dolar sınırını aşarak 1 trilyon 118 milyar dolara yükseldi. KİK üye ülkeleri de Türkiye gibi son yıllarda önemli ekonomik gelişmeler kaydetmiştir. KİK üyelerinin toplam GSYH'si 2,4 trilyon doların üzerindedir. Uluslararası kuruluşlarca yapılan tahminler çerçevesinde ise bu rakamın 2050 yılında 6 trilyon dolara ulaşması beklenmektedir’’
 
Söz konusu gelişmelerin ikili ticaret rakamlarına da yansıdığını dile getiren Bolat, "Türkiye'nin 2002 yılında Körfez İşbirliği Konseyi üye ülkeleri ile 2,1 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2022 yılında 22,7 milyar dolara, 2023 yılında ise 31,4 milyar dolara yükseldi’’ açıklamalarında bulundu.

Savaşa rağmen Rus otomotiv sektörünün yüzü gülüyor: Rusya'da yeni otomobil satışları yüzde 63 arttı Savaşa rağmen Rus otomotiv sektörünün yüzü gülüyor: Rusya'da yeni otomobil satışları yüzde 63 arttı

Editör: Eslem Nur KARAMAN