İstanbul, bu yıl 15'incisi düzenlenecek Uluslararası Doğu Halıları Konferansı'na (International Conference on Oriental Carpets-ICOC) ev sahipliği yapıyor. İstanbul Halı İhracatçıları Birliği'nin (İHİB) organizasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'nın destekleriyle 6-9 Haziran arasında The Marmara Taksim'de gerçekleşecek konferans ve fuara dünyaca ünlü halı, kilim, dokuma uzmanları, sanat tarihçileri, akademisyenler ve koleksiyonerler katılacak. Konferans kapsamında paha biçilmez değerdeki halı, kilim ve dokumalardan oluşan sergiler de ziyaretçilerle buluşacak.

Düzenlenecek olan sergi ile alakalı detaylı açıklamaları Fuar Dergisi mikrofonlarımıza aktaran İHİB Yönetim Kurulu Üyesi ve ICOC İstanbul Komitesi Başkanı Serra Oruç, fuarın ticari katkılarının yanı sıra ülkelerdeki koleksiyonerlik bilincini de geliştirdiğini hatırlatarak şu bilgileri verdi:

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ''2024'e en az %5'leri üzerinde bir artış sağlamamız gerekiyor'' TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ''2024'e en az %5'leri üzerinde bir artış sağlamamız gerekiyor''

"Uluslararası Doğu halıları Konferansı daha önce ilk defa 2007'de İstanbul'da gerçekleşmiş. 50 yılı aşkın süredir olimpiyat gibi düşünebilir. Gezici bir etkinlik, 4 yılda bir farklı ülkelerde halı sever, uzman, koleksiyoner ve esnafların toplanmasıyla gerçekleşiyor. Gittiği ülkede aslında halının kültürel değerini, bunun bir sanat eseri olduğunu ve koleksiyon eseri olduğunu anlatmak ve burada bir bilinç geliştirmeyi hedefliyor. Daha önce 2007'de yapıldığında yeni koleksiyonlar kazanmışız, bu yüzden düzenlenecek olan sergilerde de onlara yer veriyor olacağız Bu etkinlikte de yine koleksiyonerleri hedeflemenin yanında aslında geleceğe doğru bir bakış açısı yeni bir perspektif açmak istedik"

2006 adet eserden elemeler yapılarak 45 adete indirildiğini aktaran Oruç, zengin bir içerik etkinliği oluşturulduğunu ifade etti. Oruç, "Aslında daha fazlasını da yapabilmek isterdik ancak yine de münferit katkılarla zengin bir içerik etkinliği oluştu. Dünyada halı anlamında en önemli koleksiyon olarak bilinen Türk ve İslam Eserleri Müzesi ile başlamak istiyorum. Burada 2006 tane eser var. Klasörler yapılıp çok zor seçim aşamaları sonucunda 45 adete indirdik. Bunun 9 tanesinin restorasyon süreci tamamlandı, aslında burada bu eserlerin sergiye hazır hale getirilmesi müzeciliğin sürdürülebilirliğine de bir katkı sağlıyor. Daha önce görülmemiş ya da yayınlanmamış eserler ilk defa halı severlerle buluşacak. Uzmanlar gerçekten bir fotoğraf üzerinde çalıştığı eseri yakından görebilmek için dünyanın her yerinden bu etkinliğe katılmaya hazır. İkinci sergimiz Topkapı Sarayı. Saraydaki sergi salonları restorasyonda olduğu için Dolmabahçe sergi salonunda gerçekleşecek ve orada da zaman çizgisini biraz daha genişlettik" ifadelerini kullandı.

İki gün sürecek konferansların temalarının 'Doğu Halıları Etütleri 2024', 'Halı Dokumacılığı ve Koleksiyonculuğun Geçmişi ve Geleceği', 'Tarihi Halılar ve Tekstiller', 'Çağdaş Sanat, Tasarım ve Yeni Üretim' olarak belirlendiğini açıklayan Serra Oruç, toplam bildiri sayısını da 20 ile sınırladıklarını ifade etti. 

Ana sergilerden birinin Türk İslam Eserleri Müzesi'nde olacağını belirten Oruç, ''Müze koleksiyonundan 45 eser seçildi. Bu eserlerin 9 tanesinin restorasyonu yapılarak yeniden hayata kazandırılıyor. Çoğunluğu daha önce görülmemiş ve yayınlanmamış eserler. Buradaki sergimiz 8 Haziran'da açılacak ve 2 ay gezilebilecek. Türk İslam Eserleri Müzesi'nde yer alacak bir diğer sergi de doğu kilimleri ve giyilebilir dokumalar, dokuma-hat ve Osmanlı figürlerinin süslediği dekorasyon ürünlerinin ilk kez izleyiciyle buluşacağı Anas Al Akhoann özel koleksiyon sergisi. İkinci ana sergi, Topkapı Sarayı'nda. Topkapı Sarayı, özellikle tekstil ve porselende dünyanın en değerli koleksiyonuna sahip. Dolmabahçe sergi salonunda düzenlenecek sergide saray koleksiyonlarından halı ve tekstiller ilk kez izleyiciyle buluşacak.'' şeklinde konuştu ve serginin 1 ay gezilebileceğini belirtti.