MAKTEK AVRASYA Fuarı, "Dijital Dönüşüm" temasıyla İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde sekizinci kez kapılarını açtı. .  Tüyap Fuarcılık Grubu tarafından Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ile Makina İmalatçıları Birliği (MİB) iş birliğiyle düzenlenen fuarın açılışı, Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı, MİB Başkanı, MAKFED Başkanı ve Tüyap Genel Müdürü İlhan Ersözlü’nün katılımıyla gerçekleşti. TİAD Başkanı Murat Akyüz Fuar Dergisi mikrofonlarımıza konuştu.

Fuarın bin bir emekle kurulmuş olduğunu vurgulayarak, “Hakikaten fuarın tarihinden, organizasyonuna, insanların buraya getirilmesine, makinelerin yerleştirilmesine kadar çok büyük emekler var. Öncelikle TÜYAP'a ve yönetim kurulu ekibime buradan çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Fuarda çok yüksek teknolojilerin yer aldığını belirten Akyüz, fuardaki yenilikleri ve fuardan beklentilerini şu ifadelerle açıkladı:

“Yeni CAD-CAM sistemleri, yeni ölçüm ve imalat sistemleri göreceksiniz. Verimlilik açısından bu fuarda kendinizi geliştirebileceğimiz çok fazla alan var. Dijital ikizlerle verimliliğin nasıl arttırılabileceğini göreceksiniz. Deneme alanları göreceksiniz. Tabii ki her şeyden önce verimliliği arttıracak yeni teknolojiler var. Biliyorsunuz, en önemli sorunumuz verimlilik. Dünyanın en çok çalışan üçüncü toplumuyuz fakat verimlilik konusunda o sıralamada yer alamıyoruz. Yeni teknolojiler ve dijitalleşme ile verimliliğimizi arttırabiliriz.”

"Sürdürülebilir Sanayi için Tasarım" yarışmasının ödül törenine ev sahipliği yapacak olan fuarda öne çıkan sistemleri, TİAD Başkanı Murat Akyüz aktardı: Bir önceki fuarda da bu yarışmanın ilkini Nopun Design ile yapmıştık. Orada makine ve kalıp tasarımı gerçekleştirdik. Bu fuarda ise robot otomasyonu ön planda. Robotların her türlüsünü, bin bir çeşidini göreceksiniz. İnsansı robotlar da var, fakat asıl olarak üretime yönelik otomasyon sistemleri ve yüksek teknoloji ürünleri sergilenecek.”

İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Özen, "Türk mutfağının tarihsel zenginliklerini gün yüzüne çıkarmak büyük bir başarı" İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Özen, "Türk mutfağının tarihsel zenginliklerini gün yüzüne çıkarmak büyük bir başarı"

Peki, fuar takım tezgahları sektörü için büyük bir buluşma sağlıyor. Fuarda makine imalatçılarının yer aldığını belirten Akyüz, “Türkiye olarak dünyanın en büyük üçüncü sac işleme pres ve apkant üreticisiyiz. Bursa bu konuda oldukça güçlü. Bunun dışında teknoloji transferi konusunda da çok güçlüyüz. Ölçme, CAD-CAM, makine, robot ve otomasyon gibi pek çok alan fuar kapsamında yer alıyor. Fuarda aşağı yukarı bin civarında makine var, iki binin üzerinde ekipman sergileniyor.” İfadelerini kullandı.

Bu fuarın temasını "Herkes ihracatçı olabilir" olarak belirlediklerini belirten Akyüz, ”Herkes ihracatçı olsun. Bir yandan bize bir şeyler satan firmalardan ziyade, Türkiye'ye bir şey katan firmaları ön plana çıkarmak ve onları parlatmak istiyoruz.” dedi.

Uluslararası anlamda bu yıl Cezayir, Mısır, Suudi Arabistan, Azerbaycan gibi ülkeleri odak noktalarına aldıklarını belirten TİAD Başkanı, “Bu ülkelerden ziyaretçi sayısını arttırmaya çalıştık. Geçen fuara kıyasla talepler iki katından fazla. Geçen yıl online bilet dolduran kişi sayısı 15 bin civarındayken, bu yıl 30 bin civarında olmuş. Geçen yılki ziyaretçi sayımız 3 bin iken bu yıl 6 bin, 6 bin 500 civarında yabancı alıcı ve ziyaretçi bekliyoruz.  Fuardan iş hacmi beklentimizi 1 milyar dolar olarak hedefledik.” şeklinde konuştu.

Editör: Sude Yılmaz