Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Toplam yerli üretimimizi günde 8 milyon metreküpe çıkardık, bu da şu anda 3,5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılıyor." dedi. Bayraktar, doğal gaz üretimini artırma çabalarının sürdüğünü vurguladı. Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının 2025 bütçesini Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunarken bu açıklamaları yaptı.

Türkiye'nin yeraltı kaynakları zenginliğini vurgulayarak, ülkenin çıkarılan minerallerin çeşitliliği bakımından dünyada yedinci sırada yer aldığını belirtti. Bayraktar, bakanlığın ekonominin bu potansiyelini değerlendirmek için "Önce İnsan, Sonra Çevre ve Sonra Katma Değerli Madencilik" vizyonuyla çalıştığını söyledi.

Bayraktar ayrıca, 2023 yılında madencilik sektöründe 8 bin 828 denetim yapıldığını, Ekim ayı sonu itibarıyla radar, sonar, drone ve dijital izleme sistemleri gibi teknolojilerden yararlanılarak 7 bin 833 denetimin tamamlandığını aktardı. Yıl sonuna kadar yaklaşık 9 bin denetim yapılması hedefleniyor.

Şubat ayında Erzincan'ın Ilic bölgesindeki altın madeninde yaşanan heyelan olayını hatırlatan Bayraktar, devletin hızlı ve koordineli müdahalesine vurgu yaptı. Yer altında mahsur kalan 9 işçiyi kurtarmak için sürekli çaba sarf edildiğini, süreç boyunca kamuoyuyla şeffaf bir iletişimin sürdürüldüğünü vurguladı.

Ayrıca, Bayraktar madencilikte çevresel çabalara dikkat çekerek, 45 ilde 21 milyon ağaç dikilerek 9.000 hektarlık alanın rehabilite edildiğini belirtti. Ayrıca, son on yılda 670.000 metre sondaj yaparak yeni rezervlerin ortaya çıkarılmasına yardımcı olan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) önemli çalışmalarından da bahsetti.

Uludağ Ekonomi Zirvesi, yeni döneme yeni isimle devam ediyor Uludağ Ekonomi Zirvesi, yeni döneme yeni isimle devam ediyor

Bayraktar ayrıca, son 20 yılda dört kat artış göstererek GSYİH'ye 270 milyar Türk lirası katkıda bulunan madencilik sektörünün büyümesini de açıkladı. 2024'te Türkiye'nin bor satışlarında rekor kırarak 1,3 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini ve bunun %97'sinin ihraç edileceğini duyurdu. Türkiye, dünya bor rezervlerinin %73'üne sahip ve küresel pazarın %60'lık bir payını elinde tutuyor.

2025 yılında altın çıkarımının başlaması beklenen Nijer de dahil olmak üzere çeşitli bölgelerde arama faaliyetlerinin sürdüğünü belirten Bayraktar, kömür ve altın hariç 2023 yılında yaklaşık 40 milyar dolarlık ithalata ulaşan madencilik sektörünün güvenli ve sürdürülebilir üretimini artırmayı amaçladıklarını vurguladı.

Bayraktar ayrıca Türkiye'nin nadir toprak elementleri gibi kritik minerallere yönelik stratejik yaklaşımına değindi ve Eskişehir'de keşfedilen dünyanın ikinci büyük nadir toprak elementi rezervinden üretimin geliştirildiğini kaydetti. Amaç, Türkiye'nin bu minerallerin önemli bir küresel tedarikçisi haline gelmesidir.

Enerji altyapısı açısından Bayraktar, doğal gaz depolama kapasitesinin 2028 yılına kadar 5,8 milyar metreküpten 12 milyar metreküpe çıkarılacağını ve bunun ülkenin yıllık doğal gaz tüketiminin %20'sinden fazlasının depolanmasına olanak sağlayacağını duyurdu. Ayrıca, dünyanın en büyüklerinden biri olan Türkiye'nin doğal gaz iletim şebekesi ve dağıtım şebekesi artık 208.000 kilometreye ulaşarak 81 ile ve 222 sanayi bölgesine gaz getiriyor.

Bayraktar, ithalata bağımlılığı azaltma çabaları kapsamında günlük toplam petrol üretiminin 155 bin varili geçtiğini, 6,3 milyon otomobillik akaryakıt üretildiğini açıkladı. Ayrıca ülkenin özellikle Şırnak-Gabar bölgesinde devam eden iç arama çalışmalarının önemli miktarda yeni petrol rezervi keşfine yol açtığını belirtti.

Son olarak Bayraktar, Cezayir, Azerbaycan ve diğer ülkelerle 2030'a kadar uzatılan anlaşmalar da dahil olmak üzere doğal gaz tedarik kaynaklarının çeşitlendirilmesini ele aldı. Bu çabalar, komşu Avrupa ülkelerine doğal gaz ihracatı potansiyeli sağlarken enerji güvenliğini sağlamayı amaçlıyor.

Editör: Sude Yılmaz