Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen uluslararası "Otomotiv Buluşmaları Bursa" etkinliği, 40 ülkeden 300 şirketin katılımıyla başladı. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılış töreninde, Bursa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Sühendam Urbay, bu etkinliğe 5. kez ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu dile getiren bir konuşma yaptı. Bu iki yılda bir düzenlenen etkinlik dönüşümlü olarak ABD, Meksika, İspanya ve İtalya'da düzenleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MÜSİAD Expo'da konuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan, MÜSİAD Expo'da konuştu

Urbay, etkinliğe binek araçlardan ağır hizmet tipi kamyonlara kadar çok çeşitli sektörlerden katılım olduğunu, İsveç, Fas, Meksika, İspanya, Rusya, Hollanda, Kanada ve Hindistan gibi ülkelerden katılımcıların olduğunu paylaştı. Urbay, firmaların bağlantı kurmasına, sürdürülebilir iş birlikleri kurmasına ve ticareti güçlendirmesine yardımcı olmak için hayati önem taşıdığını belirttiği 5.000'den fazla birebir iş görüşmesinin planlandığını söyledi. Küresel ekonomik dalgalanmalara rağmen otomotiv sektörünün güçlü yapısının, deneyiminin ve yenilikçi ruhunun zorlukların üstesinden gelme konusunda güven sağladığını vurguladı.

Urbay ayrıca Bursa'nın Türk otomotiv sektöründeki kilit rolünü vurgulayarak, Türkiye'de üretilen her üç araçtan birinin Bursa'da üretildiğini belirtti. Her gün 1.500'den fazla araç üretim bantlarından çıkıyor ve Bursa merkezli firmalar Türkiye'nin 35 milyar dolarlık otomotiv ihracatının dörtte birini oluşturuyor. Şehirde faaliyet gösteren 400'den fazla şirket ve 60.000 çalışanıyla Bursa, neredeyse tüm büyük küresel otomotiv markaları için parça üretiyor.

Uludağ Otomotiv Sanayi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Üyesi Tuna Arıncı, otomotiv sektörünün Türkiye ihracat sektöründeki liderliğini sürdürdüğünü belirterek, 2024 yılı sonuna kadar lider ihracat sektörü konumunu koruyacağını öngördü. Arıncı, otomotiv sektöründe artan rekabete ve ortaya çıkan trendler ile teknolojik gelişmeler hakkında güncel kalmanın gerekliliğine dikkat çekti. Sürdürülebilir ihracat büyümesini ve rekabet gücünü sağlamak için yaratıcılığı, yenilikçiliği ve yeni projeleri teşvik etmenin önemini vurguladı.

Arıncı ayrıca Avrupa OEM'leri (Orijinal Ekipman Üreticileri) için pazar payında beklenen değişime dikkat çekerek, önümüzdeki on yılda %60'tan %45'e bir düşüş öngörüsünde bulundu ve Türkiye'nin en büyük pazarında güçlü bir pozisyonu korumak için rakiplerinden önce uyum sağlaması gerektiğini belirtti. Türk otomotiv endüstrisinin başarılarından gurur duyduğunu ancak gelecekte yüksek katma değerli ürünlerle ihracat değerlerini daha da yükseltmeyi hedeflediğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Diğer konuşmacılar arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Emin Direkçi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Otomotiv Meclisi Başkanı Rengin Eren ve etkinliği şehre getiren şirket Karibu'nun CEO'su Gözde Demirel Akan yer aldı. Ayrıca ABE'nin CEO'su Marie Francois de konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından etkinliğe destek veren kurum temsilcilerine plaket takdim edildi.

Etkinlikte, Türkiye otomotiv sektörünün yabancı yatırımcı ve üreticilere tanıtılmasını amaçlayan çeşitli konferansların yanı sıra, yerli ve yabancı otomotiv üreticileri ve tedarikçileri arasında çok sayıda uluslararası birebir iş görüşmesi gerçekleştirilecek.

Editör: Sude Yılmaz