Türkiye, dünya lideri olduğu kiraz üretiminde, ilk hasattan sonra geçen 2 haftalık süreçte rekolte ve kalitede olumlu gelişmelerin etkisiyle ihracat hedefini artırdı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılında 120 bin ton kiraz ihracatı yaparak 300 milyon dolar döviz elde etmeyi hedeflediklerini açıkladı. Türkiye'de 22 milyon kiraz ağacından 725 bin ton rekolte bekleniyor.

Uçak, “Bu sene yaklaşık 120 bin ton civarında bir kiraz ihracatı hedefliyoruz. İnşallah o hedefi de yakalarız. Piyasada üreticimiz ve ihracatçılarımız için ideal bir fiyat oluştuğu takdirde 300 milyon dolarlık bir ihracatı gerçekleştirebileceğiz diye düşünüyorum" dedi. Türkiye'de kirazın en erken yetiştiği bölgelerin Manisa Şehzadeler ilçesi ve İzmir Kemalpaşa ilçesi olduğunu belirten Uçak, bu bölgelerde 147 bin ton kiraz üretildiğini ifade etti.

1714296300 D S C 0233

Şekib Avdagiç: Üretirken verimli, harcarken tasarruflu olmayı ülke kültürüne yerleştirecek Şekib Avdagiç: Üretirken verimli, harcarken tasarruflu olmayı ülke kültürüne yerleştirecek

Kiraz ihracatında dünya lideri olan Şili'nin Türkiye'den daha az üretim yapmasına rağmen ihracatta öne geçtiğine dikkat çeken Uçak, Türkiye'nin de uçak kargo filosunu kullanarak ihracatını artırabileceğini söyledi. Üreticiler için bereketli bir sezon dileyen Uçak, kirazın Nisan ayında başlayıp Ağustos ayının sonuna kadar devam eden geniş bir hasat dönemi olduğunu vurguladı.

1714296360 Whats App Image 2024

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk ise Manisa'da 91 bin 300 dekarlık alanda yaklaşık 45 bin ton kiraz üretildiğini belirtti. Öztürk, Manisa'nın erkenci kiraz üretim merkezi olmasının bölgedeki üreticiye avantaj sağladığını ve yeni dikim alanlarının üretime başlamasıyla kiraz üretiminin daha da artacağını söyledi.